Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
29.06.2021 01:35

Galéria mesta Bratislavy chystá v bývalej Lekárni U Salvatora výstavy


Lekáreň u Salvatora na Panskej ulici 35 bola zavretá v roku 1995, mobiliár bol odvezený a odvtedy boli jej priestory pre verejnosť neprístupné. Snímka zdroj: (tasr).


Galéria mesta Bratislavy (GMB) chystá v priestoroch bývalej Lekárne U Salvatora na Panskej ulici v hlavnom meste krátkodobé výstavy, ktoré sa svojím obsahom viažu k mestu Bratislava.


Chýbať nebude ani sprievodný program. O nájom priestorov požiadala GMB hlavné mesto za symbolické jedno euro od 1. júla do konca roka 2021. Bratislavskí mestskí poslanci žiadosti vyhoveli.

„Vzhľadom na exponovanú polohu v historickom centre Bratislavy, ako aj na predchádzajúce využitie objektu, jeho históriu a fakt, že ide o národnú kultúrnu pamiatku, je priestor po rekonštrukcii vhodný na zriadenie múzejných/výstavných priestorov,” skonštatovalo mesto v materiáli, o ktorom mestské zastupiteľstvo rokovalo.

GMB tu plánuje inštalovať v termíne od júla do konca roka tri samostatné projekty. Chce nimi priestor obohatiť o nový rozmer spojenia výtvarných projektov s historický priestorom bývalej lekárne.

Priestor bývalej Lekárne U Salvatora bol sprístupnený verejnosti už v minulom roku. Bola v ňom inštalovaná výstava o histórii objektu. Výstavu pripravil Mestský ústav ochrany pamiatok.

Lekáreň u Salvatora je národnou kultúrnou pamiatkou a patrí medzi najfotografovanejšie v historickom centre Bratislavy. Mesto minulý rok budovu nadobudlo zámenou do svojho výlučného vlastníctva.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.07.2017
Nenechajte si ujsť pestrý víkend v bratislavskom regióne
Návštevníci bratislavského regiónu sa tento víkend môžu tešiť na podujatia Bratislava in the sky, LARP Kráľovstvo Vína, Summer Night Hafla 2017 - Oriental Garden party, Iva Bittová & Mucha Quartet (Viva Musica), Muž so železnou maskou na Červenom Kameni, Svätojakubský jarmok, 3. GULÁŠ FEST.
viac
12.07.2019
V Bazovského galérii si môžete užiť leto počas víkendov úplne zadarmo
Oddych či kreatívne aktivity. Aj to nájdu návštevníci galérie už tretím rokom počas letných prázdnin priamo na jej nádvorí.
viac
16.07.2021
Bratislava má novú kultúrnu scénu, otvorili ju v Sade J. Kráľa
V bratislavskom Sade Janka Kráľa otvorili vo štvrtok novú kultúrnu scénu, ktorá spestrí program 46. ročníka mestského festivalu Kultúrne leto.
viac
27.06.2022
Do budovy Salvatora sa po vyše 25 rokoch vráti lekáreň
Do ikonickej budovy Salvatora na Panskej ulici v bratislavskom Starom Meste sa po viac ako 25 rokoch vráti lekáreň.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %