Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
25.03.2024 10:55

MV chce zjednodušiť podmienky pre podnikateľov pri zmenách v evidencii vozidiel


Ilustračná snímka (TASR)


Ministerstvo vnútra SR chce zjednodušiť podmienky pre podnikateľské subjekty a verejnosť pri zmenách v evidencii vozidiel. Pripravovaná novela zákona o cestnej premávke by mala zaviesť jednorazové prevozné tabuľky a upraviť používanie tabuliek so zvláštnym evidenčným číslom obsahujúcim písmeno C.


Ráta aj s novou elektronickou službou. Vyplýva to zo zverejnenej predbežnej informácie.         

Navrhnuté jednorazové prevozné tabuľky s evidenčným číslom nebude potrebné vracať späť predajcom vozidiel. "V súčasnosti dopravné inšpektoráty zapožičiavajú predajcom nových vozidiel plechové tabuľky so zvláštnym evidenčným číslom obsahujúcim písmeno M predajcom nových vozidiel, ktorí ich následne zapožičiavajú vlastníkom novozakúpených vozidiel," vysvetlil rezort s tým, že ich vrátenie býva problematické. Argumentuje aj obmedzeniami pri používaní vozidla v cudzine bez riadnych registračných dokumentov.         

Zároveň sa má zachovať možnosť prideľovania plechových tabuliek so zvláštnym evidenčným číslom pre subjekty predávajúce najmä úžitkové vozidlá, ktoré môžu mať k takejto tabuľke vydané napríklad mýtne jednotky.         

Tabuľky so zvláštnym evidenčným číslom obsahujúcim písmeno C, ktoré sú určené na vybavenie záležitostí pri schvaľovaní jednotlivo dovezeného vozidla, by sa mali po novom vydávať len pre okresné úrady. V súčasnosti ich dopravné inšpektoráty môžu zapožičiavať aj subjektom, ktorých predmetom činnosti je predaj vozidiel evidovaných v Slovenskej republike či v inom štáte, alebo ktoré zabezpečujú predaj takýchto vozidiel. "V praktickej rovine bolo zistených množstvo prípadov, kedy takéto subjekty, respektíve samotní občania používali tabuľky so zvláštnym evidenčným číslom neoprávnene a v mnohých prípadoch aj na dovoz vozidiel zakúpených v iných štátoch," zdôvodnil rezort.         

Pre subjekty, ktoré vyvážajú vozidlá do cudziny, sa má zaviesť nová elektronická služba. Pracovníci autobazárov sa tak vyhnú osobnej návšteve na dopravných inšpektorátoch, čo podľa rezortu napomôže k celkovému zlepšeniu podmienok prihlasovania vozidiel a vykonávania zmien pre občanov, ako aj pracovníkov dopravných inšpektorátov.         

"Súčasťou zlepšovania podmienok pre podnikateľov, ako aj občanov je vypustenie vykonávania kontrol originality vozidiel pred ich oznámením na vývoz do cudziny. V prípadoch jednotlivého dovozu vozidiel do Slovenskej republiky sa doterajší systém vrátane povinnosti vykonávania kontrol originality vozidiel nemení," priblížil predkladateľ.         

Verejnosť sa môže zapojiť do prípravy novely formou zasielania podnetov či návrhov do konca marca. Právna úprava by mohla ísť do pripomienkového konania v apríli alebo máji tohto roka.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.05.2019
Žilina zavádza novú službu - osloví podnikateľov na predloženie ponuky
Žilinská samospráva chce vychádzať v ústrety stavebným firmám. Za týmto účelom plánuje vytvoriť evidenciu podnikateľských subjektov zo stavebnej oblasti, ktorých bude následne, pri vyhlasovaní zákaziek s nízkou hodnotou, oslovovať na predloženie ponuky.
viac
14.12.2019
Evidenčné čísla aj technické preukazy vám už doručia domov či do práce
Prvého decembra vstúpila do účinnosti novela zákona o cestnej premávke, ktorá okrem množstva zmien v cestnej premávke prináša novinku pri evidencii vozidiel špeciálne pre používateľov elektronických služieb.
viac
16.07.2020
Užitočné informácie pre majiteľov psov
Z platnej legislatívy vyplývajú obciam aj majiteľom psov nové povinnosti. Pozitívnou novinkou je, že od 1. júna 2020 je verejnosti prístupný register odchytených túlavých zvierat.
viac
24.07.2020
Zjednodušenie povinností voči sociálnej poisťovni
Sociálna poisťovňa informuje o zjednodušení niektorých povinností voči sociálnej poisťovni. Zákon, ktorého cieľom je zlepšiť podnikateľské prostredie (tzv. podnikateľské kilečko), bol dnes publikovaný v Zbierke zákonov SR, čím nadobudol právoplatnosť.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %