Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
01.05.2021 03:50

Múzeum opäť sprístupňuje výstavu Socialistické Kysuce alebo Takto sme žili


Ilustračná snímka z výstavy


Kysucké múzeum v zrekonštruovaných priestoroch Vlastivedného múzea v Krásne nad Kysucou opätovne sprístupnilo výstavu „Socialistické Kysuce alebo Takto sme žili,“ ktorá návštevníkom priblíži najdôležitejšie momenty z obdobia socializmu v rokoch 1948 – 1989.


Dnešná mládež na jej môže nahliadnuť do bežného života vtedajšej doby a pamätníkom zas umožní zaspomínať si na najdôležitejšie momenty tohto obdobia. Výstava prostredníctvom informačných banerov s množstvom fotografií a dokumentov prináša informácie o hlavných medzníkov socialistickej éry – komunistickom prevrate vo februári 1948, industrializácii regiónu v rokoch 1948 – 1989, reformnom roku 1968, nežnej revolúcii ale i socialistickej každodennosti. Kysucké múzeum na výstave prezentuje svoje najvýznamnejšie predmety pochádzajúce z obdobia rokov 1948 – 1989. Návštevníci na nej uvidia rôzne písomnosti, preukazy a doklady, bankovky, diplomy, socialistické propagačné materiály, noviny a pod. Industrializáciu regiónu priblížia zbierkové predmety ako výrobky a katalógy kysuckých podnikov Slovena Čadca, ZVL Kysucké Nové Mesto, Okrasa, AVC, OPP.

Výstava taktiež prináša pohľad do dejín bývania, odievania, školstva, kultúry. Možno na nej vidieť kuchyňu z 50-tych rokov, kompletnú socialistickú obývaciu stenu z podniku Tatra nábytok, n.p. Pravenec z konca 70-tych rokov, rôzne „retro“ bytové doplnky, sklo, porcelán, domáce spotrebiče a elektroniku. Okrem pionierskej rovnošaty a dobového oblečenia návštevníci uvidia i  školské zariadenie, pomôcky a učebnice. Vystavená je taktiež pracovňa Rudolfa Jašíka. Viac sa dozviete priamo na výstave, na ktorú vás všetkých srdečne pozývame.

Autor: Mgr. Andrea Paráčová – Mgr. Martin Turóci, PhD.


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.03.2017
Otvorenie turistickej sezóny na Fiľakovskom hrade
Hradné múzeum vo Fiľakove pozýva na otvorenie turistickej sezóny na Fiľakovskom hrade. Pri danej príležitosti sa 14. 3. 2017 od 16:30 hod., na 4. poschodí Bebekovej veže hradu uskutoční vernisáž.
viac
06.09.2018
V skanzene sa bude dláviť kapusta
„Surová či kvasená, pre zdravie je stvorená“ – pravdivé heslo, ktoré neklame nikoho z nás a každý to vie. Čo všetko potrebuje gazdiná na spracovanie kapusty a uloženie kapusty do suda, čo všetko sa okolo toho povyvádzalo to Vám priblíži FS Vrabčiar z Krásna nad Kysucou v nedeľu 16. septembra 2018.
viac
19.06.2020
Od júla sa opäť otvoria brány Fiľakovského hradu a Mestského vlastivedného múzea
Mimoriadna situácia prvej polovice tohto roka poznačila aj turistický ruch vo Fiľakove. Turistická sezóna na hrade, ktorý je najnavštevovanejšou atrakciou mesta, sa obvykle zahajuje v polovici marca.
viac
05.05.2021
Výstava Z kováčskej dielne prezentuje zručnosť kysuckých kováčov
Zručnosť študentov Strednej odbornej školy (SOŠ) strojníckej v Kysuckom Novom Meste prezentuje výstava pod názvom Z kováčskej dielne, ktorú Kysucké múzeum sprístupnilo v priestoroch renesančného kaštieľa v Radoli.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %