Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
21.11.2020 04:15

Projekt je prínosom nielen pre Krásno nad Kysucou, ale aj okolité obce


Čistiareň odpadových vôd v Krásne nad Kysucou. Snímka: Milan KOSEC


Projekt Zásobovanie vodou, odkanalizovanie a čistenie odpadových vôd regiónu stredné Kysuce významne prispel k ozdraveniu životného prostredia, k ochrane riek a podzemných vôd.


Severoslovenské vodárne a kanalizácie, a. s., Žilina v týchto dňoch dokončujú významný ekologický projekt Zásobovanie vodou, odkanalizovanie a čistenie odpadových vôd regiónu stredné Kysuce.Ako povedal Ing. Miroslav Kundrík, generálny riaditeľ SEVAK, a. s., Žilina, projekt pomôže nielen mestu Krásno nad Kysucou a zainteresovaným obciam, ale aj najbližšiemu okoliu. Kanalizačný systém budujú v meste Krásno nad Kysucou a obciach Oščadnica, Nová Bystrica, Stará Bystrica, Radôstka, Zborov nad Bystricou a Klubina. Rozšírenie vodovodov budujú v meste Krásno nad Kysucou a obciach Oščadnica, Nová Bystrica a Stará Bystrica. Zároveň pripomenul, že práve v roku, v ktorom si Severoslovenské vodárne a kanalizácie pripomínajú 50. výročie svojho vzniku, symbolicky završujú jednu výraznú etapu, ktorá je charakterizovaná najväčšími investíciami do vodárenskej infraštruktúry v jej histórii.

V súčasnosti je pred dokončením projekt Zásobovanie vodou, odkanalizovanie a čistenie odpadových vôd regiónu stredné Kysuce v hodnote takmer 60 miliónov eur. V rámci tohto projektu bude vybudovaných približne 23 km verejných vodovodov a 123 km verejných kanalizácií. Vytvoria sa tak podmienky pre napojenie sa takmer všetkých obyvateľov Bystrickej doliny a mesta Krásno nad Kysucou na vybudovanú infraštruktúru. M. Kundrík pripomenul, že Severoslovenské vodárne a kanalizácie boli úspešné v čerpaní finančných prostriedkov z fondov EÚ, ktoré boli určené na rozvojové projekty v oblasti životného prostredia. Za uplynulých 15 rokov vďaka tejto finančnej pomoci vybudovali 267 km verejných vodovodov a 584 km verejných kanalizácií. Zrekonštruované boli aj všetky čistiarne odpadových vôd. V ôsmich projektoch preinvestovali takmer 280 miliónov eur. Podiel Severoslovenských vodární a kanalizácií na financovaní týchto projektov bol približne 30 %.

„Podľa pôvodného harmonogramu realizácia projektu Zásobovanie vodou, odkanalizovanie a čistenie odpadových vôd regiónu stredné Kysuce mala trvať 2,5 roka a termín ukončenia bol v auguste tohto roku. Podľa postupu prác sme predpokladali, že termín dodržíme, ale prišla pandémia a zasiahla do postupu prác. V prvej vlne boli oneskorené dodávky materiálu a zariadení zo zahraničia, z dôvodu zatvorených hraníc nemohli prísť montéri a ostatní pracovníci z Českej republiky, ktorí mali montovať technológiu v čistiarni odpadových vôd v Krásne nad Kysucou. V druhej vlne pandémie zase vyšli pozitívne testy na COVID-19 ľuďom, ktorí mali oživiť čistiareň odpadových vôd a ostatné objekty, aby sa dali spustiť do prevádzky. Aj napriek týmto ťažkostiam však projekt Zásobovanie vodou, odkanalizovanie a čistenie odpadových vôd regiónu stredné Kysuce bude ukončený tento rok,“ informovala manažérka projektu Ing. Jana Kvassayová.

Podľa slov Milana Macka z hospodárskeho strediska Kanalizácie a vedúceho ČOV, pôvodná mechanicko-biologická čistiareň odpadových vôd v Krásne nad Kysucou bola uvedená do prevádzky v roku 1977 a čistila iba odpadové vody z mesta. Jej pôvodná kapacita bola denne 19,2 l/s a pri maximálnom prietoku počas dažďa dokázala vyčistiť 40 l/s. Od spustenia prešla len veľmi malými technologickými a stavebnými zmenami a jej čistiaci efekt bol nedostatočný.

V rámci projektu Zásobovanie vodou, odkanalizovanie a čistenie odpadových vôd stredné Kysuce sa okrem odkanalizovania okolitých obcí začalo s výstavbou novej ČOV. Staré dosluhujúce objekty boli asanované a v rámci projektu sa postavila nová mechanicko-biologická čistiareň odpadových vôd s kalovým hospodárstvom. Technológia ČOV okrem organického znečistenia dokáže odstraňovať z odpadových vôd aj nutrienty a fosfor. Nová čistiareň odpadových vôd bude spĺňať súčasné legislatívne požiadavky na kvalitu vypúšťaných odpadových vôd. Denná priemerná kapacita ČOV sa zvýši na 52,5 l/s a počas dažďa vyčistí mechanicky max. 220 l/s a biologicky 100,3 l/s.

Projekt navyše významne prispel k ozdraveniu životného prostredia, k ochrane riek a podzemných vôd v dotknutých lokalitách. Celý kanalizačný a vodovodný systém vrátane nových vodojemov a čerpacích staníc, bude uvedený do prevádzky po vydaní právoplatného kolaudačného rozhodnutia.

 

Autor: Milan KOSEC


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.09.2020
Stúpla spotreba pitnej vody, aj produkcia odpadových vôd
Úrad pre reguláciu sieťových odvetví informuje, že minulý rok sme spotrebovali o 0,5 % pitnej vody viac ako v roku 2018. Produkcia odpadových vôd tým, medziročne vzrástla o 0,4 %.
viac
15.01.2021
Kamerový systém rozšírili o deväť kamier
V Krásne nad Kysucou rozšírili na konci roku 2020 kamerový systém v rámci projektu Prevencia kriminality a výtržníctva. Kamerový systém, priamo napojený na mestskú políciu, sa rozšíril o deväť kamier a momentálne ich je v meste k dispozícii 39. Mesto o tom informuje na svojej internetovej stránke.
viac
01.05.2021
Múzeum opäť sprístupňuje výstavu Socialistické Kysuce alebo Takto sme žili
Kysucké múzeum v zrekonštruovaných priestoroch Vlastivedného múzea v Krásne nad Kysucou opätovne sprístupnilo výstavu „Socialistické Kysuce alebo Takto sme žili,“ ktorá návštevníkom priblíži najdôležitejšie momenty z obdobia socializmu v rokoch 1948 – 1989.
viac
22.03.2023
Obec Drahovce vyčistila vodovodné potrubia patentovaným ekologickým spôsobom
Mávate časté bolesti brucha, hlavy, ochorenia pľúc či problémy so srdcovo-cievnym systémom? Zdrojom týchto zdravotných problémov môže byť aj znečistené vodovodné potrubie vo vašom dome alebo bytovke.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %