Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
16.12.2016 08:00

Banskobystričania rozhodnú v participatívnom rozpočte o 30 000 eurách


Ilustračná snímka: (int).


Mestské zastupiteľstvo schválilo 13. decembra 2016 navýšenie participatívneho rozpočtu oproti minulým ročníkom o 10 000 eur. Do 12. januára 2017 môžu občania podávať projekty a uchádzať sa tým o podporu z participatívneho rozpočtu.


Na Prvom diskusnom fóre participatívneho rozpočtu, ktoré sa uskutočnilo 23. novembra 2016, bol odštartovaný v poradí už štvrtý ročník participatívneho rozpočtu mesta Banská Bystrica. Do participatívneho rozpočtu sa môžu zapojiť nielen občania nad 15 rokov s trvalým pobytom v Banskej Bystrici, ale aj ľudia s prechodným pobytom v Banskej Bystrici a študenti študujúci v Banskej Bystrici.

„Do participatívneho rozpočtu sa môžete zapojiť veľmi jednoducho. Stačí mať len nápad, podnet a podeliť sa s ním na stretnutí s niektorou z tematických pracovných skupín. Tematická skupina vám pomôže vypracovať projekt, s ktorým sa môžete uchádzať o priazeň spoluobčanov. Podmienkou podania projektu je, aby bol prerokovaný v rámci príslušnej tematickej skupiny,“ uvádza Eva Ščepková, členka Koordinačnej rady participatívneho rozpočtu pre mesto Banská Bystrica.

Tematické skupiny na tému Aktívne občianstvo a komunitný rozvoj, Kultúra a umenie, Zeleň v meste a verejné priestory, Šport pre všetkých, Vzdelávanie už naplno pracujú. Viac o plánovaných stretnutiach sa dozviete na pr.banskabystrica.sk a www.facebook.com/groups/PRpreBB.

„Sme veľmi radi, že sa mestské zastupiteľstvo zhodlo na tom, že participatívny rozpočet získa v tomto ročníku viac finančných prostriedkov, ktoré môžu byť použité na prospešné projekty, na projekty, ktoré občania považujú za dôležité. Participatívny rozpočet nie je ale len o tom, že sa verejné financie rozdelia medzi projekty, ktoré navrhli občania. Podanie projektov nie je prvoplánové, v tematických skupinách, občania diskutujú, hľadajú riešenia na veci, problémy, ktoré ich v meste trápia. A spoločne vytvoria zmysluplný projekt. Participatívny rozpočet je teda aj o budovaní komunity, o vzdelávaní občanov, aby zodpovedne pristupovali k rozhodovacej právomoci, ktorú participatívny rozpočet ponúka,“ dopĺňa Eva Ščepková.

 

Autor: (Eva ŠČEPKOVÁ, prbb)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.05.2016
Piešťany chcú spustiť pilotný ročník participatívneho rozpočtu
Pilotný ročník participatívneho rozpočtu (PR) chcú v meste spustiť ešte pre tento rok. Poskytne obyvateľom príležitosť podať projekty na zlepšenie života v meste.
viac
14.07.2017
Burza nápadov k občianskemu rozpočtu 2018
Hlavné mesto SR Bratislava aj v roku 2018 vyčlení časť mestského rozpočtu na účely občianskeho rozpočtu.
viac
13.10.2020
Poskytovanie dotácií z rozpočtu má od 15. októbra nové pravidlá
Na poslednom zasadnutí mestského zastupiteľstva (MsZ) poslanci schválili nový návrh všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o poskytovaní dotácií z rozpočtu mesta Banská Bystrica, ktoré má nadobudnúť účinnosť 15. októbra.
viac
22.03.2021
Z participatívneho rozpočtu mesto podporí projekty sumou 12 000 eur
Považskobystrická samospráva podporí v rámci participatívneho komunitného rozpočtu Mesto si ty! zaujímavé projekty celkovou sumou 12 000 eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %