Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
16.01.2020 12:20

Na legendárnom Café Propeller pribudne replika originálneho svetelného nápisu


Snímka: Barbora Jančárová, Staré Mesto


Projekt je podľa starostky mestskej časti Bratislava-Staré Mesto Zuzany Aufrichtovej súčasťou aktivít na oživenie bývalej legendárnej stanice lodnej prepravy.


V rámci projektu Oživenie stanice Propeller pribudne v najbližších dňoch na legendárnu budovu svetelný nápis PROPELLER. Ide o repliku pôvodného nápisu. Inštalácia svetelného kazetového systému, ktorý mestská časť zakúpila z individuálnych dotácií dotačnej schémy Bratislavského samosprávneho kraja, je ďalším príspevkom bratislavského Starého Mesta k zachovaniu pôvodného, kultúrneho odkazu uznávaného architekta Emila Belluša. Ten v roku 1931 projektoval zastávky Propelleru na oboch stranách Dunaja.

„Projekt ako súčasť širších aktivít a oživenie bývalej legendárnej stanice lodnej prepravy je zameraný na vytvorenie zóny, miesta stretnutí pre turistov, návštevníkov aj obyvateľov Bratislavy. V rámci projektu kontinuálne nadviažeme aj na historický a kultúrny odkaz architektov, ktorí formovali tvár centrálnej mestskej časti,“ uviedla starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová.

„Projekt nepochybne prispeje k oživeniu tejto časti nábrežia, kde absentujú podobné zariadenia,“ verí starostka. Nesporným prínosom projektu je vytvorenie zóny pre turistov využívajúcich lodnú dopravu, čím sa čiastočne prinavráti historická funkcia budovy Propelleru.

Nový svetelný názov PROPELLER spolu s nosnou konštrukciou bude zodpovedať architektonickému slohu v kontexte výstavby a úprav pôvodných autorov. „Inštalácia je nevyhnutným krokom k propagácii a zviditeľneniu budovy Propellera. Verím, že bude zároveň pôsobiť ako maják pre stretnutia všetkých milovníkov kvalitného priestoru,“ uzavrela starostka.

Budovu dnešného Café Propeller naprojektoval v roku 1931 uznávaný slovenský architekt Emil Belluš ako zastávku propelleru, ktorý premával zo staromestskej strany Dunaja na petržalskú, kde má svoju skromnejšiu dvojičku. Do dnešnej podoby ju neskôr upravil významný autor Ján M. Bahna.

Budova bol viackrát rekonštruovaná, naposledy v druhej polovici roku 2019. Kaviareň vtedy prešla kompletnou rekonštrukciou, ktorá sa nesie v duchu 30. rokov a nadväzuje na Bellušov odkaz. Autorom projektu obnovy je interiérový dizajnér Peter Kočický. Od 12. augusta funguje Café Propeller ako kaviareň a tiež miesto pre kultúrne podujatia.

Otvorenie Café Propeller je prvým krokom k oživeniu pešej zóny lemujúcej nábrežie Dunaja.

 

Autor: Matej ŠTEVOVE, hovorca MČ


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.01.2020
Staré Mesto opravilo dvor v Pistoriho paláci
Pistoriho palác na Štefánikovej ulici, národná kultúrna pamiatka a jedno zo Staromestských centier kultúry a vzdelávania, už nebude ničiť vlhkosť. Mestská časť Bratislava-Staré Mesto odstránila príčiny navĺhania palácových múrov. Projekt bol realizovaný s finančnou podporou MK SR.
viac
03.10.2020
Základná škola Dubová porastie do výšky. Pribudne deväť tried
Problémy s nedostatkom kapacít na základných školách majú všetky mestské časti v Bratislave a Staré Mesto nie je výnimkou. To by sa však už malo onedlho zmeniť.
viac
14.11.2020
Staré Mesto a koronakríza: kroky na zmiernenie dopadov
Mestská časť Bratislava-Staré Mesto podnikla kroky, ktoré by dopad krízy na lokálny gastrobiznis, miestnu kultúru a cestovný ruch mali aspoň čiastočne zmierniť.
viac
19.04.2022
Staré Mesto bude o parkovacom systéme PAAS rokovať koncom apríla
Celomestskou parkovacou politikou v bratislavskom Starom Meste by sa mali miestni poslanci zaoberať na mimoriadnom rokovaní. Naplánované je na koniec apríla. Uviedol to hovorca Starého Mesta Matej Števove.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %