Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
12.02.2021 08:35

Civilné lety zo Sliača nekončia


Snímka zdroj: (tasr).


Civilná doprava na letisku Sliač by mala byť obnovená po ukončení rekonštrukcie vojenského letiska Sliač. Počas rokovaní to vedeniu Banskobystrického samosprávneho kraja potvrdili minister obrany Jaroslav Naď a minister dopravy Andrej Doležal.


Vedenie Banskobystrického samosprávneho kraja rokovalo so zástupcami rezortov obrany i dopravy s cieľom získať aktuálne informácie o letisku Sliač. Zachovanie civilných letov po rekonštrukcii letiska je pre BBSK kľúčové, svojho zástupcu bude mať aj v pracovných skupinách k letisku na oboch ministerstvách.

Minister Jaroslav Naď predsedu BBSK Jána Luntera ubezpečil, že obnovenie civilných letov po ukončení obnovy letiska je prioritou aj jeho rezortu. Podľa jeho slov by nemala v ceste stáť ani bezpečnostná previerka a prevádzka civilnej dopravy je v tejto chvíli otázkou financií a právnej formy. Ministerstvo sa preto bude uchádzať o nutnú certifikáciu už v priebehu rekonštrukcie. Civilnej doprave by preto nič zásadné po zavŕšení obnovy objektu nemalo stáť v ceste.

„Civilné lety sú pre stredné Slovensko jedným z predpokladov úspešného cestovného ruchu. Pri spúšťaní projektu modernizácie na Sliači bolo mnoho pochybností o ich budúcnosti, no rokovania s ministrami ma uistili, že civilná doprava tu má svoju budúcnosť,“ uviedol po rokovaniach Ján Lunter.

Minister obrany zároveň potvrdil, že má záujem na projekte spolupracovať so samosprávnym krajom a samosprávami.

Neistotu v médiách a na verejnosti vyvolalo zrušenie akciovej spoločnosti Letisko Sliač, ktorá civilnú časť dopravy prevádzkuje. Rezort dopravy k tomuto kroku pristúpil z výlučne ekonomických dôvodov, nakoľko podľa slov ministra Doležala je finančne nevýhodné prevádzkovať spoločnosť, ktorej činnosť musí byť do roku 2024 aj tak pozastavená.

Spolu s ministerstvom obrany teraz hľadajú vhodnú právnu formu, v rámci ktorej bude civilná časť letiska prevádzkovaná. Medzičasom bol už hnuteľný majetok presunutý na iné letiská a nehnuteľný prešiel do majetku ministerstva obrany. Prípravné fázy jednotlivých modernizačných projektov vrcholia.

Rekonštrukcia vojenského letiska na Sliači s cieľom modernizácie letiska pred príchodom nových stíhačiek typu F-16 výrazne obmedzila chod letiska. Miliónová modernizácia bude naplno prebiehať od tohto roku a jej ukončenie je naplánované na rok 2023.

Autor: (Lenka ŠTEPÁNEKOVÁ, BBSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.06.2016
Na opravu cesty Tále-Srdiečko vyčlenili poslanci 300 000 eur
Na opravu vybraných úsekov nízkotatranskej cesty II. triedy Tále-Srdiečko v okrese Brezno, vedúcej na južné svahy Chopku, vyčlenili poslanci Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) 300 000 eur.
viac
15.04.2020
Čiernohronská železnica získala 17 električkových vozňov zo Švajčiarska
Celkom 17 električkových vozňov a príslušnú infraštruktúru zo švajčiarskeho kantónu Basel získala do svojho portfólia nezisková organizácia Čiernohronská železnica (ČHŽ).
viac
25.05.2020
Civilné lety zo Sliača sú prioritou BBSK
Zachovanie civilnej dopravy na letisku Sliač po ukončení komplexnej rekonštrukcie patrí medzi prioritné záujmy Banskobystrického samosprávneho kraja. Zhodli sa na tom krajskí poslanci pri tom, ako vzali na vedomie správu o rokovaniach vedenia BBSK s ministrami dopravy a obrany.
viac
13.12.2021
Veľká zmena cestovných poriadkov v BBSK
Od nedele 12. decembra 2021 začali platiť na prímestských autobusových linkách na území BBSK nové cestovné poriadky. Dôvodom je zapracovanie požiadaviek verejnosti, samospráv, dopravcov a župy, za účelom zefektívnenia prímestskej dopravy v prospech cestujúcej verejnosti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %