Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
05.04.2022 03:20

Po zimnej prestávke sa opäť otvoria brány Spišského hradu


Spišský hrad. Snímka zdroj: (tasr).


Po zimnej prestávke sa už onedlho opäť otvoria brány Spišského hradu pre verejnosť. Dáša Uharčeková Pavúková z oddelenia komunikácie Spišského múzea v Levoči informovala, že hrad bude otvorený od 14. apríla.


„Otváracie hodiny počas apríla budú od 9. do 17. s posledným vstupom o 16. hodine. Výnimkou je Veľká noc od 15. do 18. apríla, v tieto sviatočné dni môžu záujemcovia hrad navštíviť od 9. až do 19. hodiny s posledným vstupom o 18. hodine,“ konkretizovala Uharčeková Pavúková.

Na Spišskom hrade aktuálne prebieha rekonštrukcia hornej časti. Pre verejnosť je tak sprístupnené len stredné a dolné nádvorie s vyhliadkovou trasou. „Práce na druhej etape rekonštrukcie hradu, ktoré sa týkajú Románskeho paláca a západných palácov, boli z dôvodov nepriaznivých klimatických podmienok prerušené. Ani v súčasnosti nie je možné z týchto dôvodov práce opäť naplno rozbehnúť,“ priblížila vedúca oddelenia investičnej a prevádzkovej činnosti Zdenka Sninčáková. Napriek tomu tam však intenzívne pracujú reštaurátori, ich práce súvisia s reštaurátorským výskumom západných palácov. „Návrh na reštaurovanie a reštaurátorský výskum pre objekt kaplnky už bol ukončený a je posudzovaný Krajským pamiatkovým úradom Košice,“ doplnila Sninčáková.

Návštevníci môžu bezplatne využiť parkovisko zo strany od obce Žehra. Okrem hradu ponúka Spišské múzeum možnosť prehliadky historickej radnice v Levoči, Domu Majstra Pavla, starého kláštora minoritov a aktuálnej výstavy Žigmund Bubics – biskup, umelec, donátor.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.03.2019
Spišský hrad opäť otvára svoje brány pre verejnosť
Slovenské národné múzeum – Spišské múzeum opäť otvára brány Spišského hradu. Pre návštevníkov bude hrad otvorený od 30. marca denne od 9.00 do 17.00 h s tým, že posledný vstup bude o 16.00 h v plnom režime spolu s múzejnými expozíciami.
viac
12.11.2020
Gotický palác na hrade Ľubovňa by chceli sprístupniť už budúci rok
Ľubovnianske múzeum chce gotický palác na hrade Ľubovňa sprístupniť verejnosti už budúci rok. V súčasnosti tam realizujú konzervačné práce, odborné reštaurovanie kamenných ostení a portálov.
viac
28.04.2022
Na Šarišskom hrade upália Morenu a privítajú Vesnu
Šarišský hrad sa v nedeľu (1. 5.) prebudí do ranného stredoveku. Návštevníci tam v rámci otvorenia turistickej sezóny môžu na vlastnej koži zažiť stredovekú atmosféru, dobovú zábavu či vítanie jari.
viac
27.05.2022
Na trať sa opäť vráti Hanička, sezónu otvoria aj na Spišskom hrade
Pod Spišský hrad sa po zimnej prestávke opäť vráti na trať tradičný motorový vláčik Hanička. Letnú turistickú sezónu cez víkend slávnostne otvoria aj na Spišskom hrade.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %