Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
15.12.2020 08:00

B. Tréger: Sme za pridanie vlakov tam, kde ich cestujúci potrebujú


Snímka zdroj: (zmos).


Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Branislav Tréger osloví podpredsedu vlády a ministra financií SR Eduarda Hegera s požiadavkou na uvoľnenie potrebných financií na rozšírenie vlakových spojov v osobnej železničnej doprave.


Od nedele 13. decembra 2020 je v platnosti nový cestovný poriadok v osobnej železničnej doprave. Viacerí cestujúci zostali prekvapení, keď si pri niektorých spojoch všimli uvedený piktogram „ide odo dňa vyhlásenia“. Znamená to, že tieto spoje sú síce uvedené v cestovnom poriadku, no cestujúcich zatiaľ neodvezú. Majú síce riadne rezervovanú trasu na dopravnej ceste, zapracovanú časovú polohu a v prípade zmeny rozhodnutia ministerstva dopravy (ako objednávateľa dopravných výkonov) môžu byť v krátkom čase zavedené. Ministerstvo dopravy by ale na ich zavedenie potrebovalo uvoľniť finančné prostriedky z ministerstva financií SR.

„V maximálnej možnej miere podporujeme ekologizáciu dopravy, zmenšovanie uhlíkovej stopy a znižovanie počtu áut na našich cestách. Vlaky sú výborným spôsobom, ako sa dostať do cieľa bezpečne a bez státia v kolónach. Preto vítame spoločnú snahu rezortu dopravy a Železničnej spoločnosti Slovensko posilniť osobnú vlakovú dopravu tam, kde to cestujúci potrebujú. Niekde vlaky jazdia málo a pritom je o ne medzi cestujúcimi záujem. V niektorých prípadoch treba nové spoje pridať preto, aby vlaky neboli preplnené a ľudia cestovali komfortne. Pána podpredsedu vlády a ministra financií SR Eduarda Hegera pri najbližšom stretnutí požiadam, aby myšlienku navýšenia spojov v osobnej železničnej doprave podporil,“ uviedol predseda ZMOS a primátor Liptovského Hrádku Branislav Tréger.

Podľa poslanca Mestského zastupiteľstva v Liptovskom Mikuláši a člena Komisie dopravy Zastupiteľstva Žilinského samosprávneho kraja Michala Pašku je v novom cestovnom poriadku uvedených nateraz spolu 14 spojov, ktoré majú spomínané obmedzenie „ide odo dňa vyhlásenia.“ „Ide o spojenia na týchto úsekoch: Prešov – Humenné, Bardejov – Prešov, Prešov – Lipany, Žilina – Čadca, Skalité – Čadca a Liptovský Mikuláš – Liptovský Hrádok,“ povedal Michal Paška.

Autor: (ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.12.2017
Obyvateľom žijúcim medzi Žilinou a Kraľovanmi sa zlepší spojenie s Bratislavou
V Žilinskom samosprávnom kraji bude viac ako 50 % výkonov Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) v regionálnej doprave novými súpravami, respektíve novými alebo modernizovanými vozňami. Pre cestujúcich z obcí medzi Žilinou a Kraľovanmi sa zlepší spojenie s Bratislavou.
viac
27.05.2020
Od 1. júna posilní Banskobystrický samosprávny kraj školské spoje
Spolu s otváraním základných a materských škôl pribudnú v cestovných poriadkoch prímestských autobusov SAD Zvolen a SAD Lučenec ranné a popoludňajšie školské spoje. Nepôjde však o úplný návrat do bežného režimu, cestujúcim župa odporúča sledovať cestovné poriadky.
viac
26.11.2020
Ministerstvo bude spolupracovať so samosprávami na pláne obnovy
Ministerstvo financií (MF) SR bude veľmi intenzívne spolupracovať so samosprávami na pláne obnovy.
viac
13.12.2021
Veľká zmena cestovných poriadkov v BBSK
Od nedele 12. decembra 2021 začali platiť na prímestských autobusových linkách na území BBSK nové cestovné poriadky. Dôvodom je zapracovanie požiadaviek verejnosti, samospráv, dopravcov a župy, za účelom zefektívnenia prímestskej dopravy v prospech cestujúcej verejnosti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %