Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
07.07.2021 09:35

Domáci turizmus podporia mimoriadne letné vlaky


Ilustračná snímka: (zsr.sk).


Ministerstvo dopravy a výstavby podporí aj tento rok letnú turistickú sezónu mimoriadnymi letnými vlakmi. 58 vlakov ZSSK bude jazdiť na 12 linkách do vybraných turistických lokalít naprieč celým územím Slovenska.


Ministerstvo dopravy a výstavby na podporu domáceho cestovného ruchu aj tento rok prináša mimoriadne letné sezónne vlaky. Tie budú jazdiť už od tejto soboty 3.7. do atraktívnych lokalít, medzi ktorými nebude chýbať Dobšiná, Banská Štiavnica, Levoča, Kremnica či populárny vláčik Záhoráčik.

„Pandémia výrazne zasiahla cestovný ruch, po prvotnej finančnej injekcii formou schém pomoci, prinášame aj mimoriadne letné vlaky, ktoré dovezú cestujúcich do obľúbených turistických lokalít. Slovensko je skvelá a rozmanitá krajina, ktorá má čo ponúknuť domácim aj zahraničnými turistom. Dovolenka na Slovensku je dobrý nápad, verím preto, že si turisti letné vlaky užijú,” povedal Andrej Doležal, minister dopravy a výstavby.

Letné vlaky bude prevádzkovať Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) na základe objednávky rezortu dopravy, vybrané lokality vzišli po rokovaní s Vyššími územnými celkami (VÚC) a Krajskými organizáciami cestovného ruchu (KOCR). Letné vlaky, t. j. spoje so sezónnym obmedzením, budú premávať od 3. 7. do 19. 9. 2021.

„Okrem postupného obnovovania medzinárodných spojov so zaujímavými koncovými destináciami, autovlaku do Splitu a prvého páru našich najrýchlejších IC vlakov ponúkame po mesiacoch tvrdého lockdownu leto plné zážitkov vďaka novým sezónnym linkám, ktorými sa cestujúci dostanú do rôznych kútov Slovenska. Navyše, cestovanie vlakom je úplne bezpečné, čo potvrdil aj nedávny výskum Slovenskej akadémie vied vo vlakoch ZSSK. Naďalej sa snažíme robiť pre cestujúcich maximum a sme hrdí, že aj tento rok prispejeme k turistickým možnostiam v našej krajine,” hovorí Roman Koreň, predseda predstavenstva. 

Sezónne linky toho vôbec neponúkajú málo. Cestujúci sa budú môcť dostať napríklad Záhoráčikom do Plaveckého Podhradia a navštíviť ruiny hradu z 13. storočia, obdivovať okolie Kremnických vrchov, navštíviť Harmaneckú jaskyňu, zažiť romantiku v jedinečných harmaneckých tuneloch a viaduktoch, objavovať krásy Slovenského raja, navštíviť historickú Čiernohronskú železničku, či sa prejsť v romantických uličkách Banskej Štiavnice. Vziať si so sebou môžu aj bicykel, mnohé spoje totiž budú mať posilnenú kapacitu na ich prepravu alebo pôjde priamo o cyklovlak. 

Objednávateľom dopravných výkonov je MDV SR, ktoré zároveň tieto spojenia finančne zastrešuje. Vo vlakoch platí štandardný cenník Železničnej spoločnosti Slovensko, a.s. (ZSSK) vrátane všetkých druhov zliav i bezplatnej prepravy. Vo vlakoch je možné využiť cenník REGIONAL v zmysle platného Prepravného poriadku ZSSK (tak ako vo vlakoch Os a REX). Vlaky Záhoráčik na linke Bratislava – Plavecké Podhradie sú integrované v rámci IDS Bratislavského kraja, teda sa v nich uplatňuje aj Prepravný poriadok IDS BK. 

Kompletný prehľad všetkých letných vlakov TU

Autor: (mindop.sk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.03.2021
Výzvy na kultúrne aktivity pre znevýhodnené skupiny obyvateľstva
Ministerstvo kultúry v utorok 16. marca 2021 zverejnilo výzvu na predkladanie žiadostí na podporu projektov zameraných na kultúrne aktivity osôb so zdravotným postihnutím alebo inak znevýhodnených skupín obyvateľstva.
viac
03.08.2021
Bilancia štátneho rozpočtu
Ministerstvo financií SR zverejnilo bilanciu štátneho rozpočtu - Príjmy štátneho rozpočtu boli oproti rovnakému obdobiu minulého roka vyššie o 1 654,0 mil. eur.
viac
03.11.2021
MŽP podporuje zastavenie globálneho odlesňovania a znehodnocovania pôdy
Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR podporuje a víta deklaráciu svetových lídrov na klimatickej konferencii OSN - COP26 v škótskom Glasgowe týkajúcu sa zastavenia globálneho odlesňovania a znehodnocovania pôdy.
viac
22.04.2022
Rezort dopravy spúšťa projekty inteligentnej mobility
Ministerstvo dopravy a výstavby SR bude realizovať pilotné projekty v oblasti inteligentnej mobility. Na zbere dát a analýz budú pracovať prevažne slovenské univerzity.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %