Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
17.03.2016 09:00

Medzinárodný folklórny festival Myjava 2016 ponúkne 40 programov


Tradície zažijú na Myjave v lete veľkú oslavu. (Foto: slovakia.travel)


Takmer 40 scénických i nescénických programov pre všetky vekové kategórie prinesie tohtoročný 57. ročník medzinárodného folklórneho festivalu Myjava 2016.


Podľa hovorcu mesta Myjava Mareka Hrina v areáli Trnovce a v centre mesta sa od 17. do 19. júna predstaví okolo 1500 účinkujúcich. „Myjava sa na tri dni stane centrom folklórneho diania na Slovensku. Bohatý program dokazuje, že nie nadarmo je myjavský festival považovaný za jeden z najvýznamnejších folklórnych festivalov u nás a právom patrí spolu s Detvou a Východnou medzi tri najväčšie na Slovensku,“ skonštatoval Hrin. Ako dodal, tohtoročný festival sa ponesie okrem iného aj v duchu troch okrúhlych výročí. Pripomenú si 430. výročie založenia Myjavy, 40. výročie organizovania folklórneho festivalu priamo v Myjave a 10. výročie úspešného fungovania mestečka MY-A-VY na lúke za amfiteátrom v Trnovcoch. „Na podujatí nebudú ani tento rok chýbať tradičný sobotňajší "Jarmek pot myjafskú vežu" s prehliadkou krojov zúčastnených súborov a skupín, kuchyňa starých materí v mestečku MY-A-VY spojená s ochutnávkou regionálnych špecialít či koštovka páleného,“ doplnil myjavský hovorca.

Oficiálne otvorenie festivalu je podľa neho naplánované na piatok 17. júna o 20.00 h a bude spojené s odovzdávaním cien festivalu. Po ňom sa na javisku amfiteátra predstavia zahraniční účinkujúci. Organizátori od jesene 2015 rokujú so súbormi z Českej republiky, Srbska, Chorvátska, Indie, Mexika, Peru, Namíbie a najnovšie aj Egypta. „Po hosťoch spoza hraníc bude hlavná scéna patriť domácim folklórnym kolektívom, ktorých pásmo bude inšpirované 60. výročím folklórneho súboru Kopaničiar. V sobotu 18. júna po skončení jarmoku na Námestí M. R. Štefánika otvorí festivalový areál svoje brány o 14.50 h. O Cenu Samka Dudíka tu budú tento rok súťažiť detské folklórne súbory, salašnícky život odprezentujú účinkujúci z Považia a po hlavnom programe cudzokrajných hostí na javisko vystúpia folkloristi z horného a dolného Ponitria. Tematický večerný program sa bude po minuloročnej prestávke opäť niesť v divákmi obľúbenom humornom duchu,“ pripomenul Hrin. Nedeľa 19. júna bude podľa neho ako zvyčajne o čosi uvoľnenejšia. Priamo v areáli Trnovce budú misijné bohoslužby, Tance s priateľmi v podaní zahraničných účinkujúcich, pásmo detských folklórnych súborov z Bratislavského kraja, ktoré ponúkne recesný pohľad na fungovanie remeselných cechov, a záverečný galaprogram je naplánovaný na 15.45 h.

Autor: (tasr, red)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.08.2019
Festival Stretnutie Goralov v Pieninách už deviatykrát
Na severe Spiša sa koná festival Stretnutie Goralov v Pieninách, ktorý už tradične spája milovníkov ľudovej hudby a folkrockovej zábavy. „Deviaty ročník podujatia sa je dnes, v sobotu 17. augusta, v areáli kúpeľov Smerdžonka v Červenom Kláštore.
viac
11.08.2021
V Turej Lúke sa cez víkend uskutočnia tradičné dožinky
Mesto Myjava pripravilo na najbližší víkend (14. a 15. 8.) podujatie tradičnej ľudovej kultúry s názvom Dožinky v Turej Lúke - poďakovanie za úrodu.
viac
27.05.2022
Medzinárodný folklórny festival predstavil program
Po dvoch rokoch sa Medzinárodný folklórny festival MYJAVA uskutoční bez obmedzení v termíne 15. až 19. júna. Informoval o tom hovorca mesta Marek Hrin.
viac
22.05.2023
Medzinárodný folklórny festival predstavil program 63. ročníka
Už 63. ročník Medzinárodného folklórneho festivalu Myjava sa uskutoční v termíne 14. až 18. júna. Informoval o tom hovorca mesta Myjava Marek Hrin.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %