Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
03.11.2021 08:00

MŽP podporuje zastavenie globálneho odlesňovania a znehodnocovania pôdy


Ilustračná snímka: (tasr).


Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR podporuje a víta deklaráciu svetových lídrov na klimatickej konferencii OSN - COP26 v škótskom Glasgowe týkajúcu sa zastavenia globálneho odlesňovania a znehodnocovania pôdy.


Deklarácia podľa envirorezortu zdôrazňuje význam lesov a využitia pôdy pre dosiahnutie cieľov udržateľného rozvoja a potrebu ich udržateľného spravovania. "Práve zdravé a odolné lesy sú kľúčovým spojencom v boji s klimatickou krízou," skonštatovali z ministerstva.      

Zároveň upozornili aj na ďalší odkaz z deklarácie lídrov, že pre napĺňanie klimatických cieľov a zachovanie biodiverzity je nevyhnutná aj zmena poľnohospodárskej politiky štátu. "Je dôležité prestať s používaním zbytočnej agrochémie a nebezpečných pesticídov," vyhlásilo ministerstvo s tým, že pôdohospodárstvo by malo vytvárať priestor aj pre biodiverzitu, medonosné lúky či podporovať extenzívnu pastvu v chránených územiach.      

Svetoví lídri sa v utorok na klimatickej konferencii COP26 v Glasgowe zaviazali zastaviť do roku 2030 odlesňovanie. Táto iniciatíva bude podporená investíciami vo výške niekoľkých miliónov dolárov. V rámci tejto iniciatívy sa zaviazali k "zastaveniu a zvráteniu odlesňovania a znehodnocovania pôdy", ako aj k ochrane práv pôvodných domorodých obyvateľov a uznanie ich "roly ochrancov lesov".

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.08.2020
Návrh zákona na ochranu včely by mal slúžiť na rozvoj včelárstva
Návrh zákona na ochranu včely by mal slúžiť na rozvoj včelárstva a ochranu prostredia, v ktorom žije. Uviedli to z tlačového odboru Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.
viac
23.03.2021
Výzvy na kultúrne aktivity pre znevýhodnené skupiny obyvateľstva
Ministerstvo kultúry v utorok 16. marca 2021 zverejnilo výzvu na predkladanie žiadostí na podporu projektov zameraných na kultúrne aktivity osôb so zdravotným postihnutím alebo inak znevýhodnených skupín obyvateľstva.
viac
25.03.2021
Konferencia Recyklácia odpadov 2021
V Bratislave sa uskutoční konferencia Recyklácia odpadov 2021. Vzhľadom na pretrvávajúcu pandemickú situáciu sa uskutoční ako jednodňové podujatie.
viac
07.07.2021
Domáci turizmus podporia mimoriadne letné vlaky
Ministerstvo dopravy a výstavby podporí aj tento rok letnú turistickú sezónu mimoriadnymi letnými vlakmi. 58 vlakov ZSSK bude jazdiť na 12 linkách do vybraných turistických lokalít naprieč celým územím Slovenska.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %