Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
23.10.2021 08:40

Primátor vyzýva ľudí k očkovaniu, mesto delí od čiernej fázy iba krok


Banskobystrický primátor Ján Nosko


Epidemická situácia v súvislosti s ochorením COVID-19 sa na Slovensku zhoršuje a počet pozitívnych prípadov stále rastie aj v Banskobystrickom okrese.


Ten sa od budúceho týždňa v rámci COVID automatu dostáva do bordovej fázy, druhého stupňa ohrozenia s prísnejšími opatreniami.       

„Od čiernej, najhoršej fázy, nás delí už len kúsok. Tento stav by znamenal lokálny lockdown a výrazné obmedzenia pre prevádzky či organizátorov podujatí. Stále však máme šancu vyhnúť sa tomuto scenáru. Chcem preto vyzvať všetkých, aby pristupovali k súčasnej situácii zodpovedne. Nielen dodržiavanie opatrení, no najmä očkovanie predstavuje možnosť, ako sa vyhnúť presunu do čiernej farby COVID automatu,“ zdôraznil na sociálnej sieti banskobystrický primátor Ján Nosko.       

Ako zhrnul, pokiaľ ide o ľudí vo veku 50+, okres Banská Bystrica má zaočkovanosť 63,7 percenta, čo je len krok od požadovaných 65 percent. Znamená to potrebu zaočkovať ešte zhruba 560 ľudí. „Ak by sme sa na túto želanú hranicu dostali, garantovalo by nám to zotrvanie v lepšej fáze a nikdy by sme nemuseli ísť do tej najhoršej, čiernej,“ dodal primátor.       

Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) aktuálne zabezpečuje očkovanie v NovaMed v Radvani – štvrtky a piatky bez potreby registrácie. Očkuje sa vakcínami Pfizer/BioNTech a jednodávkovou Janssen. Aby boli možnosti pre obyvateľov čo najlepšie, mesto spája sily s BBSK a pripravuje výjazdové očkovacie jednotky po sídliskách Banskej Bystrice.       

„Som lekár. Riadim sa výskumami, odborníkmi, autoritami, nie konšpiračnými teóriami, dezinformáciami a hromadou neprávd, ktoré sa objavujú aj na sociálnych sieťach. Chcem vás požiadať, aby sme sa správali zodpovedne a spoločne prispeli k budovaniu kolektívnej imunity v našom meste. Pretože to, či sa budeme môcť stretávať a primerane fungovať bez výraznejších obmedzení v najbližšom období, záleží len od nás,“ zdôraznil Nosko.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.12.2019
B. Bystrica patrí podľa primátora J. Noska medzi najmenej zadlžené mestá v SR
Záver tohto roka v meste pod Urpínom bol náročný v súvislosti s nastavovaním a schvaľovaním rozpočtu pre rok 2020, a to aj pre zvyšovanie daní a poplatkov. Vyššie miestne dane však idú ruka v ruke so skvalitňovaním služieb pre obyvateľov.
viac
09.03.2021
Primátor tvrdí, že praktiky združenia brzdia investičné akcie mesta
Po medializovanej výzve ministra hospodárstva Richarda Sulíka o aktivitách Združenia domových samospráv vedeného údajným aktivistom Marcelom S., ktoré má prostredníctvom nezmyselných námietok brzdiť stavebné konania v mestách, adresoval banskobystrický primátor Ján Nosko ministrovi list.
viac
29.10.2021
Príďte sa zaočkovať 30. októbra do Sásovej alebo na Fončordu
Vzhľadom na to, že epidemiologická situácia sa na Slovensku neustále zhoršuje, čo platí aj pre banskobystrický okres, mesto Banská Bystrica v spolupráci s BBSK a ZMOS zabezpečilo 2 výjazdové mobilné očkovacie jednotky, kde sa obyvatelia môžu dať zaočkovať bez potreby registrácie.
viac
02.11.2021
Primátor chce terasy nechať otvorené, čaká na súhlas poslancov MsZ
Aj tento rok oslovili zástupcovia Cechu hostinských mesto Banská Bystrica so žiadosťou o pomoc, pretože sprísňovanie opatrení má stále negatívne dosahy na chod ich kaviarní či reštaurácií. Vonkajšie terasy na Námestí SNP môžu mať podľa nariadenia otvorené len do 31. októbra.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %