Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
13.10.2020 03:25

Poskytovanie dotácií z rozpočtu má od 15. októbra nové pravidlá


Snímka zdroj: (msú).


Na poslednom zasadnutí mestského zastupiteľstva (MsZ) poslanci schválili nový návrh všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o poskytovaní dotácií z rozpočtu mesta Banská Bystrica, ktoré má nadobudnúť účinnosť 15. októbra.


K jeho hlavným zmenám patrí odbremenenie žiadateľov od administratívnej záťaže. Žiadatelia nájdu všetko potrebné na webovej stránke mesta. Informovala o tom hovorkyňa banskobystrického primátora Zdenka Marhefková.      

Termín podávania žiadostí o poskytnutie dotácií je stanovený do 31. októbra. Primátora je možné o ne žiadať počas celého kalendárneho roka, žiadosť však musí byť podaná vždy v roku, v ktorom sa projekt bude realizovať.      

Po úprave VZN dôjde i k zníženiu percenta vyčleneného na dotácie primátora zo sedem na päť percent, a teda pribudne percentuálne prerozdelenie dotácií komisií, ktoré budú mať o to vyšší rozpočet.

„Rozdelenie dotácií vykonajú komisie do 31. decembra, najneskôr však do dvoch kalendárnych mesiacov po schválení rozpočtu na príslušný rok, s prihliadnutím na termíny konania projektov. Novinkou, ktorá vyplynula zo skúseností z minulých rokov, je aj to, že v prípade nečerpania dotácie na pôvodne schválený účel, komisia MsZ môže uznesením rozhodnúť o jej ďalšom použití alebo jej časti na iný účel, a teda financie neprepadnú, nájdu iné uplatnenie,” objasnila Zuzana Detková, vedúca ekonomického odboru magistrátu s tým, že vyčerpané musia byť najneskôr do 31. decembra príslušného rozpočtového roka.      

Prijímateľ dotácie bude povinný vynaložiť na realizáciu projektu aj iné zdroje, a to vo výške minimálne desať percent z prijatej dotácie, pričom doteraz to bolo sedem percent z celkových nákladov projektu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.01.2017
Karlova Ves bude poskytovať dotácie podľa nových pravidiel
Firmy, združenia, spolky, organizácie a rovnako tak podnikatelia so sídlom alebo sférou činnosti na území bratislavskej Karlovej Vsi budú môcť i v tomto roku požiadať mestskú časť o dotáciu, určenú pre verejnoprospešné služby a účely, podporu podnikania a zamestnanosti.
viac
13.07.2020
Financovanie školstva závisí od ekonomiky
Kancelária ZMOS v súvislosti s požiadavkami časti súkromných zriaďovateľov škôl na ich financovanie z rozpočtov samospráv v aktuálnom období zdôrazňuje, že dotácia pre týchto zriaďovateľov je rovnako ako celé financovanie originálnych kompetencií v školstve závislé od vývoja ekonomiky.
viac
15.12.2020
Schválené VZN má poskytovanie dotácií stransparentniť a zefektívniť
Poskytovanie dotácií z rozpočtu Košického samosprávneho kraja (KSK) právnickým osobám a fyzickým osobám – podnikateľom sa bude od nového roka riadiť novými pravidlami.
viac
28.04.2021
Banskobystrickí poslanci prerozdelili 1,5 milióna eur
Napriek koronakríze mesto Banská Bystrica skončilo uplynulý rok s prebytkom a poslanci tak v utorok na zasadnutí mestského zastupiteľstva (MsZ) mohli prerozdeliť finančné prostriedky v objeme viac ako 1,5 milióna eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %