Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
30.08.2022 01:30

Mesto po 26 rokoch obnoví banícke dni, otvorí i nové Banské múzeum


Hnúšťa - ilustračná snímka.


Mesto Hnúšťa v okrese Rimavská Sobota po 26 rokoch obnoví oslavy baníckych dní. Na podujatí slávnostne otvorí nové Banské múzeum, ktorého súčasťou má byť aj expozícia v nevyužívanej časti bane v lokalite Mútnik. Samospráva o tom informuje na svojej oficiálnej webstránke.


Banícke dni sa budú v Hnúšti po vyše dvoch desaťročiach konať 9. a 10. septembra. Ich súčasťou bude súťaž vo varení baníckych jedál, remeselný jarmok aj kultúrny program. Druhý deň osláv bude patriť slávnostnému otvoreniu nového Banského múzea v lokalite Mútnik.

Ako ešte na jar informoval referent pre cestovný ruch mesta Branislav Caban, súčasťou nového múzea bude aj expozícia v nevyužívanej časti bane. Múzeum má návštevníkom priblížiť ťažbu mastenca a magnezitu, ktoré sa v okolí Hnúšte ťažia vyše storočia. V súčasnosti ťažbu z ložiska Mútnik realizuje Gemerská nerudná spoločnosť.

Projekt Banského múzea je podľa mesta výsledkom spolupráce samosprávy, súkromnej spoločnosti a tretieho sektora. Mesto v rámci projektu ponúklo priestory budovy v areáli banského závodu občianskemu združeniu Horná Rimava, ktoré na zriadenie múzea získalo z Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR dotáciu vo výške takmer 45 000 eur. Banská spoločnosť múzeu poskytla niektoré exponáty a zabezpečovať má hlbinnú časť exkurzie.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.09.2020
Slovenské banské múzeum získalo dotáciu na inováciu expozície
Slovenské banské múzeum získalo dotáciu vo výške 50 000 eur na inováciu expozície Baníctvo na Slovensku. V banskoštiavnickom Kammerhofe obnovia štyri miestnosti múzea, priblížila vedúca odboru múzejných činností Magdalena Sombathyová.
viac
02.04.2022
Dni mesta Hnúšťa budú venované 200. výročiu narodenia J. F. Rimavského
Dvojstému výročiu narodenia slovenského básnika, prozaika, prekladateľa, politika a národného buditeľa Janka Francisciho Rimavského budú venované tohtoročné Dni mesta Hnúšťa, ktoré sa uskutočnia 3. až 5. júna 2022.
viac
13.04.2022
Dni mesta budú venované 200. výročiu narodenia J. F. Rimavského
Tohtoročné Dni mesta Hnúšťa budú venované 200. výročiu narodenia slovenského básnika, politika a národného buditeľa Janka Francisciho Rimavského.
viac
03.09.2022
V Hnúšti otvoria banské múzeum s hlbinnou expozíciou, ožijú aj banícke tradície
Banské múzeum s hlbinnou expozíciou, odkazujúce na bohatú banícku históriu regiónu, sa už čoskoro stane novým turistickým lákadlom mesta Hnúšťa na severe Rimavskosobotského okresu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %