Utorok 30.04.2024
Dnes má meniny 
Anastázia
°C
11.12.2023 10:55

Dôvera by namiesto odvodov zvýšila platbu štátu, Union ZP pripomína pripoistenie


Ilustračná snímka (archív ON)


Súkromná zdravotná poisťovňa Dôvera rešpektuje návrh zvýšiť zdravotné odvody, hoci je podľa nej správnejšie zvýšenie prostredníctvom platby za poistencov štátu. Union zdravotná poisťovňa zase pripomína zavedenie pripoistenia. Vyplýva to ich z vyjadrení pre TASR.


"Mesačná platba za poistencov štátu nedosiahne ani 60 eur a odvody za ekonomicky aktívnych poistencov budú v priemere viac ako 200 eur," vysvetlil PR špecialista poisťovne Matej Štepianský. Problém podľa Dôvery nastane, ak dodatočné zdroje, ktoré prinesie zvýšenie odvodov, pôjdu na oddlžovanie nemocníc. "Pretože to pre pacientov nebude mať žiadnu pridanú hodnotu, a bez zmien vo fungovaní nemocníc to ani neprinesie zlepšenie poskytovanej starostlivosti," doplnil Štepianský.         

Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) podotkla, že zvýšenie zdravotných odvodov predstavuje len čiastočný objem peňazí, ktorý má prísť do systému verejného zdravotného poistenia. Hodnotenie tohto kroku v súvislosti s financovaním sektora považuje za predčasné, detailný návrh rozpočtu nepozná. "Môžeme však uistiť, že všetky zdroje, ktoré budú alokované do systému verejného zdravotného poistenia, VšZP využije na zabezpečenie a poskytovanie zdravotnej starostlivosti pre svojich poistencov v súlade s platnou legislatívou a schváleným rozpočtom," dodala pre TASR hovorkyňa zdravotnej poisťovne Alena Krčová.         

Súkromná Union zdravotná poisťovňa pripomenula, že dlhodobo apeluje na dôležitosť riešenia financovania zdravotníctva, pretože v systéme je nedostatok finančných prostriedkov. Slovenskému zdravotníctvu by podľa nej viac prospelo viaczdrojové financovanie. "Aj preto sa snažíme upriamiť pozornosť na možnosť zavedenia individuálneho zdravotného poistenia, avšak k takejto zmene je potrebná súčinnosť štátu i zmena legislatívy," uviedla pre TASR hovorkyňa zdravotnej poisťovne Kristína Balúchová.         

Sadzba na zdravotné odvody pre zamestnávateľov, samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) a tzv. samoplatiteľov sa má od nového roka zvýšiť o jeden percentuálny bod. Návrh už schválila vláda. Od budúceho roka by tak minimálna výška preddavku pre SZČO a samoplatiteľov bola 97,80 eura pre osoby bez zdravotného postihnutia a 48,90 eura pre osoby so zdravotným postihnutím. Bez zvýšenia sadzby by to bolo 91,28 eura a 45,64 eura. Podľa ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) zvýšenie odvodov prinesie pre sektor 357 miliónov eur navyše.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.05.2017
Aj vo Svite a v Holíči sú nespokojní s oneskorenými platbami od Recyklogroup
Pred vyše týždňom primátor Liptovského Mikuláša Ján Blcháč informoval, že pohľadávky Verejnoprospešných služieb mesta Liptovský Mikuláš dosiahli výšku 119-tisíc eur voči OZV Recyklogroup, z čoho „predmetom súdnej žaloby je čiastka 112-tisíc eur“.
viac
12.03.2020
FNsP J. A. Reimana je najlepšou nemocnicou roka 2019
Fakultná nemocnica s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove je podľa rebríčka zdravotnej poisťovne Dôvera najlepšou nemocnicou. Zvíťazila v kategórii univerzitných a fakultných nemocníc.
viac
24.03.2021
Finančná správa upozorňuje na opakované podvodné emaily
Finančná správa upozornila na svojej web stránke na opakované podvodné emaily. Neznámy odosielateľ v mene finančnej správy naďalej rozposiela daňovníkom email, v ktorom ich láka na vrátenie určitej sumy po vyplnení priloženého formulára na vrátenie platby.
viac
07.05.2021
Vyhlásenie ÚMS k daňovo – odvodovej reforme MF SR
Únia miest Slovenska (ÚMS) nevie a nechce vecne reagovať na útržkovité informácie, ktoré vyvolávajú zbytočné diskusie a polemiky a nechce byť vťahovaná do žiadnych politických hier.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %