Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
24.04.2021 12:10

Práce na dôležitom diaľničnom úseku sa opäť rozhýbu


Ilustračná snímka z podpisu zmluvy


Na začiatku februára tohto roka Ministerstvo dopravy a výstavby Slovenskej republiky ohlásilo víťazného uchádzača na výstavbu diaľnice D1 Lietavská Lúčka – Dubná Skala vrátane tunela Višňové, stala sa ním spoločnosť SKANSKA.


 K podpisu zmluvy došlo v piatok, 23. apríla 2021. Výstavbe teda už nič nebráni a stavebný ruch sa na tento úsek diaľnice opäť vráti. „Som rada, že sme sa dočkali vlády, ktorá vie, kde sú priority v cestnej doprave na Slovensku. Stovky hodín rokovaní priniesli zaslúžené ovocie pre náš región a pre celé Slovensko,“ povedala predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová.

Vodiči od februára využívajú novootvorený úsek diaľnice D1 Hričovské Podhradie – Lietavská Lúčka spolu s diaľničným privádzačom Lietavská Lúčka – Žilina a križovatkou Lietavská Lúčka. Nový úsek plní funkciu južného obchvatu mesta Žilina. Na túto časť diaľnice nadväzuje práve úsek Višňové – Dubná Skala. Po dobudovaní by malo prísť k odľahčeniu dopravnej situácie v krajskom meste Žilina ako aj v celom Žilinskom kraji, keďže diaľnica vytvorí nevyhnutné prepojenie Žiliny a Martina. Je to však dobrá správa nielen pre obyvateľov Žilinského kraja, ale aj pre celé Slovensko, keďže presun zo západu na východ bude opäť o niečo rýchlejší a jednoduchší.

„Na predchádzajúcu vládu som niekoľkokrát vyvíjala tlak, aby tento úsek D1 bol národnou prioritou č.1. Je to strategický bod, ktorý je kľúčový nielen pre náš región ale pre celé Slovensko. Odpoveďou boli samé výhovorky až úplné zastavenie prác, čo spôsobilo ďalšie predraženie a odsunutie termínu dokončenia. Som rada, že dostavba kľúčového úseku Višňové – Dubná Skala, ktorého súčasťou je tunel Višňové sa konečne rozbehla a v roku 2023 bude úsek konečne sprejazdnený.“ dodala Jurinová.

Technické informácie k stavbe:

Stavba má celkovo 118 stavebných objektov. Ďalej je súčasťou spomínaný tunel Višňové s vetracou šachtou, 8 mostov, 1 dočasné premostenie, 5 zárubných múrov, 4 oporné múry a 2 protihlukové steny.

Nový úsek diaľnice by mal byť odovzdaný motoristom do užívanie do konca roka 2023.

Autor: (ts-ŽSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.09.2019
Županka Erika Jurinová na kontrole dôležitého diaľničného úseku D1
Stavba je takmer hotová, problematický je privádzač do Žiliny, ktorý mal zabezpečiť rovnaký zhotoviteľ ako tunel Višňové.
viac
04.02.2021
Výstavba dôležitého diaľničného úseku bude pokračovať
Výstavba tunela Višňové bude pokračovať. Ministerstvo dopravy Slovenskej republiky ohlásilo víťazného uchádzača, ktorým je spoločnosť SKANSKA.
viac
26.02.2021
Dobrá správa pre Žilinský kraj - výstavba R3 štartuje
Po takmer 14-tich rokoch od záverečného stanovisko posudzovania vplyvov na životné prostredie EIA bola včera (25. 2.) podpísaná zmluva so zhotoviteľom na výstavbu R3 na Orave.
viac
13.04.2021
Prvý úsek Zemplínskej cyklomagistrály by mohol byť hotový do konca roka
Na obecnom úrade v Zálužiciach privítali vo štvrtok (8. apríla) predsedu Košického samosprávneho kraja Rastislava Trnku, poslanca NR SR Milana Potockého a tiež starostov obcí Hnojné, Jovsa, Kaluža, Klokočov, Kusín, Lúčky a Vinné.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %