Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
15.02.2024 07:25

O prezidentský palác zabojuje oficiálne desať kandidátov


Grasalkovičov palác v Bratislave bol v minulosti vyhľadávaným miestom spoločenského života šľachty. V súčasnosti je palác sídlom kancelárie Prezidenta Slovenskej republiky. Snímka TASR.


O prezidentský palác zabojuje vo voľbách celkovo desať kandidátov. Ich kandidatúru oficiálne prijal predseda parlamentu.


Kandidátmi sú Andrej Danko, Patrik Dubovský, Krisztián Forró, Štefan Harabin, Ivan Korčok, Marian Kotleba, Ján Kubiš, Igor Matovič, Milan Náhlik a Peter Pellegrini. TASR to potvrdil odbor komunikácie Národnej rady (NR) SR.

Matovič, Dubovský a Pellegrini podali kandidatúru na základe doručenia návrhu aspoň 15 poslancov parlamentu. Danko, Korčok, Kubiš, Forró, Kotleba, Náhlik a Harabin predložili svoj návrh doručením petície s podpismi aspoň od 15.000 občanov SR, ktorí majú právo voliť do NR SR.

Kandidovať za prezidenta chcel aj Róbert Švec, no podľa kancelárie NR SR nesplnil potrebné podmienky, a preto neprijala jeho kandidatúru na prezidenta. Švec preto podal žalobu na Najvyšší správny súd SR.

Prvé kolo volieb prezidenta bude v sobotu 23. marca. Prípadné druhé kolo bude 6. apríla. Funkčné obdobie prezidentky Zuzany Čaputovej sa končí 15. júna 2024. Znovu kandidovať nebude. Volebná kampaň pred prezidentskými voľbami sa už začala, skončí sa 48-hodinovým volebným moratóriom.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.11.2018
Politológovia: Nie je nič výnimočné, že nezávislí kandidáti boli úspešní
Nie je nič výnimočné, že nezávislí kandidáti boli v komunálnych voľbách úspešní. Zhodli sa na tom politológ Pavol Baboš a politologička Darina Malová.
viac
20.08.2020
ZMOS upozorňuje na nedostatky v pripravovaných volebných pravidlách
Združenie miest a obcí Slovenska zásadnou pripomienkou v medzirezortnom pripomienkovom konaní upozorňuje na nedostatky pripravovanej novely zákona o volebnej kampani, ktorú do parlamentu predkladá skupina poslancov Národnej rady Slovenskej republiky.
viac
01.06.2021
Prezidentský palác privíta budúci piatok dobrovoľných darcov krvi
Pri príležitosti Svetového dňa darcov krvi sa v piatok 11. júna uskutoční druhý ročník Prezidentskej kvapky krvi. Dobrovoľní darcovia krvi tak budú môcť po roku znova darovať krv v priestoroch Prezidentského paláca.
viac
24.10.2022
Odpady sú dôležitou volebnou témou, snažia sa ňou kandidáti zaujať?
Komunálne voľby sa budú konať 29. októbra a kandidáti na predstaviteľov samospráv v nich prinášajú voličom množstvo tém a ich riešení. Niektoré sú populárnejšie, iné zas menej.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %