Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
26.09.2022 11:40

Obyvatelia i návštevníci môžu skúšobne jazdiť v elektrickom autobuse


Snímka zdroj: (Mesto Poprad).


Nielen v rámci prebiehajúceho Európskeho týždňa mobility, ale až do 5. októbra si môžu obyvatelia a návštevníci Popradu vyskúšať jazdu v plne elektrickom autobuse zadarmo.


Ide o najnovší príspevok výrobcu k trvalo udržateľnej mobilite a hromadnej doprave v mestách. Informovala o tom riaditeľka Slovenskej autobusovej dopravy Poprad Marianna Krajčová Gočová.

"V tomto prípade ide o trojdverový mestský nízkopodlažný autobus s dĺžkou 12 metrov, ktorý podľa náročnosti linky dokáže prejsť na jedno nabitie do vzdialenosti 180 – 250 kilometrov a maximálnou rýchlosťou 80 kilometrov za hodinu," uviedla riaditeľka s tým, že odvezie 29 sediacich vrátane dvoch miest pre matky s deťmi a 58 stojacich cestujúcich. Na pohon slúžia dva elektromotory umiestnené v zadnej náprave s celkovým výkonom 2x125 kW a schopnosťou rekuperácie elektrickej energie pri spomaľovaní a brzdení. K nízkej spotrebe elektrickej energie prispieva aj kompletné osvetlenie autobusu pomocou LED technológie.

"Chceli sme, aby Popradčania videli, čo čaká naše mesto do budúcna. Bude to elektrodoprava. Máme ako prví na Slovensku zapožičaný tento autobus," uviedol primátor Popradu Anton Danko.

Hodnota takéhoto vozidla je na úrovni okolo 700 000 eur. Úlohou SAD Poprad bude podľa riaditeľky pozorne odsledovať jeho prevádzkové vlastnosti, aby správne nastavili ďalší trend ekologizácie v Poprade a pod Tatrami. "Naším cieľom je budovať kvalitnú, bezpečnú, modernú, ekologickú a cenovo dostupnú dopravu pre všetkých cestujúcich," upozornila Krajčová Gočová.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.11.2020
V L. Mikuláši jazdí vysoko ekologický autobus
V uliciach Liptovského Mikuláša premáva vysoko ekologický elektrický autobus. Nasadili ho do testovacej prevádzky v rámci mestskej autobusovej dopravy (MAD).
viac
07.12.2020
PSK predlžuje súťaž Zbieraj zelené kilometre do konca apríla
Prešovský samosprávny kraj (PSK) pristupuje k predlženiu súťaže Zbieraj zelené kilometre, ktorej cieľom je jazdiť prímestskou autobusovou dopravou a platiť za lístok čipovou kartou.
viac
24.03.2022
Zelená doprava v Demänovskej Doline pokračuje, elektrinu doplní vodík
Pilotný projekt elektrického autobusu v Demänovskej Doline sa osvedčil, obec bude v jeho prevádzke pokračovať. Perspektívne plánuje na dopravu v doline nasadiť aj autobus na vodíkový pohon.
viac
29.04.2022
Historická tatranská električka Kométa sa po zime opäť vracia na trať
Historická tatranská električka Kométa opäť vyrazí na trať. Tradične v nedeľu 1. a 8. mája sa môžu milovníci vlakových veteránov odviezť na trati Poprad - Starý Smokovec - Tatranská Lomnica.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %