Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
02.04.2022 09:05

Dni mesta Hnúšťa budú venované 200. výročiu narodenia J. F. Rimavského


Ilustračná snímka


Dvojstému výročiu narodenia slovenského básnika, prozaika, prekladateľa, politika a národného buditeľa Janka Francisciho Rimavského budú venované tohtoročné Dni mesta Hnúšťa, ktoré sa uskutočnia 3. až 5. júna 2022.


Pri príležitosti výročia samospráva do mesta pozvala aj potomkov Francisciho, ktorí žijú predovšetkým v Maďarsku, Bielorusku a Rusku. „Rozvetvené potomstvo významného štúrovca Francisciho sa malo stretnúť po prvýkrát práve v Hnúšti. Bohužiaľ, pre vojenský konflikt na Ukrajine museli Rusi a Bielorusi odrieknuť účasť,“ podotkol primátor Hnúšte Roman Lebeda, podľa ktorého ale rozsiahlejšie stretnutie potomkov tohto rodáka chce samospráva zorganizovať budúci rok.

Na odkaz J. F. Rimavského bude zameraná aj vedecká konferencia, ktorá sa uskutoční v piatok 3. júna v Dome kultúry v Hnúšti. Počas rovnakého dňa je naplánované aj slávnostné zasadnutie mestského zastupiteľstva s literárno-dramatickým pásmom, ktoré bude venované práve Franciscimu. Jeho súčasťou bude odovzdávanie cien mesta po dvojročnej prestávke spôsobenej pandémiou. Prvý deň osláv Dní mesta Hnúšťa zavŕšia večer koncerty pre mladých.

Hlavným lákadlom hudobného programu má byť skupina No name, samospráva však pripravila podujatia pre všetky vekové kategórie. „Okrem tejto známej slovenskej skupiny, ktorá by mala uspokojiť všetkých, vystúpia ďalej zoskupenia ako Elán Tribute, ADiss a Šorty z Europy 2 či Rusín Čendeš Orchestra. Nebude však chýbať ani množstvo domácich súborov,“ konkretizoval primátor.

V sobotu ráno program pokračuje od rána jarmokom. „Popoludní budeme mať pre naše najmenšie deti v mestskom parku pripravené zábavné podujatie Hnúšťankovo s rôznymi atrakciami, súťažami a vystúpeniami,“ priblížila riaditeľka Mestského kultúrneho strediska (MsKS) v Hnúšti Diana Vojenčiaková.

Program Dní mesta sa podľa nej snažili zostaviť tak, aby si v ňom našli niečo svoje a zaujímavé všetky vekové kategórie. „Sobotný večer preto bude venovaný seniorom a vystúpia počas neho folklórny súbor (FS) Sinec, detský FS Zrkadielko a Rusín Čendeš Orchestra,“ vymenovala.

V nedeľu Dni mesta Hnúšťa zavŕšia bohoslužby, rodiny s deťmi môžu absolvovať výlet motorovým vláčikom do sedla Zbojská na severe okresu. Medzi tradičné sprievodné podujatia patrí aj literárna súťaž Hrebendova kapsa a novinkou má byť otvorenie nového Múzea priemyselnej histórie mesta Hnúšťa.

Autor: (ts-MsÚ Hnúšťa)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.05.2018
Blížia sa Dni mesta Zvolen: Oslavy 775. výročia s Komajotou, Peter Bič projektom
Na konci mája sa opäť rozozvučia ulice mesta a terasy budú plné ľudí. Na Dňoch mesta vystúpia miestne zoskupenia aj známi umelci.Ťahákmi tohtoročných mestských osláv, ktorých tradícia vznikla v roku 2013, budú kapely Komajota, Peter Bič projekt, Marcela Laiferová či Felix Slováček.
viac
06.05.2019
Košice majú erbovú listinu už 650 rokov, je to európsky unikát
Mesto Košice si v týchto dňoch pripomína významné historické jubileum – 650 rokov od udelenia erbovej listiny. Výsadu na používanie erbu poskytol Košičanom uhorský kráľ Ľudovít I. Veľký 7. mája 1369. Košiciam sa dostalo tejto pocty ako prvému mestu v Európe.
viac
13.04.2022
Dni mesta budú venované 200. výročiu narodenia J. F. Rimavského
Tohtoročné Dni mesta Hnúšťa budú venované 200. výročiu narodenia slovenského básnika, politika a národného buditeľa Janka Francisciho Rimavského.
viac
30.08.2022
Mesto po 26 rokoch obnoví banícke dni, otvorí i nové Banské múzeum
Mesto Hnúšťa v okrese Rimavská Sobota po 26 rokoch obnoví oslavy baníckych dní. Na podujatí slávnostne otvorí nové Banské múzeum, ktorého súčasťou má byť aj expozícia v nevyužívanej časti bane v lokalite Mútnik. Samospráva o tom informuje na svojej oficiálnej webstránke.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %