Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
06.10.2021 04:05

Bratislava kúpi za takmer milión eur originálny mobiliár do Lekárne u Salvatora


Snímka zdroj: ePhoto.sk


Mesto Bratislava kúpi za takmer milión eur originálny pôvodný mobiliár do Lekárne u Salvatora na Panskej ulici v hlavnom meste. Ten tu bol od vzniku budovy v roku 1904 a v 90. rokoch minulého storočia bol odvezený mimo Bratislavu.


Mobilár nakoniec skončil u súkromného zberateľa Erika Kovácsa v Novom Meste nad Váhom. Ten sa teraz s hlavným mestom dohodol na predaji mobiliáru za 990.000 eur bez DPH.       

Hlavné mesto zverejnilo vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie oznámenie o dobrovoľnej transparentnosti ex ante. Informuje v ňom, že mobiliár kúpi od Kovácsovej firmy Sessel Farma. Kúpu odôvodňuje magistrát tým, že chce prinavrátiť do budovy Lekárne u Salvatora, ktorá je národnou kultúrnou pamiatkou a minulý rok ju nadobudlo mesto zámenou do svojho výlučného vlastníctva, pôvodný mobiliár a tiež pôvodnú funkciu lekárne.       

"Prioritou hlavného mesta sa stalo získať späť mobiliár lekárne, odvezený v 90.rokoch. Dom u Salvatora tvoria spolu s lekárňou celok, ktorý sa dá na základe ich pamiatkovej a spoločenskej hodnoty označiť ako ikonický objekt hlavného mesta," vysvetľuje samospráva.       

Mobiliár lekárne vznikol v roku 1727, keď rehoľa jezuitov zriadila lekáreň vo svojej budove jezuitského kolégia na Kapitulskej ulici 26. Neskôr bola lekáreň presťahovaná aj s mobiliárom do Csákyho paláca na Panskej 33, teda do objektu susediaceho s dnešným domom u sv. Salvatora. "Fungovala tam cez celé 19.storočie, až kým sa jej vlastníkom nestal začiatkom 20.storočia známy bratislavský lekárnik Rudolf Adler. Lekárnik si dal postaviť v roku 1904 firmou Kittler a Gratzl hneď vedľa Csákyho paláca nájomný dom u sv. Salvatora na Panskej 35, ktorý mal parter vyčlenený pre funkciu lekárne," priblížilo mesto.       

Lekáreň fungovala v tomto dome od roku 1904 nepretržite počas monarchie, Československej republiky, Slovenského štátu i počas socializmu. Jej činnosť skončila v roku 1995 pre reštitučné konanie. Mobiliár bol následne odvezený mimo Bratislavu.       

Najväčšiu hodnotu lekárne podľa mesta predstavuje predovšetkým mobiliár. "Pôvodné barokové kusy (skrinky a poličky) boli doplnené lekárnikom Adlerom v roku 1904 o moderné doplnky lustre, váhu, pokladňu a svietidlá. Historickú a pamiatkovú hodnotu majú aj položky, ktoré v priestore ostali (štuková výzdoba stropu, dlažba). Z nich najvýraznejšou hodnotou disponuje figurálna výmaľba stropu s alegorickou tematikou," vysvetlila samospráva, prečo oň mala záujem.       

Kúpu mobiliáru odobrili aj bratislavskí mestskí poslanci na septembrovom mestskom zastupiteľstve, a to pri schvaľovaní zmien tohtoročného mestského rozpočtu.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.07.2016
Hudobná električka zadarmo
Dopravný podnik Bratislava v spolupráci s Magistrátom hlavného mesta SR Bratislavy vypraví pre cestujúcu verejnosť počas poslednej júlovej soboty a počas sobôt v auguste historickú hudobnú električku č. 18.
viac
14.03.2017
Poľnohospodárske stroje sú súčasťou kultúrneho a technického dedičstva vidieka
Viaceré zbierky historických traktorov na Slovensku dokumentujú premeny technického vybavenia poľnohospodárskych podnikov.
viac
29.06.2021
Galéria mesta Bratislavy chystá v bývalej Lekárni U Salvatora výstavy
Galéria mesta Bratislavy (GMB) chystá v priestoroch bývalej Lekárne U Salvatora na Panskej ulici v hlavnom meste krátkodobé výstavy, ktoré sa svojím obsahom viažu k mestu Bratislava.
viac
27.06.2022
Do budovy Salvatora sa po vyše 25 rokoch vráti lekáreň
Do ikonickej budovy Salvatora na Panskej ulici v bratislavskom Starom Meste sa po viac ako 25 rokoch vráti lekáreň.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %