Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
25.05.2020 08:50

Civilné lety zo Sliača sú prioritou BBSK


Letisko Sliač. Snímka zdroj: (sk.wikipedia.org).


Zachovanie civilnej dopravy na letisku Sliač po ukončení komplexnej rekonštrukcie patrí medzi prioritné záujmy Banskobystrického samosprávneho kraja. Zhodli sa na tom krajskí poslanci pri tom, ako vzali na vedomie správu o rokovaniach vedenia BBSK s ministrami dopravy a obrany.


Podpredseda BBSK Ondrej Lunter na rokovaní krajského zastupiteľstva 21. mája informoval poslancov o rokovaniach s ministerstvom dopravy a ministerstvom obrany, ktoré sa uskutočnilo 13. mája. Poslanci zároveň svojim hlasovaním deklarovali prioritný záujem BBSK na zachovaní civilnej dopravy na letisku Sliač po ukončení komplexnej rekonštrukcie.

„Na pokračovaní prevádzky civilnej časti letiska aj po rekonštrukcii máme eminentný záujem. Pre regióny stredného Slovenska ide o jeden z kľúčových aspektoch rozvíjania potenciálu v oblastiach cestovného ruchu, investícií a dopravnej infraštruktúry. Zároveň sme na rokovaní s ministrami predstavili plán, na základe ktorého by bolo možné dostať prevádzku letiska do ekonomicky funkčnej a stabilnej situácie,“ povedal Ondrej Lunter.

Obaja ministri počas rokovaní deklarovali záujem civilnú dopravu zachovať, minister obrany Jaroslav Naď ubezpečil zástupcov BBSK, že nikdy neplánoval civilnú dopravu zrušiť.

„Aktuálny stav je taký, že letisko prejde bezpečnostnou a technickou analýzou pod gesciou ministerstva obrany. Táto analýza preskúma, či je vôbec možné organizovať novú armádnu a civilnú prevádzku na jednom mieste. Rôzne typy leteckého parku totiž vyžadujú rôzne certifikácie a kritériá, bez naplnenia ktorých nie je možné plnú prevádzku letiska spustiť. Zjednodušene sa od analýzy očakáva rozhodnutie, či civilná prevádzka bude alebo nebude možnosťou do budúcna,“ vysvetlil Ondrej Lunter.

Na rokovaní tiež prišlo k dohode, že v prípade pozitívneho výsledku analýzy, ktorá by dala civilnej prevádzke zelenú, prizvú ministerstvá zástupcu BBSK do pracovnej skupiny, ktorá bude dlhodobo rokovať o ďalších krokoch smerom k „rozlietaniu“ civilnej osobnej, nákladnej a súkromnej leteckej dopravy.

Krajskí poslanci na zastupiteľstve zároveň ocenili úsilie a promptnú reakciu vedenia BBSK po zverejnených informáciách o možnom zrušení civilných letov, na zastupiteľstve rovnako vystúpila s podporou tejto iniciatívy primátorka Sliača Ľubica Balgová.

Rokovaní sa za BBSK zúčastnili predseda Ján Lunter, podpredseda Ondrej Lunter a poslanec ZBBSK Martin Turčan.

Autor: (Lenka ŠTEPÁNEKOVÁ, BBSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.06.2016
Po ostrej diskusii má okres Rimavská Sobota 952 000 eur na opravy ciest
Ostrá diskusia a nahnevaní krajskí poslanci z okresu Rimavská Sobota sprevádzali pondelňajšie (6. 6.) rokovanie Zastupiteľstva Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) v Banskej Bystrici.
viac
04.03.2020
Špeciálna komisia BBSK pozýva dopravcu SAD Zvolen na spoločné rokovanie
Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) a zástupcovia samospráv v tomto regióne vyzývajú dopravcu SAD Zvolen, ktorý zabezpečuje prímestskú dopravu v kraji, na spoločné rokovanie. Zhodli sa na tom v utorok (3. 3.) na prvom zasadnutí špeciálnej komisie v Banskej Bystrici.
viac
12.02.2021
Civilné lety zo Sliača nekončia
Civilná doprava na letisku Sliač by mala byť obnovená po ukončení rekonštrukcie vojenského letiska Sliač. Počas rokovaní to vedeniu Banskobystrického samosprávneho kraja potvrdili minister obrany Jaroslav Naď a minister dopravy Andrej Doležal.
viac
22.01.2022
J. Naď s primátormi miest hovoril v B. Bystrici aj o letisku Sliač
Primátor Banskej Bystrice a primátorky Zvolena a Sliača sa v piatok v Banskej Bystrici stretli s ministrom obrany Jaroslavom Naďom, ktorému pred pár dňami spoločne adresovali list týkajúci sa obáv o budúcnosť letiska Sliač.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %