Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
14.12.2019 10:10

Evidenčné čísla aj technické preukazy vám už doručia domov či do práce


Novinkou tiež je, že pre elektro vozidlá a plug-in hybridy (s možnosťou externého nabíjania) sa na požiadanie vydávajú tzv. elektro TEČ, ktoré sú farebne takto odlíšené. 


Prvého decembra vstúpila do účinnosti novela zákona o cestnej premávke, ktorá okrem množstva zmien v cestnej premávke prináša novinku pri evidencii vozidiel špeciálne pre používateľov elektronických služieb.


“Zámerom ministerstva vnútra bolo zjednodušiť vybavovanie elektronických podaní pri evidencii vozidiel. Ak teda občan použije niektorú z elektronických služieb Národnej evidencie vozidiel, v dôsledku ktorej mu vydajú nové doklady či tabuľky EČV, môže vynechať návštevu dopravného inšpektorátu,”vysvetľuje ministerka vnútra Denisa Saková.

A dodáva: “Po vykonaní elektronickej zmeny v evidencii vozidiel polícia zasiela tabuľky EČV a osvedčenia o evidencii, to znamená malý aj veľký technický preukaz, na adresu, ktorú si majiteľ alebo držiteľ vozidla určí, teda domov či na pracovisko. Kuriérovi pri doručení je potrebné odovzdať staré tabuľky aj doklady, ktoré poputujú do skartácie. Ak ich však občan nebude mať pripravené ani pri opakovanom doručení, podľa zákona mu nové kuriér neodovzdá a občan si ich bude môcť prevziať na najbližšom dopravnom inšpektoráte.”

Všetky služby so zabezpečením výroby a distribúcie technických preukazov a tabuliek EČV zabezpečuje nové pracovisko v Slovenskej Ľupči.

“Občan si teda z pohodlia domova cez internet vybaví všetky úkony spojené s prihlásením a odhlásením vozidla a kuriér mu do rúk doručí tabuľky s EČV, ako aj osvedčenia o evidencii. Šetríme tým čas a tiež peniaze občanom, keďže správne poplatky pri elektronických podaniach sú len polovičné. Zároveň nám to umožní postupne presúvať dopravných policajtov z kancelárií na policajnú prácu v prospech občanov. Na pracovisku v Slovenskej Ľupči bude pracovať päť zamestnancov, ktorí budú zabezpečovať túto činnosť pre celé Slovensko,” podčiarkla ministerka Denisa Saková.

Podľa novely zákona o cestnej premávke od decembra 2019 dopravné inšpektoráty fyzicky už nekontrolujú výrobné čísla vozidiel a pracovníci dopravných inšpektorátov, ktorí vykonávali fyzické porovnávanie výrobných identifikátorov vozidiel, vybavujú žiadateľov o evidenčné úkony.

O evidenčné úkony, ktorých vykonanie bolo doteraz naviazané na príslušný okres podľa pobytu alebo sídla držiteľa, už možno požiadať na ktoromkoľvek dopravnom inšpektoráte. Ide o tieto zmeny :

- vyradenie vozidla z evidencie

- dočasné vyradenie vozidla z evidencie,

- zmena farby vozidla,

- zápis schváleného spájacieho zariadenia do osvedčenia o evidencii časť II alebo zrušenie takéhoto zápisu,

- zápis schválených rozmerov a druhu pneumatík a schválených rozmerov ráfikov, ak tento zápis nevykonal okresný úrad,

- výmena neplatného osvedčenia o evidencii:

- v prípade zrušenia zápisu nesprávnych alebo neúplných údajov uvádzaných v OEV I. alebo OEV II. a zápis správnych údajov do týchto dokladov,

- v prípade zmeny miesta pobytu, sídla alebo prevádzkarne, ak dopravný inšpektorát nevydáva novú tabuľku s evidenčným číslom.

Novinkou tiež je, že pre elektro vozidlá a plug-in hybridy (s možnosťou externého nabíjania) sa na požiadanie vydávajú tzv. elektro TEČ, ktoré sú farebne odlíšené (titulná snímka).

Autor: Tlačový odbor Kancelárie ministra vnútra


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.06.2018
MV SR navrhne opatrenia proti vodičom s krátkou vodičskou praxou
Ministerstvo vnútra pripravuje opatrenia namierené proti vodičom s krátkou vodičskou praxou, ktorí sú v pomere k ich počtu najčastejšími vinníkmi dopravných nehôd. Budú súčasťou novely cestného zákona, predbežnú informáciu o jej príprave zverejnilo ministerstvo na portáli právnych predpisov.
viac
05.01.2019
D. Saková: Novela cestného zákona prinesie zmeny, návrh chceme predložiť do leta
Novela cestného zákona má priniesť pre vodičov aj cyklistov viacero zmien. Pokuta za používanie mobilu za volantom sa má zvýšiť z 50 na 100 eur. V súvislosti s toleranciou alkoholu v dychu cyklistov sa spresňuje definícia územia, na ktorej uvedená tolerancia platí.
viac
14.06.2019
Novela cestného zákona - elektrické kolobežky/ požitie alkoholu
Kolobežky s motorčekom sú v súčasnosti, podľa platnej legislatívy, zaradené medzi chodcov, teda môžu chodiť po chodníkoch. Pri akejkoľvek kolízii nemôžeme hovoriť, podľa súčasného zákona, o dopravnej nehode.
viac
14.01.2022
Občianske preukazy budú obsahovať biometrické údaje
Vláda schválila novelu zákona o občianskych preukazoch, tie budú obsahovať biometrické údaje. K schváleniu novely došlo na rokovaní vlády v stredu 12. januára 2022.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %