Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
11.05.2020 11:05

Nový náučný chodník zoznamuje so zaujímavosťami obce


Pohľad na obec Jaslovské Bohunice.


V Jaslovských Bohuniciach v okrese Trnava pribudol nový päťkilometrový náučný chodník. Päť informačných tabúľ zorientuje záujemcov v základných pojmoch jaslovskobohunickej histórie.


Prvá tabuľa prináša informácie o dejinách obce, symboloch, popisuje tiež samotnú trasu. Doložené sú aj historické fotografie. Na druhú umiestnili rozprávanie o bohunických mlynoch na potoku Blava, na tretej sa píše o faune a flóre extravilánu a aj parku tamojšieho kaštieľa.

Neskorobarokový kaštieľ, ktorý za socializmu roky chátral a teraz je po oprave opäť dominantou obce, je obsahom štvrtej tabule. Na poslednej je súhrn ostatných pamiatok Jaslovských Bohuníc – kostoly sv. Michala a Martina, kríže a sochy pri cestách, zahrnuté sú tam aj raritné chladiace veže bohunickej atómky.

Chodník vznikol v rámci projektu Sieť náučných chodníkov Združenia obcí mestskej oblasti Trnava (ZOMOT), ktorého sú Jaslovské Bohunice členom. Združenie podalo žiadosť na financovanie spoločného projektu a dostalo finančnú podporu od Trnavského samosprávneho kraja.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.06.2016
K ruinám Zoborského kláštora vedie nový náučný chodník
Na nitrianskom Zobore vznikol nový náučný chodník, ktorý vedie k ruinám Zoborského kláštora. Náučný chodník vybudovali aktivisti zo Zoborského skrášľovacieho spolku.
viac
01.07.2020
Mestský park v Prievidzi napreduje vďaka projektom
V týchto dňoch je finalizovaný náučný chodník v Mestskom parku. Ďalší grant pomôže vyriešiť problém s prítokom do jazierka.
viac
12.10.2020
TIK by mal dočasne nahradiť elektronický informačný kiosk
Turisticko - informačnú kanceláriu (TIK) v Handlovej by mal dočasne nahradiť elektronický informačný kiosk. Samospráva chce na projekt získať zdroje z výzvy Miestnej akčnej skupiny (MAS) Žiar, informovala hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.
viac
21.12.2021
V obci Lom nad Rimavicou majú nový náučný chodník
Náučný chodník „Od prameňa Rimavice ku prameňu Ipľa“ spája pramene dvoch významných riek Rimavice a Ipeľ, medzi ktorými sa rozprestiera aj obec Lom nad Rimavicou.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %