Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
07.01.2021 08:00

BBSK plánuje investície v oblasti kultúry vo výške okolo 3,68 milióna eur


Na snímke budova Thurzovho domu počas prehliadky prác na obnove fasády a suterénu, archívna snímka. Snímka zdroj: (tasr).


Nová stála expozícia v Thurzovom dome Stredoslovenského múzea (SSM) v Banskej Bystrici, pokračujúca obnova Krajskej knižnice Ľudovíta Štúra vo Zvolene a rekonštrukcia Robotníckeho domu v Rimavskej Sobote sú tri nosné investičné projekty.


Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) na ne vyčlenil na tento rok finančné prostriedky v oblasti kultúry. Konštatoval to Peter Černek, vedúci oddelenia kultúry Úradu BBSK v Banskej Bystrici.

„Máme schválený celý rozpočet, čo sa týka bežných i kapitálových výdavkov. Na tento rok sme naplánovali investície vo výške viac ako 3,68 milióna eur, ktoré sme rozčlenili v rámci celého regiónu,” uviedol Černek.

Na novú expozíciu SSM, ktorého zriaďovateľom je kraj, je vyčlenených 450 000 eur. Odborní pracovníci múzea jej projekt pripravili vlani a tomto roku by ju mala vidieť odborná i laická verejnosť. Hoci rekonštrukcia v útrobách Thurzovho domu na Námestí SNP stále pokračuje, obnovenú fasádu historickej pamiatky už od konca minulého roka obdivujú Banskobystričania i návštevníci mesta.

„Chceme tiež pokračovať v rekonštrukcii knižnice, kde sa po študovni a čitárni zameriame na oddelenie náučnej literatúry. Tam pôjde suma skoro 300 000 eur. V Rimavskej Sobote chceme nanovo zrekonštruovať Robotnícky dom v rámci divadelnej sály, kde je plánovaná investícia vo výške viac ako 600 000 eur,” zhrnul Černek.

BBSK má v pláne aj výmenu svetelnej techniky v divadlách či vykurovacích telies v organizáciách v oblasti kultúry, aby znížil prevádzkové náklady a ušetril.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.10.2020
Do obnovy Thurzovho domu investuje BBSK viac ako pol milióna eur
Fasáda Thurzovho domu na Námestí SNP v Banskej Bystrici, ktorý má v správe Stredoslovenské múzeum (SSM), sa po desaťročiach dočkala náležitej odbornej obnovy.
viac
13.01.2021
BBSK zrekonštruuje Dom osvety v Rimavskej Sobote
Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) zrekonštruuje Dom osvety na Jesenského ulici v Rimavskej Sobote. Informovala o tom hovorkyňa kraja Lenka Štepáneková, podľa ktorej kompletnou rekonštrukciou prejde celý objekt od divadelnej sály, cez šatne, toalety, kancelárske aj vstupné priestory.
viac
04.06.2021
Banskobystrická župa pokračuje v historicky najväčšej rekonštrukcii ciest
Takmer 600 kilometrov zrekonštruovaných ciest II. a III. triedy z vlastných zdrojov bude mať na svojom území Banskobystrický samosprávny kraj ku koncu tohto kalendárneho roka.
viac
30.08.2023
Mesto bude môcť na obnovu domu kultúry čerpať takmer 3,8 milióna eur
Mesto Rimavská Sobota bude môcť čerpať takmer 3,8 milióna eur na komplexnú rekonštrukciu domu kultúry.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %