Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
15.04.2023 10:10

Levoča: Rekonštrukcia historickej radnice priniesla viacero objavov


Ilustrační snímka: mesto Levoča


Rekonštrukcia historickej radnice v Levoči priniesla viacero objavov, aj vďaka nim sa prepisuje história mesta.


Počas tohtotýždňového kontrolného dňa stavby ich prezentovala architektka Magdaléna Janovská, patrí medzi ne napríklad novoobjavený gotický portál, niky v prejazde či nález staršej barokovej maľby v čajovni. Informovalo o tom mesto na webovej stránke s tým, že v reprezentačnej miestnosti na jednom okennom ostení objavili aj mestský erb a na druhom okennom ostení zase maľbu s polpostavou svätca, pravdepodobne Martina Luthera.         

"Historicky najzaujímavejší objav boli staré dosky zabudované pod stenami. To znamená, že priečky boli postavené na starších drevených fošňových podlahách a tie sa podarilo dendrochronologicky datovať do roku 1415. Rekonštrukcia radnice tak prepisuje históriu nášho mesta, keďže sa predpokladalo, že vznikla o viac ako 100 rokov neskôr," upozornila samospráva.         

Prízemie, ktoré bolo poškodené požiarom v 18. storočí, stratilo podľa mesta plnohodnotný charakter a doposiaľ nikdy nebolo plnohodnotne obnovené. Medzi najzávažnejšie problémy, pre ktoré bolo nutné k rekonštrukcii pristúpiť, bol nevyhovujúci stav budovy, dlhodobo podmáčanej spodnou vodou v suteréne. Tá spôsobovala praskanie, vysoké známky zasolenia a zavlhnutia stien, omietok a degradovaných povrchov podláh. Dochádzalo tiež k únikom tepla a s tým spojenými vysokými nákladmi na prevádzku objektu. Okrem toho boli v objekte tiež nekvalitné okenné a dverné výplne v obvodových stenách.         

Zámerom projektu Radnica otvorená komunitám je oživenie autenticity pamiatky stavebnými a reštaurátorskými prácami. "Následne je cieľom prezentácia pamiatky, nadväzujúca na historický odkaz – mesto slúžiace rôznym komunitám, ktoré svojimi aktivitami prispejú k zviditeľneniu kultúrneho dedičstva, rešpektujúc jej historickú hodnotu a pôvodnú funkciu," dodáva samospráva. Prvá etapa obnovy radnice by mala byť ukončená v máji. Projekt je spolufinancovaný z finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru 2014 - 2021 a štátneho rozpočtu SR. Celkové náklady na stavbu sú podľa zverejnených údajov na úrovni viac ako 1,28 milióna eur.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.06.2017
Mesto sa vráti do čias Liptovskej stolice
Slávni župani, obyvateľstvo v dobových kostýmoch a dianie v Liptovskej župe spred 340. rokov zaplaví ulice Liptovského Mikuláša počas blížiacich sa Stoličných dní.
viac
05.12.2017
V Komárne obnovili radničnú vežu
Počas jesenného obdobia dostala radničná veža - príbytok komárňanského husára - nový zovňajšok. Oprava bola potrebná už aj z toho hľadiska, že situácia naokolo bola životu nebezpečná, nakoľko opadávala omietka. 
viac
06.10.2018
Hlohovec má nové informačné centrum, prebudovali predajňu ovocia a zeleniny
Infocentrum sídli v objekte historickej radnice, ktorá je zaradená do zoznamu národných kultúrnych pamiatok. Dve desaťročia, do roku 2015, bola na tomto mieste predajňa ovocia a zeleniny.
viac
05.12.2020
V Levoči začnú s rozsiahlou rekonštrukciou historickej radnice
V Levoči začnú na jar budúceho roka s rozsiahlou rekonštrukciou starej mestskej radnice, ktorá je ako súčasť historického námestia zapísaná v zozname UNESCO. Pre TASR to uviedol primátor Miroslav Vilkovský s tým, že práce na jej obnove by mali trvať do konca apríla roku 2022.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %