Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
13.03.2017 10:43

Lučenec chce byť členom Združenia historických miest a obcí Slovenska


Historická budova radnice v Lučenci.


Návrh na vstup do združenia, ktoré vzniklo na základe iniciatívy primátorov a starostov najvýznamnejších historických miest a obcí Slovenska v roku 1995, podporili na zasadaní mestskí poslanci.


Mesto Lučenec v minulom roku získalo cenu revue Pamiatky a múzeá za rok 2015 za obnovu synagógy. Toto podujatie bolo organizované Združením historických miest a obcí SR. Vzhľadom na to, že mesto má ambície v budúcnosti organizovať odborné podujatia kultúrneho, vedeckého a propagačného charakteru, ktoré by ho zviditeľnili, je účasť v tomto združení potrebná. Zriadením Mestského múzea Lučenec sa mesto zaradilo medzi samosprávy, disponujúce aj takouto pre históriu a život mesta významnou inštitúciou. Lučencu v minulom roku tiež ponúkli zaradenie synagógy do Slovenskej cesty židovského kultúrneho dedičstva. Začlenenie sa do Združenia historických miest a obcí Slovenska by teda mestu prinieslo možnosť zviditeľniť sa na slovenskej i medzinárodnej úrovni.

„Myslíme si, že prinajmenšom naše dve národné kultúrne pamiatky (synagóga a radnica - pozn. red.) sú tie, ktoré vieme tak v cestovnom ruchu, ale aj z historického hľadiska propagovať. Môžeme sa zúčastňovať na všetkých aktivitách, ktoré združenie prináša. Mám na mysli konferencie, semináre, či rôzne projekty, kde by sme boli súčasťou v rámci propagácie. Práve v tomto vidím a považujem mesto Lučenec za historické mesto, pretože máme čo ukázať. Naďalej je naším cieľom, aby sme ďalšie kultúrne pamiatky, aj keď možno nie národné, ďalej rekonštruovali,“ povedala primátorka mesta Alexandra Pivková.

Členstvom v združení sa tak môže Lučenec spoločne so spomínaným združením uchádzať o napríklad organizovanie Dní kultúrneho dedičstva, ktoré sa každoročne konajú v niektorom historickom meste a každý ročník je zameraný na špecifickú tému.

Čítajte v Obecných novinách č. 9-10/2017 na str. 26.

Autor: Ján ŠNÚRIK


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.06.2016
Radnica zakladá s miestnymi firmami Radu riaditeľov regiónu Vráble
Majitelia, konatelia a riaditelia firiem, ktoré pôsobia vo Vrábľoch zakladajú spolu s mestom združenie, v rámci ktorého sa budú stretávať a spolupracovať.
viac
22.07.2018
Prievidzská labka dostala pomocnú ruku od mesta
Dobrovoľníci z občianskeho združenia si zobrali za cieľ zlepšiť situáciu mačiek v Prievidzi. Prievidzská radnica im pomohla s priestormi aj dotáciou z rozpočtu mesta.
viac
28.06.2023
Mesto bude finančne podporovať kastračný program túlavých mačiek
Mesto Lučenec a občianske združenie (OZ) Túlavé labky sa dohodli na spolupráci pri podpore kastračného programu túlavých mačiek. Cieľom spolupráce je poskytnúť pouličným mačkám základné ošetrenie a predísť zvyšovaniu ich počtu na sídliskách. Informovala o tom hovorkyňa mesta Michaela Baboľová.
viac
06.03.2024
Radnica pripravila v spolupráci s CESCI novú koncepciu rozvoja mesta
Mesto Šahy v okrese Levice má novú koncepciu svojho rozvoja. Samospráva ju pripravila v spolupráci so Stredoeurópskou službou pre cezhraničné iniciatívy (CESCI).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %