Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
07.12.2020 04:20

PSK predlžuje súťaž Zbieraj zelené kilometre do konca apríla


Banner.


Prešovský samosprávny kraj (PSK) pristupuje k predlženiu súťaže Zbieraj zelené kilometre, ktorej cieľom je jazdiť prímestskou autobusovou dopravou a platiť za lístok čipovou kartou.


Cestujúci môžu súťažiť až do 30. apríla budúceho roku. Informovala o tom Lea Heilová z oddelenia komunikácie a propagácie Úradu PSK.

„Cestujúci, ktorí sa doposiaľ do súťaže nezapojili, tak môžu urobiť kedykoľvek počas nasledujúcich piatich mesiacov. Stačí, ak zaregistrujú svoju dopravnú čipovú kartu prímestskej autobusovej dopravy (PAD) alebo študentskú kartu cez aplikáciu či webstránku ubian.sk. Hlavnou myšlienkou je zbierať takzvané zelené kilometre a šetriť tak životné prostredie,” priblížila Heilová.

K predĺženiu súťaže pristúpila samospráva spolu so svojimi zmluvnými dopravcami - SAD Prešov, SAD Poprad, SAD Humenné a BUS Karpaty najmä na základe zrušenia prezenčnej formy vyučovania na stredných a vysokých školách. Taktiež pre zvýšený počet zamestnancov, ktorí pracujú z domu.

„PSK ubezpečuje cestujúcich, že doteraz nazbierané kilometre im neprepadnú, ale presunú sa do ďalšieho roka. Pri cestovaní prímestskou autobusovou dopravou PSK sa im ďalšie zelené kilometre pripočítajú. Kto nazbiera najviac zelených kilometrov u dopravcov PSK, získa ceny. Krajská samospráva chce odmeniť ako študentov, tak aj pracujúcich, ktorí sa do súťaže zapoja,” doplnila Heilová.

Cestujúci sa môže zapojiť do súťaže len so svojou dopravnou kartou. Meno v profile totiž musí byť totožné s menom držiteľa karty, v opačnom prípade sa zelené kilometre nezaznamenávajú.

„Následne stačí, aby cestujúci aktívne využíval PAD a platil dopravnou alebo študentskou kartou. Počas každej jazdy autobusom tak bude zbierať zelené kilometre, ktoré sa na základe definovaného koeficientu prepočítavajú na ušetrený oxid uhličitý (CO2),” dodala Heilová.

PSK spustil súťaž ešte 16. septembra v rámci Európskeho týždňa mobility. Jej podmienky sú zverejnené na webstránke PSK.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.07.2016
Jednorazové elektronické lístky predstaví cestujúcim špeciálny autobus
Cestujúci v Integrovanom dopravnom systéme v Bratislavskom kraji (IDS BK) sa môžu v týchto dňoch oboznámiť s elektronickými jednorazovými cestovnými lístkami, ktoré by mali začať platiť od polovice leta, a novými označovačmi.
viac
24.01.2018
Prvý plne elektrický autobus zaradia do prevádzky v MHD Poprad
Prvý slovenský plne elektrický autobus značky Leonis Electric výrobcu TROLIGA BUS bude od budúceho týždňa zaradený do testovacej prevádzky v MHD Poprad. Vývoj prototypu trval 2 roky.
viac
18.05.2021
Košický a Prešovský kraj zjednodušia systém zliav v prímestskej doprave
Zľavy v prímestskej autobusovej doprave na východe Slovenska sa zjednotia. Najvýhodnejšia bude úhrada z dopravnej karty.
viac
05.10.2023
Odštartoval štvrtý ročník súťaže Zbieraj zelené kilometre
Cestovanie prímestskou autobusovou dopravou nebolo ešte nikdy atraktívnejšie. Za najviac precestovaných zelených kilometrov, chystá prešovská župa pre obyvateľov kraja hodnotné ceny.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %