Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
24.07.2016 01:29

Festival Východná prezentuje ľudovú kultúru už 62. rokov


Najväčší folklórny festival na Slovensku Folklórny festival Východná je vrcholnou prehliadkou najlepších domácich i zahraničných ľudových kolektívov a tradičnej ľudovej kultúry.


Najstarší a najväčší folklórny festival na Slovensku - Východná, považujú mnohí za synonymum tradičnej ľudovej kultúry Slovákov. Podľa Zuzany Račkovej z Národného osvetového centra účinkovali v 62. ročníkoch desaťtisíce folkloristov a navštívili ho státisíce ľudí.


Prvý ročník festivalu v roku 1953, ešte pod názvom Slávnosti piesní a tancov, trval len jeden deň a uskutočnil sa na provizórnom pódiu. Jeho vznik mal emotívny základ. "Rozhodla sa ho zorganizovať Národopisná družina Kriváň z Východnej potom, čo sa v roku 1952 zúčastnila na slávnostiach v moravskej Strážnici. Ich vystúpenie zožalo úspech a inšpirovalo ich to k organizácii podujatia na domácej pôde," priblížila. Na trojdňové podujatie sa festival vo Východnej rozrástol až od piateho ročníka, kedy odznela prvá slávnostná zvučka Východnej od hudobného skladateľa Milana Nováka. Dodnes však zaznieva druhá verzia novej zvučky Svetozára Stračinu z roku 1970.       

Festival sa začal odlišovať od iných už od štvrtého ročníka. Dovtedy bolo podujatie jednoliatou prehliadkou folklórnych kolektívov a ich vystúpení. "V roku 1956 prvý raz pribudli nové tematické programy, ako napríklad estráda detských folklórnych súborov, hlavná estráda - program slovenských súborov, ale aj škola ľudového tanca či slávnostný sprievod všetkých účinkujúcich obcou," vymenovala Račková. Prvého účinkujúceho zahraničného hosťa privítali folklórne slávnosti vo Východnej v roku 1961. Spoza Tatier prišla Folklórna skupina Goralov z Noweho Targu.       "Zaujímavosťou je, že najmladšími účinkujúcimi na festivale vo Východnej boli v roku 1986 len niekoľkotýždňoví novorodenci v programe Ľudia z rodu Rómov. Scenárista a režisér Viliam Gruska pripravil program, ktorý zachytával život Rómov od narodenia, cez detstvo, svadbu a iné rodinné a kalendárne príležitosti, až po pohreb. Rómovia brali svoju úlohu účinkujúcich tak vážne, že do obrazu o krštení priniesli niekoľko maličkých novorodencov," pripomenula. Uvedenie programu, ktorý približoval dovtedy tabuizovanú tému bolo podľa nej prelomové a divácky veľmi úspešné.       Prvý amfiteáter postavili vo Východnej v roku 1954, tu sa slávnosti odohrávali až do 70. rokov minulého storočia, keby bol priebežne budovaný nový amfiteáter. Vychádzal z pôvodnej architektúry liptovských svadieb. Okrem pódia postupne vznikla v areáli aj podkova pre prezentáciu ľudových výtvarných prvkov, šatne pre účinkujúcich, májka, výstavné vitríny a podobne. Súčasnú podobu so zastrešeným pódiom získal východniansky amfiteáter v roku 2006.       

Festival Východná je v súčasnosti zároveň vrcholnou prehliadkou tradičnej ľudovej kultúry a jej folklorizovaných prejavov. Medzi priemerne 1400 účinkujúcimi v desiatkach umeleckých autorských programov sa na tomto festivale každoročne prezentujú i víťazi celoštátnych súťažných prehliadok folklórnych skupín, súborov, detských súborov, ľudových hudieb, speváckych skupín, sólistov muzikantov i tanečníkov. Veľmi významná a účastníkmi vítaná je podľa organizátorov účasť ľudových remeselníkov, výrobcov a umelcov.       

"Počas desaťročí svojej existencie festival výrazne prispieval k oživovaniu, zachovávaniu, tvorivému rozvíjaniu i verejnej prezentácii vzácnych hodnôt našej klenotnice kultúry," doplnila Račková. Ako ďalej dodala, v ostatnom období je jednou z najzaujímavejších súčastí festivalu množstvo interaktívnych a zážitkových programov, akými sú tanečné, hudobné, spevácke workshopy, remeselné tvorivé dielne a programy pre deti. V posledných rokoch sa osvedčilo i oplotenie areálu a zavedenie symbolického vstupného. Organizátori sa tak snažia kultivovať prostredie, v ktorom sa festival odohráva.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.08.2016
Na Koliesku sa predstaví región Myjavy i ĽH Muzička
Lektorský workshop, určený nielen pre študentov etnografie a mladých folkloristov, otvorí vo štvrtok, 4. augusta v Kokave nad Rimavicou v okrese Poltár už 26. ročník obľúbeného festivalu ľudovej kultúry Koliesko.
viac
28.06.2019
Začal sa jeden z najväčších festivalov, vystúpi vyše 1500 folkloristov
Jeden z najväčších folklórnych slovenských festivalov Horehronské dni spevu a tanca sa začal v piatok večer v amfiteátri v horehronskej obci Heľpa.
viac
12.04.2021
Folklórny festival Východná 2021 bude online aj vo vysielaní RTVS
Folklórny festival Východná 2021 sa bude konať v netradičnej forme. Pandemická situácia znemožňuje organizátorom dlhodobú prípravu. Presunutý 66. ročník z minulého roka tak bude v online priestore v kombinácii s plánovaným rozhlasovým a televíznym vysielaním RTVS.
viac
17.08.2022
Na festivale v Múzeu kysuckej dediny sa predstavia slovenskí a českí folkloristi
Na folklórnom festivale Jánošík & Ondráš Folk Fest v Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke sa v sobotu (20. 8.) a v nedeľu (21. 8.) predstavia slovenskí a českí folkloristi. Informovala o tom hovorkyňa Kysuckého múzea v Čadci Miroslava Jančulová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %