Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
08.10.2020 11:35

ZMOS požaduje prevod pozemkov pre samosprávy


Ilustračná snímka.


Združenie miest a obcí Slovenska požaduje pri novele zákona o pozemkových úpravách, usporiadaní pozemkového vlastníctva, pozemkových úradoch, pozemkovom fonde a o pozemkových spoločenstvách, aby bolo samosprávam umožnené získať pozemky štátu pre konkrétnu investičnú výstavbu.


Návrh zákona rozširuje dôvody vykonania pozemkových úprav. Za ďalší z dôvodov zmeny predkladateľ uvádza odstránenie nesúladu zákona o niektorých opatreniach pri majetkoprávnom usporiadaní pozemkov pod stavbami, ktoré prešli z vlastníctva štátu na obce a vyššie územné celky a súčasnej podoby zákona o pozemkových úpravách, usporiadaní pozemkového vlastníctva, pozemkových úradoch, pozemkovom fonde a o pozemkových spoločenstvách, ktoré sa prejavovali v priebehu celého konania o pozemkových úpravách, od rozporov v povolení alebo nariadení pozemkových úprav, v posudzovaní obvodu pozemkových úprav, na jednoznačnom určení subjektu poskytujúeho náhradu a pod.

Združenie miest a obcí Slovenska v tejto súvislosti adresovalo Ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky zásadnú pripomienku, ktorou žiada predkladateľa návrhu umožniť prevod pozemkov pre účely výstavby nájomných bytov a sociálnych zariadení vo vlastníctve obcí a miest.

Podľa ZMOSu touto zmenou tak dokážu samosprávy, ktoré nedisponujú vlastnými pozemkami, získať vzťah k pozemkom na využitie v rámci konkrétnych verejných účelov, s ktorými súvisí riešenie dostupnosti nájomného bývania ako aj podpora výstavby sociálnych zariadení, ktoré sú vzhľadom na demografický vývoj mimoriadne potrebné v každom regióne.

Autor: (Michal KALIŇÁK, ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.10.2020
Opäť je možné elektronické rokovanie zastupiteľstiev
Združenie miest a obcí Slovenska koncom marca predložilo návrh novely zákona o obecnom zriadení na rozšírenie možností rokovania zastupiteľstiev.
viac
03.11.2020
Je predčasné sa vyjadrovať k požiadavke ZMOS súvisiacej s pôžičkami
Požiadavka Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) na zmenu návratnej finančnej výpomoci v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu na dotáciu je pre Ministerstvo financií (MF) SR novinkou.
viac
29.06.2021
ZMOS uplatnilo zásadné pripomienky k pozemkovým úpravám
Združenie miest a obcí Slovenska uplatnilo zásadné pripomienky k Návrhu opatrení na urýchlené vykonanie pozemkových úprav v SR z dielne rezortu pôdohospodárstva.
viac
02.12.2021
ZMOS rokoval s rezortom hospodárstva o novele zákona o miestnych daniach
Rozporové konanie k novele zákona o miestnych daniach a o miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady medzi Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS) a Ministerstvom hospodárstva SR sa uskutočnilo online formou v utorok 30. novembra 2021.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %