Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
23.03.2021 08:25

Výzvy na kultúrne aktivity pre znevýhodnené skupiny obyvateľstva


Ilustračná snímka.


Ministerstvo kultúry v utorok 16. marca 2021 zverejnilo výzvu na predkladanie žiadostí na podporu projektov zameraných na kultúrne aktivity osôb so zdravotným postihnutím alebo inak znevýhodnených skupín obyvateľstva.


Ministerstvo kultúry v rámci tejto výzvy vyčlenilo finančné prostriedky vo výške 1 200 000,- eur. Termín uzávierky predkladania žiadostí je 23. apríla 2021.

V rámci tejto výzvy sú vítané projekty zamerané na kultúrne aktivity týchto osôb a skupín s dôrazom na podporu rovnosti príležitostí, integrácie do spoločnosti, prevencie a eliminácie všetkých foriem násilia, diskriminácie, rasizmu, xenofóbie a extrémizmu, podporu výchovy k tolerancii, posilnenia sociálnej a rodinnej súdržnosti a rozvoja medzikultúrneho dialógu.

Program je zameraný na podporu kultúrnych aktivít osôb so zdravotným postihnutím – s telesným, mentálnym, zrakovým, sluchovým postihnutím, vrátane osôb s psychickými ochoreniami a ochrany duševného zdravia, seniorov, detí a mládeže ohrozených chudobou a asociálnym vylúčením.

Cieľom programu je zároveň podpora kultúrnych aktivít zameraných na posilnenie rodinnej súdržnosti (napr. mnohodetných rodín, rodín s jedným rodičom a pod.), kultúrnej integrácie migrantov, kultúry dospelých osôb ohrozených chudobou a asociálnym vylúčením (napr. klienti centier pre deti a rodiny s resocializačným programom, odchovanci detských domovov, ľudí vracajúcich sa z výkonu trestu odňatia slobody, a pod.), osôb dlhodobo nezamestnaných, osôb bez domova a pod.

Medzi priority programu patrí tiež prevencia a eliminácia domáceho násilia, podpora rodovej rovnosti (podpora rovnosti príležitostí žien a mužov), prevencia a eliminácia všetkých foriem násilia, diskriminácie, rasizmu, xenofóbie a extrémizmu, prevencia obchodovania s ľuďmi, výchova k tolerancii, predchádzanie predsudkov a stereotypov, posilňovanie vzťahov medzi znevýhodnenými skupinami a majoritou a vzťahov medzi znevýhodnenými skupinami obyvateľstva navzájom.

Projekty  je možné predkladať v nasledovných podprogramoch:

- podprogram 2.1 Živá kultúra a jej sprístupňovanie

- podprogram 2.2 Vydavateľská a publikačná činnosť podprogram

- 2.3 Periodická tlač (noviny a časopisy) podprogram

- 2.4 Neformálne vzdelávanie a výskum podprogram

- 2.5 Fyzická debarierizácia

Celé znenie výzvy

Viac informácií o príslušnom programe 

Autor: (culture.gov.sk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.05.2017
Výzva na predkladanie žiadostí o grant Fondu pre azyl, migráciu a integráciu
Ministerstvo vnútra SR ako zodpovedný orgán fondov pre oblasť vnútorných záležitostí vyhlásilo dňa 4. apríla 2017 otvorenú výzvu na predkladanie žiadostí o grant Fondu pre azyl, migráciu a integráciu.
viac
21.10.2020
Obce môžu požiadať o covid terénnych asistentov v MRK
Úrad splnomocnenkyne vlády SR pre rómske komunity spustil výzvu na predkladanie žiadostí o terénnych asistentov, ktorí pomôžu s monitorovaním stavu rizika či možností nákazy a vývinu ochorenia COVID-19 priamo v dotknutých MRK.
viac
15.02.2021
Na Slovensku sa od pondelka začína sčítanie obyvateľov
Na Slovensku sa od pondelka začína sčítanie obyvateľov. Prvýkrát vo svojej histórii je založené na kombinácii už existujúcich údajov s údajmi od obyvateľov a je plne elektronické. Obyvateľ sa sčíta sám.
viac
07.07.2021
Domáci turizmus podporia mimoriadne letné vlaky
Ministerstvo dopravy a výstavby podporí aj tento rok letnú turistickú sezónu mimoriadnymi letnými vlakmi. 58 vlakov ZSSK bude jazdiť na 12 linkách do vybraných turistických lokalít naprieč celým územím Slovenska.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %