Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
07.06.2016 09:00

Po ostrej diskusii má okres Rimavská Sobota 952 000 eur na opravy ciest


Ilustračná snímka: (int.).


Ostrá diskusia a nahnevaní krajskí poslanci z okresu Rimavská Sobota sprevádzali pondelňajšie (6. 6.) rokovanie Zastupiteľstva Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) v Banskej Bystrici.


Zastupiteľstvo rozdeľovalo vyše 6,83 milióna eur na rekonštrukciu ciest II. a III. triedy z prebytku rozpočtu a zostatku finančných operácií kraja.      

Ide už o druhú etapu rekonštrukcie ciest, ktoré sú v havarijnom a nevyhovujúcom stave. O prvom kole poslanci rokovali v apríli tohto roku a na obnovu najkritickejších úsekov komunikácií v správe Banskobystrickej regionálnej správy ciest (BBRSC) bolo vyčlenených zhruba 2,7 milióna eur. Vtedy na zasadnutie prišlo aj 25 nespokojných starostov z okresu Rimavská Sobota.      

Poslanci z Rimavskosobotského okresu, spomedzi všetkých 13 okresov kraja, dnes opäť vyjadrili veľkú nespokojnosť. Suma, ktorá bola určená na rekonštrukciu ciest v ich okrese, bola pôvodne 952 000 eur, avšak predkladateľ návrhu, predseda dopravnej komisie Juraj Družbacký, predložil materiál, v ktorom bola uvedená suma ponížená na 772 000 eur, teda o čiastku 180 000 eur určenú na vybudovanie kruhového objazdu v Rimavskej Sobote. A to aj napriek tomu, že v apríli sa poslanecký zbor dohodol, že to, ako sa použije pridelená suma na rekonštrukciu ciest, rozhodnú na základe podkladov BBRSC primárne poslanci za ten-ktorý okres.      

"Niektorí poslanci si to trošku pomýlili a chcú vybudovať nový kruhový objazd, čo nie je možné, rekonštrukcia sa týka ciest v havarijnom alebo nevyhovujúcom stave," konštatoval Družbacký.      

"Na stretnutí s predsedom BBSK a dopravnou komisiou sme sa dohodli, že okres Rimavská Sobota dostane na rekonštrukciu 952 000 eur. Máme najhustejšiu cestnú sieť v rámci BBSK, čo je 409,8 kilometra. A stiahli nám 180 000 eur bez vysvetlenia, a to aj napriek tomu, že sa všetci šiesti krajskí poslanci z nášho okresu na tom dohodli. Dohody neplatia? Máme totálne rozbité cesty a budeme trvať na tom, aby sa dohody dodržiavali," reagoval poslanec, primátor Rimavskej Soboty, Jozef Šimko.      

Predseda BBSK Marian Kotleba mu na zasadnutí dal za pravdu slovami: "Ja si dohody ctím. Chápem, že sa poslanci za Rimavskú Sobotu cítia podvedení a zdá sa mi to nefér. Rokovania boli dlhé a neboli ľahké." Ako uviedol, uznesenie v predkladanom znení, kde okresu Rimavská Sobota boli ponížené financie na opravu ciest, by nepodpísal.      

Primátor Rimavskej Soboty Šimko napokon po dnešnom rokovaní odchádzal domov spokojný. Zastupiteľstvo BBSK v rámci bodu, ktorý sa týkal zmeny rozpočtu, im schválilo 180 000 eur a ako dodal, bude aj kruhový objazd.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.08.2020
Poslanci schválili na opravu cesty na Prednú Horu 15 mil. eur z úveru
Na opravu poškodenej cesty II/531 medzi Muráňom a Prednou Horou v okrese Revúca môže Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) využiť 15 miliónov eur z už schváleného úveru.
viac
13.01.2021
BBSK zrekonštruuje Dom osvety v Rimavskej Sobote
Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) zrekonštruuje Dom osvety na Jesenského ulici v Rimavskej Sobote. Informovala o tom hovorkyňa kraja Lenka Štepáneková, podľa ktorej kompletnou rekonštrukciou prejde celý objekt od divadelnej sály, cez šatne, toalety, kancelárske aj vstupné priestory.
viac
16.02.2021
Poslanci PSK vyčlenili na opravu mostov a ciest v kraji 5 000 000 eur
Sumu 5 000 000 eur schválili prešovskí krajskí poslanci na svojom pondelkovom online rokovaní pre Správu a údržbu ciest Prešovského samosprávneho kraja (SÚC PSK) na opravu desiatich mostov a 15 úsekov ciest v kraji.
viac
23.06.2021
B. Bystrica chystá najväčšiu rekonštrukciu miestnych komunikácií
Zatiaľ, čo sa v súčasnosti zameriava pozornosť na rekonštrukciu Hornej ulice, Partizánskej cesty a Javorníckej ulice, ktoré sú už v rukách zhotoviteľa, mestské zastupiteľstvo schválilo návrh na vyčlenenie sumy vo výške 5 000 000 eur na ďalšiu rekonštrukciu najvyťaženejších ciest v Banskej Bystrici.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %