Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
22.11.2018 08:05

Čarovná predvianočná atmosféra začína už aj v Žiline


Ilustračný výrez plagátu


Oproti minulému roku bude na Mariánskom námestí viac predajných stánkov. Návštevníci tu nájdu 14 stánkov s občerstvením, osem z nich bude predávať prioritne tradičné jedlá, šesť stánkov tradičné nápoje.


Na Námestí Andreja Hlinku budú štyri predajné stánky s občerstvením. Okrem jedla a pitia sa návštevníci trhov môžu tešiť aj tento rok na remeselníkov, ktorí budú svoje produkty ponúkať v ďalších 21 stánkoch. Dva stánky sú určené pre charitatívne a neziskové organizácie.

Mesto Žilina aj v tomto roku pokračovalo v tradícii a predajné stánky súťažilo prostredníctvom aukcie, vďaka čomu si mestská kasa prilepší o viac ako 180 tisíc eur. Novinkou počas tohtoročných trhov bude kompostovateľný riad. Predajcovia sa radnici pri podpisoch zmluvy zaviazali, že jedlá i nápoje budú predávať v rozložiteľných nádobách. „Punč v plastovom pohári či klobáska na plastovom tanieri je už minulosťou. Zavedením povinnosti používať pri predaji občerstvenia kompostovateľný a papierový riad, chceme znížiť množstvo jednorazového plastu, ktorý sa na vianočných trhoch každoročne produkuje. Uvedomujeme si, že to nie je úplne ideálny model, ale niekde začať musíme, ak sa chce Žilina stať moderným mestom,“ vysvetlila Ingrid Dolniková, vedúca oddelenia kultúry, športu, cestovného ruchu a miestneho rozvoja mesta Žilina.

Mariánske námestie už od minulého týždňa zdobí vianočný stromček, 15-metrový smrek obyčajný. Vianočnú atmosféru v meste doplní i neprehliadnuteľná výzdoba. Už tretí rok budú zdobiť centrum mesta svetelné vločky a anjeli, malé stromy na Mariánskom námestí sa zase rozžiaria drobnými svetielkami a guľami, Farskú uličku a priľahlé ulice zase skrášlia svetelné prevesy. K vianočnej výzdobe neodmysliteľne patrí od minulého roka i veľká imitácia vianočnej gule. Aj počas tohtoročných sviatkov ju nájdete na Mariánskom námestí. Novinky vo vianočnom osvetlení neobišli v tomto roku ani Námestie Andreja Hlinku, kde pribudne svietiaca sobia rodinka.

Počas tohtoročných trhov budú na Mariánskom námestí v Žiline prebiehať mnohé sprievodné a kultúrne podujatia. Mikuláš navštívi najmenších Žilinčanov v stredu 5. decembra o 17.00 hod., kde tradične rozsvieti i vianočný stromček. O zábavu sa v tento deň postará skupina CHIKI LIKI TUA. Na Luciu, vo štvrtok 13. decembra, vystúpi Spevácky súbor Máj, žilinský Folklórny súbor Rozsutec a skupina BLUE TIME. Soboty budú na Mariánskom námestí patriť vystúpeniam divadla Kapor na scéne, 8. decembra sa pokúsi vyčarovať úsmev na tvári Dano Heriban s predstavením Čosi úsmevné. Počas adventných nedieľ sú pre návštevníkov pripravené hudobné vystúpenia.

Na Námestí Andreja Hlinku sa 14. decembra 2018 predstavia známi snowboardisti a freeskieri na tradičnom podujatí Big Jump v meste, ktoré zároveň otvorí zimnú sezónu členov OOCR Malá Fatra.

Vianočné trhy v Žiline potrvajú do nedele 23. decembra.

Autor: Barbora Zigová, hovorkyňa mesta


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.11.2017
Na Mariánskom námestí v Žiline inštalujú novú vianočnú výzdobu
Mesto Žilina si pre svojich obyvateľov a návštevníkov pripravilo malé prekvapenie v podobe novej vianočnej výzdoby na Mariánskom námestí. Aktuálne prebieha jej postupné osádzanie a skúšanie.
viac
12.08.2018
Letná grilovačka či bicyklová šou. Centrum Žiliny ožije netradičnými podujatiami
Žilinské kultúrne leto pokračuje aj budúci týždeň ďalšími zaujímavými aktivitami. Tentoraz si v piatok 17. augusta 2018 prídu na svoje nielen milovníci dobrého jedla, ale aj fanúšikovia adrenalínových športov.
viac
18.03.2019
Rozbicyklujme Žilinu! Koncom marca štartuje žilinský bikesharing
Dlho očakávaný systém zdieľaných bicyklov v Žiline pod značkou BikeKIA bude slúžiť obyvateľom a návštevníkom mesta od piatka 29. marca 2019. Žilinská samospráva slávnostne spustí nový systém o 15-tej hodine na Námestí Andreja Hlinku.
viac
30.11.2020
Na Hlavnom námestí rozsvietili vianočný stromček
Na bratislavskom Hlavnom námestí v nedeľu večer rozsvietil primátor hlavného mesta Matúš Vallo vianočný stromček. Tento rok je ním 17-ročná a 12 metrov vysoká jedľa biela, ktorú mestu darovala rodina z bratislavskej Karlovej Vsi.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %