Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
12.10.2021 08:05

Nový náučný chodník v N. Tatrách pripomína históriu baníckej osady Magurka


Ilustračná snímka, zdroj: NAPANT


Históriu baníckej osady Magurka v Ľupčianskej doline v Nízkych Tatrách pripomína nový náučný chodník, ktorý otvorili začiatkom októbra. Tvorí ho 11 tabúľ umiestnených na 8,4 kilometra dlhom okruhu.


Iniciátor projektu Miroslav Meluš priblížil, že to stálo nemálo úsilia, Magurka si však podľa jeho slov zaslúži zvýšiť povedomie o svojej histórii.      

Banský náučný chodník vedie po modrej turistickej trase. Návštevníci sa pri prechádzke dočítajú informácie o baníctve, ťažbe zlata, spracovaní antimónu, hornín a aj o divokej prírode. Chodník je začlenený do projektu Slovenská banská cesta, ktorý združuje náučné chodníky s banskou tematikou. Praktickú časť dopĺňa mini-geopark s lokálnymi horninami. Iniciátor projektu zdôraznil, že krásy tohto miesta chcú verejnosti priblížiť aj prostredníctvom podujatí. "Zároveň to spájame s edukovaním o ochrane prírody," doplnil.      

Magurka je najvyššie položená osada na Slovensku. Vznikala postupne, pravdepodobne uz od 13. storocia. Neveľká dedinka v Ľupčianskej doline je známa ťažbou zlata a antimónu.    

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.06.2016
K ruinám Zoborského kláštora vedie nový náučný chodník
Na nitrianskom Zobore vznikol nový náučný chodník, ktorý vedie k ruinám Zoborského kláštora. Náučný chodník vybudovali aktivisti zo Zoborského skrášľovacieho spolku.
viac
11.05.2020
Nový náučný chodník zoznamuje so zaujímavosťami obce
V Jaslovských Bohuniciach v okrese Trnava pribudol nový päťkilometrový náučný chodník. Päť informačných tabúľ zorientuje záujemcov v základných pojmoch jaslovskobohunickej histórie.
viac
21.07.2020
Oravskú priehradu sprístupní návštevníkom nový náučný chodník
Prezentáciu historických, prírodných, kultúrnych a vlastivedných skvostov hornej Oravy má ponúknuť nový náučný chodník popri brehu Oravskej priehrady v Námestove.
viac
21.12.2021
V obci Lom nad Rimavicou majú nový náučný chodník
Náučný chodník „Od prameňa Rimavice ku prameňu Ipľa“ spája pramene dvoch významných riek Rimavice a Ipeľ, medzi ktorými sa rozprestiera aj obec Lom nad Rimavicou.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %