Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
10.08.2020 03:54

Návrh zákona na ochranu včely by mal slúžiť na rozvoj včelárstva


Ilustračná snímka.


Návrh zákona na ochranu včely by mal slúžiť na rozvoj včelárstva a ochranu prostredia, v ktorom žije. Uviedli to z tlačového odboru Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.


Návrh legislatívy analyzuje ministerstvo pôdohospodárstva v spolupráci s envirorezortom.

„Zatiaľ vieme uistiť verejnosť, že avizovaná legislatívna úprava nebude v žiadnom prípade na úkor včelárstva na Slovensku. Práve naopak, bude slúžiť na jeho rozvoj a zároveň na ochranu prostredia, v ktorom včela žije,” tvrdí tlačový odbor. Envirorezort však považuje za predčasné uvádzať konkrétne detaily návrhu.

Minister životného prostredia Ján Budaj v máji avizoval, že chce, aby bola včela chráneným druhom živočícha. Taktiež spolu s ministrom pôdohospodárstva Jánom Mičovským plánuje obmedziť chemické postreky, ktoré poškodzujú včely. Predseda Slovenského zväzu včelárov Milan Rusnák si myslí, že včelu treba chrániť zákonom, vysvetľovaním, vzdelávaním na školách, ekologickým vzdelávaním včelárov, finančnou podporou, úpravou nariadení o chemikáliách používaných na poliach a najmä podporou verejnosti.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.08.2020
ZMOS adresoval principiálne pripomienky k zmenám v bytovej legislatíve
Združenie miest a obcí Slovenska v rámci medzirezortného pripomienkového konania adresovalo rezortu dopravy konkrétne pripomienky, ktoré sledujú zlepšenie podpory výstavby nájomných bytov aj sociálnych zariadení.
viac
08.01.2021
Na ochranu opeľovačov navrhuje MŽP časové obmedzenie plošného práškovania
Envirorezort navrhuje časové obmedzenie plošného práškovania polí. Zmenšiť by sa mohli aj plochy s rovnakým osevom.
viac
15.01.2021
Agrorezort vníma krajinu v jej jedinečnej celistvosti
Ministerstvo životného prostredia predložilo koncom roka 2020 do medzirezortného pripomienkového konania návrh Vyhlášky, ktorou sa vykonáva zákon č. 543/2002 Z. z. o ochrane prírody a krajiny.
viac
03.11.2021
MŽP podporuje zastavenie globálneho odlesňovania a znehodnocovania pôdy
Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR podporuje a víta deklaráciu svetových lídrov na klimatickej konferencii OSN - COP26 v škótskom Glasgowe týkajúcu sa zastavenia globálneho odlesňovania a znehodnocovania pôdy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %