Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
30.11.2020 07:50

Na Hlavnom námestí rozsvietili vianočný stromček


Snímka zdroj: (tasr).


Na bratislavskom Hlavnom námestí v nedeľu večer rozsvietil primátor hlavného mesta Matúš Vallo vianočný stromček. Tento rok je ním 17-ročná a 12 metrov vysoká jedľa biela, ktorú mestu darovala rodina z bratislavskej Karlovej Vsi.


Zdobený je drevenými ozdobami z dielne majsterky ľudovej umeleckej výroby Jany Majerskej. Atmosféru Vianoc dotvára na námestí aj jej drevený betlehem s ľudovými motívmi. Rozsvietenie stromčeka mohli ľudia sledovať prostredníctvom online live streamu.      

Hoci pre pandémiu nového koronavírusu sa v centre Bratislavy nekonajú tradičné vianočné trhy, mesto pre verejnosť pripravilo podujatie Bratislavské Vianoce, ktoré najbližšie týždne ponúkne pestrý program. Pre bezpečnosť ľudí bude aj v online formáte.     

„Od prvej adventnej nedele až do nedele 20. decembra mesto v spolupráci s Bratislavským kultúrnym a informačným strediskom (BKIS) pripravili online Štúdio Klarisky - moderovaný program s hudobnými vystúpeniami a diskusiami so zaujímavými hosťami každú nedeľu a štvrtky. V čase online štúdia budú na Farskej ulici pred Klariskami mini vianočné trhy s ponukou výrobkov chránených dielní – Vianočná ulička,” informovala o tom hovorkyňa Bratislavy Katarína Rajčanová.       

Podchod na Klariskej ulici ozdobí 14 vianočných vitrín s autorskými ilustráciami z pripravovanej knihy Tresky Plesky s témou zimy a Vianoc od animátorky a umelkyne Veroniky Kocourkovej. Bratislavu rozžiaria aj svetelné inštalácie na viacerých miestach. Pripravili ich v spolupráci s Bielou nocou. Ulice mesta skrášľuje aj výstava reprodukcií umeleckých diel so zimnými motívmi zo zbierok Galérie mesta Bratislavy spolu s vianočne ladenou svetelnou výzdobou.     

„Keďže Bratislavčania minulý rok v našej ankete prejavili záujem o viac stánkov s ľudovoumeleckými výrobkami, Ústredie ľudovej umeleckej výroby vybralo remeselníkov a výrobcov, ktorí sa budú striedať v niekoľkých predajných stánkoch na Hlavnom námestí a ponúknu tradičné slovenské výrobky až do nedele 20. decembra,” priblížila Rajčanová. Od 4. do 20. decembra bude Hlavné námestie zdobiť aj Vianočný les. Jeho výzdobu z prírodných materiálov pripravia bratislavskí školáci. Prvú adventnú nedeľu sa začal aj vianočný program v mestskom Divadle P. O. Hviezdoslava.      

V decembri ožije nábrežie Dunaja svetelnými kresbami vizuálnej umelkyne a sochárky Niny Augustín Šoškovej. Návštevníci budú môcť na trase sledovať príbeh Dunaja, otvoria sa im nové pohľady na rieku. Od nedele bude osvetlený aj Starý most v štýle zimných západov slnka na Dunaji.      

Vianočná atmosféra zavládla aj na Hviezdoslavovom námestí v centre Bratislavy. Pre pandémiu sa ani tam nekonajú tradičné Staromestské vianočné trhy, mestská časť tam však už umiestnila vianočný stromček. Nechýba ani adventný veniec v strede námestia.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.11.2018
Mesto osadilo vianočný strom na Hlavnom námestí
V centre mesta dnes pribudol vianočný stromček, ktorý hlavné mesto osadilo na tradičnom mieste na Hlavnom námestí. Pracovníci mestských lesov vybrali za symbol 25. ročníka tohtoročných Vianočných trhov 2018 smrek pichľavý.
viac
22.11.2018
Čarovná predvianočná atmosféra začína už aj v Žiline
Oproti minulému roku bude na Mariánskom námestí viac predajných stánkov. Návštevníci tu nájdu 14 stánkov s občerstvením, osem z nich bude predávať prioritne tradičné jedlá, šesť stánkov tradičné nápoje.
viac
26.10.2020
Kultúra sa presúva do online priestoru
V súvislosti s obmedzením pohybu obyvateľstva zostane všetkých 18 kultúrnych inštitúcií v zriaďovateľskej pôsobnosti trnavskej župy pre verejnosť uzatvorených od soboty 24. októbra 2020 až do odvolania.
viac
04.12.2020
Vianočné občerstvenie v centre mesta ponúknu aj z food truckov
Na bratislavskom Hviezdoslavovom námestí si môže verejnosť vychutnať vianočné občerstvenie aj z takmer 20 food truckov, známych tiež pod pojmom pojazdné reštaurácie. Na sociálnej sieti o tom informuje mestská časť Staré Mesto.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %