Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
03.09.2022 09:50

V Hnúšti otvoria banské múzeum s hlbinnou expozíciou, ožijú aj banícke tradície


Ilustračná snímka z expozície


Banské múzeum s hlbinnou expozíciou, odkazujúce na bohatú banícku históriu regiónu, sa už čoskoro stane novým turistickým lákadlom mesta Hnúšťa na severe Rimavskosobotského okresu.


Oficiálne otvorenie sa uskutoční v sobotu 10. septembra 2022 o 10:00 v lokalite Mútnik medzi Hnúšťou a jej mestskou časťou Hačava.

„Myšlienka otvoriť takéto múzeum je pomerne mladá, v podstate sme na tom začali pracovať pred 2,5 rokom. Najprv sme kúpili budovu pri areáli Gemerskej nerudnej spoločnosti (GENES). Následne sme od Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie dostali vďaka úspešnému projektu peniaze na jej rekonštrukciu,“ priblížil primátor Hnúšte Roman Lebeda.

V tomto projekte sa podľa neho spojila samospráva mesta Hnúšťa s podnikateľským sektorom (spoločnosťami GENES a. s., ako aj Slovenskými magnezitovými závodmi Jelšava a. s.) i s občianskym sektorom, ktorý tvorí miestne občianske združenie (OZ) Horná Rimava. To bude múzeum prevádzkovať a do expozície múzea venovalo aj svoju zbierku historických predmetov a ďalších exponátov.

Obnovenie baníckych dní po 26 rokoch

Okrem otvorenia banského múzea je novinkou i oživenie takzvaných Baníckych dní, ktoré sa v Hnúšti naposledy konali v roku 1996. Ako pripomenula riaditeľka Mestského kultúrneho strediska (MsKS) v Hnúšti Diana Vojenčiaková, toto podujatie bývalo kedysi veľkolepé.

„Zišlo sa celé mesto, všetci slávili, všetci sa tešili. Preto sme sa rozhodli, že to skúsime opäť, hoci vieme, že to už nebude celkom také ako kedysi. Napríklad pochod baníkov sa už nedá zorganizovať v takom veľkolepom rozmere ako v minulosti, pretože miestna banícka firma má už len 11 baníkov,“ podotkla Vojenčiaková.

Na tomto podujatí, ktoré sa koná v piatok 9. septembra od 14:00 pri budove MsKS, nebude chýbať kultúrny program, remeselný jarmok, súťaž vo varení tradičných baníckych jedál a tanečná zábava. Zaujímavosťou bude beseda s autormi knihy Mútnik, ktorá mapuje históriu ťažby a spracovania magnezitu a mastenca v regiónoch Gemer a Novohrad.

Hnúšťa patrí medzi neveľa slovenských miest, v ktorých je stále aktívna banícka činnosť. V ložisku v časti Hačava – Mútnik spoločnosť GENES ročne vyťaží okolo 15 000 ton magnezitu. Jeho celkové zásoby v lokalite sa odhadujú na asi 20 miliónov ton.

Autor: (ts-mesto Hnúšťa)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.03.2018
Na fiľakovskom hrade otvárajú novú sezónu
Príchodom jari sa otvára aj turistická sezóna na fiľakovskom hrade. Po vlaňajšom veľkolepom otvorení obnovených priestorov v Bebekovej bašte hradu, sa v prvých mesiacoch tohto roka môžu návštevníci tešiť na dočasnú expozíciu Baníckeho múzea v Rožňave s názvom –„Spomienka muránskej kameniny“.
viac
11.02.2020
Múzeum holokaustu v Seredi otvorilo záverečnú časť svojej expozície
Záverečnú časť expozície Múzea holokaustu barak č. 2 sprístupnili dnes (11. 2. 2020) v Seredi za účasti ministerky kultúry Ľubice Laššákovej, ministra financií Ladislava Kamenického a veľvyslanca štátu Izrael Boaza Modaiho.
viac
12.11.2020
Gotický palác na hrade Ľubovňa by chceli sprístupniť už budúci rok
Ľubovnianske múzeum chce gotický palác na hrade Ľubovňa sprístupniť verejnosti už budúci rok. V súčasnosti tam realizujú konzervačné práce, odborné reštaurovanie kamenných ostení a portálov.
viac
30.08.2022
Mesto po 26 rokoch obnoví banícke dni, otvorí i nové Banské múzeum
Mesto Hnúšťa v okrese Rimavská Sobota po 26 rokoch obnoví oslavy baníckych dní. Na podujatí slávnostne otvorí nové Banské múzeum, ktorého súčasťou má byť aj expozícia v nevyužívanej časti bane v lokalite Mútnik. Samospráva o tom informuje na svojej oficiálnej webstránke.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %