Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
21.12.2019 08:35

B. Bystrica patrí podľa primátora J. Noska medzi najmenej zadlžené mestá v SR


Primátor Banskej Bystrice Ján Nosko. Snímka zdroj: Webnoviny


Záver tohto roka v meste pod Urpínom bol náročný v súvislosti s nastavovaním a schvaľovaním rozpočtu pre rok 2020, a to aj pre zvyšovanie daní a poplatkov. Vyššie miestne dane však idú ruka v ruke so skvalitňovaním služieb pre obyvateľov.


Konštatoval to v rámci hodnotenia končiaceho sa roka 2019 banskobystrický primátor Ján Nosko.       

"Sadzby daní sa naposledy zvyšovali v roku 2012 a odvtedy sa veľa zmenilo aj v našom meste. Budúci rok bude komplikovaný a náročný, zvyšovanie daní sa dotkne viac podnikateľských subjektov než fyzických osôb. Schválené boli rôzne legislatívne zmeny, ktoré zasiahli do rozpočtov samospráv, preto sme museli pristúpiť k tomuto riešeniu," reagoval Nosko.       

Banská Bystrica ide do nového roka s vyrovnaným rozpočtom, ktorého príjmová i výdavková strana počíta s objemom takmer 90 miliónov eur.       

"Je to záväzok samosprávy, aby sme schválený rozpočet využili v prospech mesta a samotných obyvateľov. Z rozpočtu mesta 87,5 milióna eur je na školstvo vyčlenených takmer 36 miliónov eur. Nezanevrieme ani na cesty a chodníky, kde je investičný dlh z predchádzajúcich vedení mesta stále citeľný," uviedol Nosko s tým, že na lepšie odpadové hospodárstvo pôjdu takmer štyri milióny a na skvalitnenie sociálnych služieb bude k dispozícii viac ako šesť miliónov eur.       

Podľa neho o dobrom hospodárení v posledných rokoch svedčí výška dlhu mesta Banská Bystrica.       

"Je na úrovni približne osem percent z príjmov bežného rozpočtu, čo nás radí medzi najmenej zadlžené mestá na Slovensku," dodal banskobystrický primátor.    

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.12.2016
Banskobystričania rozhodnú v participatívnom rozpočte o 30 000 eurách
Mestské zastupiteľstvo schválilo 13. decembra 2016 navýšenie participatívneho rozpočtu oproti minulým ročníkom o 10 000 eur. Do 12. januára 2017 môžu občania podávať projekty a uchádzať sa tým o podporu z participatívneho rozpočtu.
viac
13.10.2020
Poskytovanie dotácií z rozpočtu má od 15. októbra nové pravidlá
Na poslednom zasadnutí mestského zastupiteľstva (MsZ) poslanci schválili nový návrh všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o poskytovaní dotácií z rozpočtu mesta Banská Bystrica, ktoré má nadobudnúť účinnosť 15. októbra.
viac
09.03.2021
Primátor tvrdí, že praktiky združenia brzdia investičné akcie mesta
Po medializovanej výzve ministra hospodárstva Richarda Sulíka o aktivitách Združenia domových samospráv vedeného údajným aktivistom Marcelom S., ktoré má prostredníctvom nezmyselných námietok brzdiť stavebné konania v mestách, adresoval banskobystrický primátor Ján Nosko ministrovi list.
viac
14.12.2022
MsZ schválilo rozpočet vo výške asi 120 miliónov eur, dane porastú
Mestské zastupiteľstvo (MsZ) v Banskej Bystrici schválilo v utorok vyrovnaný rozpočet na budúci rok vo výške takmer 120 miliónov eur. Samospráva musela pristúpiť k zvýšeniu miestnych daní a poplatkov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %