Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
14.03.2024 07:55

Dejepis sa učia netradične v múzeu


Ilustračná snímka (PSK)


Pilotný projekt praktickej výučby dejepisu spustilo Krajské múzeum v Prešove s cieľom priblížiť ho školám inovatívnou formou. Prvé hodiny zamerané na prácu historika a život stredovekých mešťanov, počas ktorej si žiaci vyskúšali aj mletie zrna na žarnove, má múzeum za sebou, ďalšie pripravuje.


Krajské múzeum v Prešove začalo v aktuálnom roku realizovať pilotný projekt praktického vzdelávania. Dejiny a históriu sa vďaka tomu učia žiaci základných škôl priamo v múzeu. Nové poznatky z dejepisu získavajú jednak v kontakte s historikmi aj reálnymi dobovými predmetmi. To, čo sa práve učia, si navyše môžu vyskúšať na vlastnej koži.. Projekt  odštartoval vo februári so žiakmi z partnerskej školy, ktorou je ZŠ Prostějovská v Prešove.

Samotnému spusteniu projektu predchádzala úzka spolupráca odborných zamestnancov múzea s vyučujúcimi. Spoločne vyberali konkrétne témy, ktoré je možné prepojiť s expozíciami a predmetmi v múzeu. Následne pre vyučovanie dejepisu v jeho prostredí, ktoré je postavené na prepojení teórie s praxou, pripravili učebné sylaby.

Do projektu sa rozhodli zapojiť žiakov 5. – 9. ročníka. Pre každý ročník pritom zvolili štyri témy a prispôsobili ich harmonogramu výučby. Napríklad piataci sa cez toto netradičné vzdelávanie konkrétne sústredia na spoznávanie sily prírody, náboženstvo, historické pramene a prácu historika.

Šiestakom sú venované témy koreňov kresťanstva, kresťanstva v Európe, stredovekého mesta a tiež kultúry, vedy a umenia v gotike. Siedmaci si v múzeu overia znalosti z obdobia renesancie, Zlatej bane Uhorska, protihabsburských povstaní a posvietia si na život stredovekých mešťanov.

Tri generácie slovenských národovcov, slovenské vysťahovalectvo, ale aj život počas I. svetovej vojny a vznik ČSR sú hodiny, ktoré v múzeu absolvujú ôsmaci. Deviataci sa zamerajú na Hitlerovu diktatúru,  Slovenský štát, reformný rok 1698 a na cestu k demokracii v roku 1989.

Už úvodné hodiny realizované v múzeu naznačujú atraktívne prepojenie výučby s kultúrnou inštitúciou. Počas prvej sa najprv piataci koncom februára oboznámili s historickými prameňmi, ochranou pamiatok a prácou historika. Po celý čas pritom pracovali so skutočnými historickými prameňmi a využívali zbierkové predmety.

Netradičné hodiny dejepisu absolvovali počas marca už aj dve siedmacké triedy, kde na príklade Prešova im bolo predstavené fungovanie stredovekého mesta, a to cez maketu mestských erbov, fotokópie významných listín a armálesov.  Zoznámili sa tiež so zbraňami, ktoré sa v danom období používali, s výrobkami prešovských cechov, presnejšie zlatníkov, hodinárov či gombikárov a zistili tiež, aký bol každodenný život stredovekého človeka. Počas praktickej časti si dokonca vyskúšali mletie zrna na žarnove a stali sa súčasťou stredovekého trhu.

Aktéri projektu netradičného vzdelávania v múzeu majú záujem aplikovať ho v budúcnosti aj na stredných školách.  

Autor: (ts-PSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.06.2018
Kniha pre záhradkárov z roku 1803 je svojimi radami užitočná i dnes
Knihu, v ktorej záhradkári v minulosti nachádzali rady ako pestovať stromy a bojovať proti škodcom dodnes uchováva vo svojej zbierke Krajské múzeum v Prešove. Rady, ktoré platili kedysi sú podľa literárnej historičky Krajského múzea v Prešove Viery Kačmaríkovej aktuálne i dnes.
viac
23.08.2018
V krajskom múzeu v Prešove spoznáte dejiny osvetlenia
V Rákociho paláci zažiaria vzácne petrolejové lampy. Návštevníci sa dozvedia aj to, ako to bolo s osvetlením od praveku až po vynájdenie elektriny. Zároveň spoznajú aj kus histórie, v ktorej dominovali petrolejové svietidlá a prototyp prvej petrolejovej lampy.
viac
14.11.2018
V Rákociho paláci ožije prvé vysielanie Prešovského rozhlasu
V Krajskom múzeum v Prešove si pripomenú 80. výročie rozhlasového vysielania z Prešova. Novú výstavu sprístupnia v Rákociho paláci vo štvrtok 15. novembra. Vystavené exponáty dokumentujú činnosť Slovenského rozhlasu v rokoch 1938 až 1944.
viac
22.04.2020
Krajské múzeum v Prešove prešlo v čase krízy do online priestoru
Krajské múzeum v Prešove spustilo nové online súťaže. Takýmto spôsobom chce pomôcť rodičom a učiteľom pri vytváraní alternatívneho programu pre deti obmedzované karanténou.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %