Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
21.10.2021 08:10

Návrh novely zákona o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskych pozemkov


Ilustračná snímka (tasr)


Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR pripravilo návrh novely zákona č. 140/2014 Z. z. o nadobúdaní vlastníctva v,poľnohospodárskych pozemkov návrh novely predstavil na koaličnej rade minister pôdohospodárstva.


- Bezprostredným podnetom pre túto iniciatívu bol postup maďarskej vlády, ktorá založila štátny kapitálový fond, ktorý mal byť používaný výlučne na nákup poľnohospodárskej pôdy v susedných štátoch.

- Po diplomatickom tlaku zo strany Slovenska síce maďarská vláda  zo svojho zámeru ustúpila, ale otázka ochrany pôdy zostala naďalej aktuálna.

- Cieľom je predísť riziku, že v SR sa nadobúdateľmi poľnohospodárskych pozemkov budú stávať bez akejkoľvek kontroly iné štáty.

- Rovnako je nevyhnutné zabrániť tomu, aby v SR nadobúdali vlastníctvo pozemkov osoby, ktoré na tento účel dostali finančnú podporu v rozpore so záväznými pravidlami spoločného trhu EÚ. 

MPRV SR navrhlo  zaviesť dva regulačné nástroje, a to:

a) zavedenie predkupného práva štátu a vybraných subjektov verejného sektora,  

b) priamy zákaz nadobudnutia poľnohospodárskeho pozemku členským štátom a subjektmi z takého členského štátu, v ktorom sa nakupovanie pôdy financuje z verejných zdrojov v rozpore so Zmluvou o fungovaní EÚ.

Zároveň s cieľom dosiahnutia maximálnej transparentnosti, verejnosti a rovnosti šancí na trhu s poľnohospodárskymi pozemkami, navrhuje zaviesť povinné zverejňovanie všetkých ponúk na prevod poľnohospodárskych pozemkov a prejavovania záujmov o tieto pozemky. Toto zverejňovanie umožní prehľad o disponibilnej pôde, o cenách požadovaných vlastníkmi pôdy a o záujme o tieto pozemky.

Týmto zverejňovaním sa zabezpečí  aktívne uplatňovanie predkupného práva štátu a vybraných subjektov verejného sektora.

Návrh novely Ústavy SR  je skĺbením všetkých zásadných spoločenských požiadaviek a potrieb v oblasti ochrany slovenskej pôdy. Výsledkom tejto ústavnej zmeny bude nielen ochrana pri predaji pôdy, ale aj ochrana poľnohospodárskej a lesnej pôdy z hľadiska jej dlhodobej udržateľnosti  ako v oblasti produkčnej, tak aj v oblasti plnenia jej environmentálnej a klimatickej funkcie.

Viac informácií nájdete TU.

 

Autor: Zdroj: Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.05.2017
Zákon pomôže krajským samosprávam riešiť problémy s usporiadaním pozemkov
Predseda TSK Jaroslav Baška spoločne s kolegami z NR SR, ktorí sú zároveň poslancami Zastupiteľstva Trenčianskeho samosprávneho kraja, a tiež s poslancami za stranu MOST – HÍD predložili doplňujúci návrh k novele zákona o pozemkových úpravách.
viac
08.10.2020
ZMOS požaduje prevod pozemkov pre samosprávy
Združenie miest a obcí Slovenska požaduje pri novele zákona o pozemkových úpravách, usporiadaní pozemkového vlastníctva, pozemkových úradoch, pozemkovom fonde a o pozemkových spoločenstvách, aby bolo samosprávam umožnené získať pozemky štátu pre konkrétnu investičnú výstavbu.
viac
21.10.2020
ÚVO predstavuje novelizáciu zákona o verejnom obstarávaní
Úrad pre verejné obstarávanie predstavil vlastný návrh novely zákona o verejnom obstarávaní. Zachováva princíp súťaživosti, verejné obstarávanie by sa malo zrýchliť, posilniť sa má transparentnosť a verejná kontrola. Zaviesť by sa podľa návrhu mal napríklad inštitút špekulatívnych námietok.
viac
21.01.2021
ZMOS upozorňuje na riziká pri avizovaných zmenách pri vodovodoch
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) nesúhlasí s tým, aby akcie obcí vo vodárenských spoločnostiach boli prevádzané na štát, samosprávny kraj alebo na prevádzkovateľov verejných vodovodov a kanalizácií.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %