Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
28.04.2022 03:20

Na Šarišskom hrade upália Morenu a privítajú Vesnu


Na archívnej snímke Šarišský hrad. Snímka zdroj: (tasr).


Šarišský hrad sa v nedeľu (1. 5.) prebudí do ranného stredoveku. Návštevníci tam v rámci otvorenia turistickej sezóny môžu na vlastnej koži zažiť stredovekú atmosféru, dobovú zábavu či vítanie jari.


"Našim návštevníkom chceme priblížiť každodenný život stredovekých ľudí, ich remeslá a starých bohov. Počas programu budeme odlievať z bronzu zvon, vyrobíme a vypálime keramiku a fungovať bude aj dobová kuchyňa, z ktorej môžu návštevníci aj ochutnať," hovorí Runa Tkáčiková, pracovníčka mesta Veľký Šariš poverená organizáciou podujatia.

Okrem toho bude pripravená aj ukážka výroby medu spojená s jeho ochutnávkou, výroba šperkov z drôtu, výroba vitráže a spracovanie kože a dreva. Samostatne sa predstavia aj sokoliari, šermiari a lukostrelci.

"Uvítame spolu Vesnu a do tuhého spánku pošleme Morenu pomocou ohňa. Pre návštevníkov sme, samozrejme, pripravili aj malé ochutnávky všetkého, čo môžu na našom kráľovskom hrade zazrieť alebo zavoňať," dodáva Tkáčiková.

Podujatie Život našich predkov s podtitulom Ranný stredovek sa uskutoční v nedeľu o 11.00 h na nádvorí šarišského hradu. Okrem jednotlivých remeselníkov vystúpia aj súbory Svarog, Siváci, Staroslovania a Vojenova družina Lipany. Oficiálne otvorenie turistickej sezóny sa začne o 13.00 h príhovorom primátora mesta Veľký Šariš Viliama Kalla.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.04.2022
Po zimnej prestávke sa opäť otvoria brány Spišského hradu
Po zimnej prestávke sa už onedlho opäť otvoria brány Spišského hradu pre verejnosť. Dáša Uharčeková Pavúková z oddelenia komunikácie Spišského múzea v Levoči informovala, že hrad bude otvorený od 14. apríla.
viac
18.05.2022
Trdlofest otvorí turistickú sezónu v Skalici
Po dvoch rokoch, keď sa pre pandémiu podujatie neuskutočnilo, pripravilo mesto Skalica festival Trdlofest. Ten je oslavou Skalického trdelníka, koláča s dierou, prvého pôvodného slovenského potravinárskeho výrobku, ktorý získal ochrannú značku Európskej únie.
viac
21.09.2022
Rozlúčka s letnou turistickou sezónou sa uskutoční na hrade Šariš
Na hrade Šariš sa verejnosť symbolicky rozlúči s letnou turistickou sezónou v Prešovskom kraji. V nedeľu (25. 9.) sa na nádvorí hradu uskutočnia oslavy Svetového dňa cestovného ruchu, ktorý pripadá na 27. septembra.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %