Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
04.02.2021 08:00

Výstavba dôležitého diaľničného úseku bude pokračovať


Tunel Višňové. Snímka zdroj: (ŽSK).


Výstavba tunela Višňové bude pokračovať. Ministerstvo dopravy Slovenskej republiky ohlásilo víťazného uchádzača, ktorým je spoločnosť SKANSKA.


Ministerstvo dopravy SR včera ohlásilo víťazného uchádzača v súťaži na dostavbu kľúčového úseku Višňové - Dubná skala, ktorého súčasťou je aj tunel Višňové. Je ním spoločnosť SKANSKA, ktorú vybrala odborná komisia.

Prešlo už viac ako dvadsať rokov, odkedy sa začala raziť prieskumná štôlňa. „Dnes môžeme povedať, že vidíme svetlo na konci tunela. Na tento dôležitý úsek D1 v Žilinskom kraji netrpezlivo čakáme. Základný kameň sa poklepkával trikrát. A hoci sme na predchádzajúcu vládu vyvíjali tlak, aby úsek Višnové -Dubná skala zaradili na zoznam priorít, nedočkali sme sa odozvy. Keď som bola na kontrole v tuneli Višňové pred necelými dvomi rokmi, zdalo sa, že nechýba veľa. Práce však zastali, čo so sebou prinieslo ďalšie predraženie a odsunutie termínu dokončenia. Ľudia stoja naďalej denne v nekonečných kolónach popod Strečno a doprava často kolabuje aj priamo v krajskom meste Žilina,” povedala predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová.

Pred pár dňami bol do prevádzky spustený úsek diaľnice D1 Hričovské Podhradie – Lietavská Lúčka spolu s diaľničným privádzačom Lietavská Lúčka – Žilina a križovatkou Lietavská Lúčka. Nový úsek bude plniť funkciu južného obchvatu mesta Žilina. Až spolu s nadväzujúcim úsekom Višnové - Dubná skala by mali priniesť odľahčenie dopravnej situácie v krajskom meste Žilina ako i celom Žilinskom kraji. 

„Pevne verím, že dnes nejde len o symbolický akt ukľudnenia obyvateľov vyhlásením víťaza, ale po povinnej kontrole dôjde čo najskôr k podpisu tejto zmluvy, práce sa rozbehnú a v dohľadnej dobe sa podarí stavbu konečne dokončiť. Prinesie to vytúženú úľavu všetkým motoristom, skvalitní dopravnú mobilitu a zlepší život v našom kraji. A verím, že sa čoskoro dočkáme aj niekoľkotýždňov sľubovaného podpisu zmluvy na výstavbu vysúťaženého úseku rýchlostnej cesty R3 Tvrdošín – Nižná. Držme si palce,” uzavrela Jurinová.

Projekt tunela bude financovaný z eurofondov. Práce by mali byť ukončené najneskôr do konca roka 2023.

Autor: (Martina REMENCOVÁ, hovorkyňa ŽSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.05.2017
Dopravná situácia je neúnosná. Musíme uvoľniť dlhovú brzdu
Predseda ŽSK Juraj Blanár rokoval vo štvrtok (27. 4.) so zástupcami petičného výboru za neodkladné dostavanie diaľnice D3/E75 v celom úseku od Žiliny po hranicu s Poľskom.
viac
16.01.2018
Pokračovanie výstavby obchvatu Brezna je na dobrej ceste
Minister dopravy Arpád Érsek listom informoval primátora Brezna o pokračovaní v príprave prvého úseku druhej etapy obchvatu mesta. Zabezpečené sú už všetky stupne projektovej dokumentácie.
viac
17.12.2018
Združenie SK8 upozorní na kritickú dopravnú situáciu
Predsedovia samosprávnych krajov doručia Ministerstvu dopravy a výstavby SR a vláde spoločné stanovisko, v ktorom upozornia na dôležitosť dostavby diaľničného tunela Višňové a zároveň pomenujú kritické úseky ciest vo všetkých samosprávnych krajoch.
viac
24.04.2021
Práce na dôležitom diaľničnom úseku sa opäť rozhýbu
Na začiatku februára tohto roka Ministerstvo dopravy a výstavby Slovenskej republiky ohlásilo víťazného uchádzača na výstavbu diaľnice D1 Lietavská Lúčka – Dubná Skala vrátane tunela Višňové, stala sa ním spoločnosť SKANSKA.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %