Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
23.05.2017 11:20

Mesto vyhlásilo súťaž návrhov na pamätník Bjørnsonovi


Bjørnstjerne Bjørnson bol nórsky prozaik, dramatik, básnik a publicista, nositeľ Nobelovej ceny za literatúru za rok 1903. Bojovník za národnú nezávislosť Nórska, za slobodu malých a utláčaných národov, zástanca Slovákov.


Mesto Košice chce v Mestskom parku umiestniť sochu nórskeho spisovateľa a publicistu Bjørnstjerna Bjørnsona (1832-1910), oceneného Nobelovou cenou za literatúru. Na výber vhodného návrhu vyhlásilo verejnú súťaž.


Súťažné podmienky sú zverejnené na profile verejného obstarávateľa: https://www.uvo.gov.sk/vyhladavanie-profilov/zakazky/6915 pod názvom zákazky - Pamätník Bjørnsrtjerne Bjørnson – Dokumenty. Termín na zasielanie návrhov je 26. 6. 2017.

Cieľom vytvorenia a umiestnenia pamätníka v Košiciach je podpora nových sietí a partnerstiev, smerujúcich k vzájomnému zachovaniu a rozvoju kultúrneho dedičstva a kultúrno-historických hodnôt odkazu Bjørnstjerne Bjørnsona, ako jedného z najznámejších komentátorov politického, sociálno-ekonomického a kultúrneho diania v Európe a známeho bojovníka za práva Slovákov.

Bjørnsonove vystúpenia mali veľký medzinárodný ohlas a výrazne tak pomohol prelomiť bariéry medzinárodnej izolovanosti slovenskej otázky.Pritom o slovenskej otázke sa Bjӧrnson dozvedel až vo veku 75 rokov. Zvyšok života však zasvätil do značnej miery tejto otázke. Záujem o slovenskú problematiku v ňom vzbudil list troch českých slovakofilov - spisovateľa a právnika dr. E. Lederera, básnika A. Heyduka a K. Kálala, v ktorom opísali katastrofálne postavenie "na smrť odsúdeného národa na uhorskom ostrove slobody". Reakcia rozhorčeného Bjӧrnsona v podobe článku Mier a priatelia mieru vyšla v auguste 1907 vo viacerých časopisoch (Lo Spettatore v Ríme, März v Mníchove, Le Courrier Européen v Paríži a ďalších v Dánsku aj v Nórsku).

 

Autor: (MsÚ)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.07.2017
Košičania sa môžu opäť zapojiť do súťaže o najkrajší balkón mesta
Primátor mesta Košice Richard Raši vyhlásil ďalší ročník medzi Košičanmi čoraz viac obľúbenej Súťaže o najkrajší balkón metropoly východu, ale aj lodžie, okna či predzáhradky.
viac
28.07.2020
Slovenskí študenti získali Európsku cenu za ekologické podnikanie
Študenti z gymnázia na Poštovej ulici v Košiciach získali cenu EDP Green Entrepreneurship Award a stali sa tak najlepšou študentskou firmou roka v kategórii ekologického podnikania v rámci celej Európy.
viac
30.09.2020
Staré Mesto chce prenajať budovu Propelleru prostredníctvom verejnej súťaže
Ikonickú budovu Propelleru na Rázusovom nábreží chce mestská časť Staré Mesto prenajať, budúci prevádzkovateľ má vyjsť z verejnej obchodnej súťaže. Schválili to staromestskí poslanci na dnešnom zasadnutí miestneho zastupiteľstva.
viac
24.04.2021
Revúca oživí súťaž v písaní sci-fi a fantasy poviedok
Mesto Revúca v spolupráci s Mestským kultúrnym strediskom obnovia súťaž v písaní sci-fi a fantasy poviedok.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %