Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
21.12.2021 02:25

V obci Lom nad Rimavicou majú nový náučný chodník


Snímka zdroj: (OOCR Región Horehronie).


Náučný chodník „Od prameňa Rimavice ku prameňu Ipľa“ spája pramene dvoch významných riek Rimavice a Ipeľ, medzi ktorými sa rozprestiera aj obec Lom nad Rimavicou.


„Myšlienku priniesť verejnosti malú ochutnávku z toho, čo obec Lom nad Rimavicou, jeho história, obyvatelia i okolie ukrýva sa pretavila do projektu prvého náučného chodníka v obci. Ten symbolicky spája nielen dva pramene riek, ale aj dva regióny, na pomedzí ktorých obec leží – Horehronie a Podpoľanie,“ uviedol starosta obce Lom nad Rimavicou, Jozef Katreniak. 

Projekt bol realizovaný z finančných prostriedkov Banskobystrického samosprávneho kraja v rámci VZN č.38/2019 účelovo určených na podporu regionálneho rozvoja a rozvoja cestovného ruchu v kraji. Realizátorom projektu bola obec Lom nad Rimavicou v úzkej spolupráci s Oblastnou organizáciou cestovného ruchu REGIÓN HOREHRONIE, ktorej je členom.

Chodník vedie z centra obce od prameňa Rimavice obecnou ulicou, ktorú lemujú ešte stále zachovalé drevenice s podmurovkou typické pre prostredie vrchov. Medzi nimi návštevníci objavia kováčsku vyhňu a osviežia sa pri studni, ktorá im pripomenie filmovú históriu obce. Tesne za obcou bol vybudovaný prístrešok, v ktorom si rodiny s deťmi nielen oddýchnu, ale naučia sa aj niečo nové o miestnej faune a flóre.

Cykloturistická mapa, ktorá sa nachádza hneď pri prístrešku ponúkne návštevníkom ďalšie možnosti, kam sa vybrať v okolí Lomu nad Rimavicou – či už pešo alebo na bicykli. Chodník pokračuje ďalej do turisticky obľúbenej časti Lomu – vrchu Čierťaž známemu vďaka svojim dych berúcim výhľadom na hrebeň Nízkych a Vysokých Tatier. Tie si na lavičke pre zaľúbených vychutnajú o čosi dlhšie nielen páry, ale každý, kto sem zavíta. Počas oddychu si návštevníci môžu vyskúšať svoje poznatky z geografie a prejsť názvy jednotlivých vrchov. Tým menej zdatným pomôže náučná tabuľa umiestnená priamo pri lavičke. Prechádzkou ďalej po hrebeni sa návštevníci dostanú ku krížu s pamätníkom leteckého nešťastia Polanská, pri ktorom si môžu v tichu prírody odpočinúť alebo si urobiť malý piknik v prístrešku pri prameni Ipľa, ktorý sa nachádza neďaleko.

„Cieľom projektu bolo zaujímavo zatraktívniť túto oblasť a vybaviť ju vhodnou doplnkovou infraštruktúrou, ktorá bude slúžiť najmä pri rekreácii a pobyte v prírode v letných, ale aj v zimných mesiacoch. Náučný chodník vedie po turistickej trase, ktorou v lete vedie oficiálna turistická trasa a  v zime upravované bežkárske trate. Vďaka spolupráci viacerých partnerov, tak na návštevníkov a bežkárov čaká už túto zimnú sezónu aj nový náučný chodník,“ doplnila výkonná riaditeľka OOCR REGIÓN HOREHRONIE, Ing. Petra Ridzoňová Hlásniková.

Autor: (OOCR Región Horehronie)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.02.2020
S pomocou kraja získali obce na svoje projekty už viac ako milión eur
Od polovice minulého roka ponúka Rozvojová agentúra Banskobystrického samosprávneho kraja službu písania projektov pre malé obce. S jej pomocou sa už samosprávam podarilo získať viac ako milión eur na päť projektov, ďalšie sú v procese schvaľovania.
viac
11.05.2020
Nový náučný chodník zoznamuje so zaujímavosťami obce
V Jaslovských Bohuniciach v okrese Trnava pribudol nový päťkilometrový náučný chodník. Päť informačných tabúľ zorientuje záujemcov v základných pojmoch jaslovskobohunickej histórie.
viac
21.07.2020
Na tajch Klinger sa vracia plaváreň ako kedysi
Na jednom z najvyhľadávanejších banskoštiavnických tajchov Klinger vzniká historická plaváreň ako kedysi. Tzv. plaváreň s dreveným mólom bola na tajchu vybudovaná ešte v polovici 19. storočia, funkčná bola až do 70. rokov 20. storočia.
viac
09.10.2020
V Novej Bani otvorili Záhradný les s drevinami z celého sveta
V Novej Bani v utorok (6. 10.) oficiálne otvorili projekt s názvom Záhradný les. Na ploche 1,35 hektára sústredí 101 stromov a 2459 krov z rôznych kútov sveta, ktoré nebudú slúžiť len ako turistická atrakcia, ale aj vzdelávací prvok zasadený v prírodnom prostredí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %