Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
15.01.2021 08:40

Agrorezort vníma krajinu v jej jedinečnej celistvosti


Ilustračná snímka.


Ministerstvo životného prostredia predložilo koncom roka 2020 do medzirezortného pripomienkového konania návrh Vyhlášky, ktorou sa vykonáva zákon č. 543/2002 Z. z. o ochrane prírody a krajiny.


Z odborného posúdenia vyplýva, že táto vyhláška vníma krajinu jednostranne, zdôrazňujúc priority ochrany prírody, avšak bez širšieho zváženia dosahov na ľudí, ktorí sú skutočnými údržbármi vidieka a živiteľmi nás všetkých. Vyhláška nielenže nepriaznivo ovplyvňuje chov hospodárskych zvierat a neprimerane zvyšuje náklady ich chovateľov, ale má viacero ďalších dosahov, ktoré zhoršujú prognózu vyľudňujúceho sa vidieka. To, že návrh vyhlášky má skutočne nemalé rezervy, dosvedčuje aj fakt, že ju v procese doterajšieho schvaľovania sprevádza 301 pripomienok, z toho 189 zásadných.

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR vznieslo k vyhláške 55 zásadných pripomienok. Vedenie rezortu vylučuje nespravodlivo pripisovanú neochotu hľadať kompromisné riešenia, naopak, je presvedčené, že pretrvávanie nesúladu pri takýchto dôležitých legislatívnych materiáloch by bolo zlyhaním odborného i politického partnerstva, na ktoré by najviac doplatili gazdovia polí a lesov.

V súčasnosti prebiehajú k predloženým pripomienkam rozporové konania. To, že neboli uzatvorené ešte v minulom roku, je spôsobené nielen zložitosťou rokovaní a neprimeranou termínovou náročnosťou zo strany Ministerstva životného prostredia SR, ale aj nepriaznivou zdravotnou situáciou. Aj preto minister Ján Mičovský požiadal listom priamo z nemocnice ministra životného prostredia Jána Budaja o odklad termínu rozporových konaní na január 2021.

V agrorezorte plánujú spolupracovať s predstaviteľmi miest a obcí, životného prostredia, s poľnohospodármi, lesníkmi a potravinármi tak, aby boli trvalo uchovávané prírodné a kultúrne hodnoty krajiny, pričom však nechcú stratiť zo zreteľa povinnosť dosiahnuť a trvalo uchovávať aj potravinovú bezpečnosť Slovenska.

Podrobnejšie informácie k dispozícii TU.

Autor: (mpsr.sk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.12.2020
ZMOS adresovalo osem zásadných pripomienok rezortu životného prostredia
Združenie miest a obcí Slovenska adresovalo rezortu životného prostredia osem zásadných pripomienok, ktorými reagovalo na návrh vyhlášky, ktorá súvisí so zákonom o ochrane prírody a krajiny.
viac
08.01.2021
ZMOS adresovalo rezortu pôdohospodárstva zásadné pripomienky kvôli pozemkom
ZMOS adresovalo Ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR zásadné pripomienky k navrhovaným zmenám v nariadení vlády SR, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o podmienkach prenajímania, predaja, zámeny a nadobúdania nehnuteľností Slovenským pozemkovým fondom v znení neskorších predpisov.
viac
24.08.2021
ZMOS žiada stiahnuť zákon o ochrane prírody a krajiny z rokovania parlamentu
Združenie miest a obcí Slovenska ZMOS odmieta návrh zákona o ochrane prírody a krajiny ako celok a navrhuje návrh zákona stiahnuť z rokovania NR SR.
viac
27.10.2021
Ako sa pred kontajnermi vyhnúť stretnutiu s medveďmi?
Ako sa pred kontajnermi vyhnúť stretnutiu s medveďmi či inými divými zvieratami? Pomôže zatváranie kontajnerov a správne triedenie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %