Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
13.04.2022 08:25

Dni mesta budú venované 200. výročiu narodenia J. F. Rimavského


Pomník J. F. Rimavského v Hnúšti.


Tohtoročné Dni mesta Hnúšťa budú venované 200. výročiu narodenia slovenského básnika, politika a národného buditeľa Janka Francisciho Rimavského.


Samospráva v rámci podujatia, ktoré sa uskutoční od 3. do 5. júna, pripravuje kultúrny program, vedeckú konferenciu i otvorenie nového múzea. Informoval o tom referent pre cestovný ruch mesta Branislav Caban.

Pri príležitosti výročia mesto na oslavy pozvalo aj potomkov Francisciho, ktorí žijú predovšetkým v Maďarsku, Bielorusku a Rusku. "Rozvetvené potomstvo významného štúrovca Francisciho sa malo stretnúť po prvýkrát práve v Hnúšti. Bohužiaľ, pre vojenský konflikt na Ukrajine museli Rusi a Bielorusi odrieknuť účasť," poznamenal primátor Hnúšte Roman Lebeda.

Na odkaz významného rodáka z Hnúšte bude počas prvého dňa osláv zameraná aj vedecká konferencia. Naplánované je tiež slávnostné zasadnutie mestského zastupiteľstva s literárno-dramatickým programom, ktorý bude venovaný práve Franciscimu. Program prvého dňa zavŕši hudobný program.

Dni mesta Hnúšťa budú počas druhého dňa pokračovať tradičným jarmokom. "Popoludní budeme mať pre naše najmenšie deti v mestskom parku pripravené zábavné podujatie Hnúšťankovo s rôznymi atrakciami, súťažami a vystúpeniami," priblížila riaditeľka Mestského kultúrneho strediska v Hnúšti Diana Vojenčiaková. Ako dodala, druhý večer osláv bude patriť vystúpeniam folklórnych súborov.

Dni mesta Hnúšťa zavŕšia bohoslužby a výlet motorovým vláčikom do sedla Zbojská. Medzi tradičné sprievodné podujatia patrí aj literárna súťaž Hrebendova kapsa. Mesto počas osláv plánuje aj otvorenie nového Múzea priemyselnej histórie mesta Hnúšťa.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.05.2022
Po dvojročnej prestávke sa opäť vracajú Dni mesta Levice
Po dvojročnej prestávke, spôsobenej pandémiou, pripravili organizátori Dni mesta Levice. Pestrá paleta podujatí sa uskutoční v dňoch od 13. do 23. mája.
viac
26.05.2022
Dni mesta Zolen 2022
Zvolenčanov poteší Adam Ďurica aj „Marinári“, nebude chýbať sprievod, jarmok ani tradičný Deň prevencie.
viac
09.08.2022
Palócke dni prinesú tradičný jarmok i interaktívnu prechádzku mestom
Tohtoročné Palócke dni a Dni mesta Fiľakovo prinesú okrem hudobného a divadelného programu i tradičný jarmok. Po minuloročnom úspechu sa v rámci programu uskutoční opäť aj interaktívna prechádzka mestom.
viac
30.09.2022
Pod Poľanu sa po prestávke opäť vracajú tradičné Dni mesta Detva
Pod Poľanu sa po prestávke spôsobenej pandémiou nového koronavírusu opäť vracajú tradičné Dni mesta Detva. Podujatie, ktoré počas prvého októbrového víkendu prinesie folklór, jarmok i výstavu ovocia, zeleniny a kvetov. Samospráva o programe informuje na svojej oficiálnej webstránke.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %