Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
02.09.2021 12:45

Covid rozhodol: prvé tony bioplastu Nonoilen vyrobia v Nitre v 2. polroku 2022


Ilustračná snímka.


Na otázky Obecných novín odpovedal autor objavu stopercentného bioplastu Nonoilen profesor Pavol Alexy zo Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. Ozrejmuje, prečo sa výroba jeho prvých tisícok ton granulátov nespustila na Slovensku už v roku 2020.


Pred rokom a trištvrte informoval P. Alexy, že v roku 2020 plánuje nitrianska firma Panara spustiť výrobu 4-tisíc ton granulátov Nonoilenu ročne. „Našou predstavou je dodávať celé systémy, nielen bioplast,“ konštatoval vtedy. „ Vyrobíme granulát, ale zároveň chceme pomôcť aj tým, ktorí z neho vyrobia konkrétne predmety.“

P. Alexy už vtedy tiež priznal, za aké dôležité považuje on a jeho kolektív vedcov zo Slovenska postarať sa o zabezpečenie optimálnej koncovky „odslúžených“ bioplastových výrobkov. Teda najskôr o recykláciu, neskôr znovuvrátenie prírode buď ako súčasť kuchynských biodpadov alebo kompostovaných bioodpadov. Tiež pripomenul, že pre produkciu skleníkových plynov pri spaľovaní (energetickom zhodnocovaní), ktorému postupne neujde ani jeden (hoci niekoľkokrát zrecyklovaný) plast z ropy, nemusí byť pri stopercentných bioplastoch ani jeden bioplast spálený. A tiež, že kvôli klimatickým hrozbám svet v najbližších 20 rokoch očakáva postupné znižovanie plastov z ropy, až po ich úplnú náhradu. Mnohé k jeho následným odpovediam dopĺňa článok v Obecných novinách z konca roka 2019, ktorý sme zverejnili pod názvom „Na budúci rok spustia výrobu bioplastu Nonoilen“ (pozri priložený text).

A teraz už najnovšie Alexyho informácie.

Pán profesor, prečo sa vlani v nitrianskej Panare nespustila výroba granulátov Nonoilenu?

-­ Aj nám priniesol covid komplikácie. Prvá vlna prišla tesne pred podpisom investičnej zmluvy a ekonomická neistota, ktorú covid priniesol, bola priamou príčinou, prečo sa v roku 2020 investícia nezrealizovala. Preto sa nemohla nakúpiť technológia a o tisíckach vyrobených ton nemohlo byť ani reči. Napriek tomu sa Nonoilen projekt nezastavil. Vyrábame rádovo stovky kg mesačne na menšie projekty a testovanie výrobkov v reálnej praxi. Bol na trh uvedený prvý filament pre 3D tlač z plne biodegradovateľného plastu, vyrobeného z obnoviteľných zdrojov surovín. Na tohtoročnej Pohode sa vymedzovacie pásky vyrobili z našej fólie.

Pretrváva záujem o Nonoilen riešenie dodnes?

- Stále rastie. Dôkazom je, že v tomto roku sa nám už podarilo uzavrieť investičnú dohodu s rakúskou firmou ALPLA, ktorá ako svetový líder v produkcii obalov investovala do rozvoja Panary. Tým reálne začal proces prípravy výroby Nonoilenu. Podpísala sa objednávka na nákup strojného zariadenia – priemyselnej linky na výrobu jeho granulátov. Dodávka strojnej časti technológie je plánovaná na prvý štvrťrok 2022, kedy sa bude spúšťať reálna priemyselná výroba. Predpokladáme, že v roku 2022 z celkovej ročnej kapacity linky 4200 ton síce ešte vyrobíme niečo menej ako polovicu, ale v roku 2023 by sme už mali vyrábať naplno.

Poprosíme o niekoľko informácií o koncovke po skončení životnosti tohto stopercentného bioplastu, vrátane čakania na praktické spracovávanie kuchynského či jedálenského odpadu či prenikania do priemyselných kompostovísk. Ako ste v tomto smere využili posledných (covidových) 1,5 roka?

- Najmä na testovanie kompostovateľnosti. Okrem laboratórnych testov granulátov aj na testy v mestskej kompostárni, a takisto na reálne testy kompostovateľnosti Nonoilenových výrobkov (fólie, výlisky), kde v oboch prípadoch bioplast obstál výborne. Nedávno sme dostali výsledky z mestskej kompostárne z jedného veľkého nemeckého mesta s komentárom, že Nonoilen ich prekvapil, a také dobré výsledky neočakávali. Aktuálne je rozbehnutý certifikačný proces. Okrem toho testujeme vplyv kompostu, v ktorom bol rozložený Nonoilen, na kvalitu pôdy. Výsledky čakáme koncom roka, predbežne to vyzerá skutočne nádejne. V tejto súvislosti sme začali s vývojom tretej generácie, ktorá bude určená predovšetkým pre poľnohospodárske aplikácie s ešte rýchlejším rozkladom v komposte a pôde, s vyššou hodnotou z pohľadu živín v komposte.

 A obalové aplikácie z Nonoilenu?

- Finišujeme s Nonoilenom pre blistrové balenie, termoforming a začíname s prácami na Nonoilene pre balenie mrazených výrobkov. Pripravujeme aj ďalšie novinky. Zatiaľ ale nebudem o konkrétnostiach hovoriť.

Každý  rozumný človek, každá rozumná inštitúcia víta produkciu výrobkov z Nonoilenu. Vrátane politikov. Na druhej strane platí, že na voľnom trhu stopercentný bioplast nemôže dnes konkurovať výrobnej ceny superlacného plastu z ropy. Nie je čas pomôcť zo strany EÚ či Slovenska presadiť zvýhodnenie výroby stopercentných bioplastov oproti  klasickým plastom z ropy jasnými legislatívnymi pravidlami?

- Je najvyšší čas, aby sa legislatíva naklonila v prospech ekologických riešení aj v oblasti plastov. EÚ však pritom prijala v poslednom období niekoľko smerníc, ktoré na prvý pohľad síce vyzerajú veľmi proekologicky (napríklad zákaz jednorazových plastov), ale keď si ich pozorne preštudujete, zistíte, že opak je pravdou. Totiž tak, ako je napríklad predpis pre zakázanie jednorazových plastov uvádzaný legislatívne do praxe, v konečnom dôsledku prispeje k signifikantnému zvýšeniu plastového odpadu oproti súčasnému stavu!

Bude potrebné vysvetľovať a argumentovať, aby legislatíva a ekonomika bola v súlade s ekológiou a nie proti nej.

https://obecne-noviny.sk/clanky/na-buduci-rok-v-nitre-spustia-vyrobu-bioplastu-nonoilen

Autor: (pš)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.12.2016
I. KOHUTKOVÁ: Spoločnosť Fortischem Nováky pokračuje v znečisťovaní rieky Nitra
Závažné zistenia pokračujúceho znečisťovania rieky Nitra odpadovými vodami spoločnosťou Fortischem, a. s., Nováky prezentovala v utorok (13. 12. 2016) na tlačovej konferencii v Bratislave organizácia Greenpeace Slovensko.
viac
26.01.2017
Vďaka recyklačným poplatkom sa môžeme elektroodpadu zbaviť ekologicky
Mnohí z nás využívame novoročné výpredaje na nákup nových spotrebičov a potrebujeme sa zbaviť tých starých. Z dôvodu ochrany životného prostredia sa elektroodpad nesmie vyhadzovať do bežného komunálneho odpadu, ale je potrebné odovzdať ho do zberu.
viac
14.11.2017
Envirorezort posilňuje ochranu vody na Slovensku
Zmenu legislatívy si vyžiadalo uplatňovanie vodného zákona v praxi Slovenskou inšpekciou životného prostredia a okresnými úradmi.
viac
03.02.2019
Do príprav MS v hokeji sa zapojí i slovenský envirorezort
Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky sa stalo partnerom zelených aktivít, ktoré budú sprevádzať tohtoročný svetový šampionát v ľadovom hokeji na Slovensku.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %