Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
27.12.2019 03:55

Staré Mesto vnáša do systému prideľovania dotácií jasnejšie pravidlá


Snímka zdroj: Bratislavské noviny


Bratislavské Staré Mesto by malo vniesť do systému prideľovania dotácií z rozpočtu mestskej časti transparentné a jasnejšie pravidlá. Vyplýva to zo všeobecne záväzného nariadenia (VZN), ktoré schválili miestni poslanci.


Nové nariadenie by malo nadobudnúť účinnosť 7. januára 2020, týkať sa tak bude už budúcoročných výziev pre jednotlivé oblasti podpory.       

Dotačný program mestskej časti bude po novom pozostávať z troch dotačných schém. Pôjde o individuálne dotácie, malé dotácie a staromestskú dotačnú schému, teda dotácie na základe výziev v oblasti kultúry, životného prostredia, školstva a športu, a tiež sociálnej starostlivosti. Nové nariadenie definuje účel dotácie, oprávnených žiadateľov dotácií, ako aj spôsob posudzovania a hodnotenia jednotlivých žiadostí a schvaľovania dotácií.       

Po novom by tak podľa staromestskej starostky Zuzany Aufrichtovej malo byť jasnejšie, prečo boli jednotlivé žiadosti podporené, nielen to, ktoré žiadosti dostanú finančnú podporu z rozpočtu mestskej časti. Zadefinované sú totiž jasnejšie pravidlá. Mestská časť tak reaguje na viaceré podnety poukazujúce na netransparentnosť v prideľovaní a fakt, že úrad na čele so starostkou, ktorá pridelené a schválené dotácie podpisuje, nevedel mnohokrát vysvetliť, prečo v minulosti jednotlivé žiadosti po návrhu tej-ktorej gesčnej komisie podporil.       

"Všeobecne záväzné nariadenie vnáša systém a poriadok, nijako neobmedzuje žiadateľov. Je dôležité vedieť povedať, ako bolo rozhodované o verejných prostriedkoch," poznamenala Aufrichtová, ktorá si nemyslí, že nariadenie je "zbytočne komplikované a dlhé", ako skonštatovali niektorí poslanci. Zložitosť VZN podľa nej neznamená, že budú zložité aj vyhlasované výzvy, ako aj postup pre samotných žiadateľov.       

Napriek schváleniu sa materiál počas rozpravy nevyhol kritike zo strany niektorých členov poslaneckého zboru. Podľa poslankyne Dany Kleinert je "príliš komplikovaný", podľa Damaska Grusku je VZN príliš dlhé, neopraviteľné a neprehľadné s množstvom duplicít.       

Miestny úrad však oponoval, že dĺžka materiálu je adekvátna tomu, aby boli pravidlá prehľadnejšie a jasnejšie zadefinované. "Je dôležité, aby žiadateľ vedel, čo môže a nemôže urobiť," zdôraznila Daša Turbová, vedúca oddelenia stratégie a projektového riadenia staromestského miestneho úradu. Poslanec Ľubomír Boháč kritikom odkázal, aby sa "nehrali na manierizmus", nesúhlasil s tým, že VZN je "super nečitateľné", ale všetko uvedené vo VZN má svoju logiku. Podľa poslanca Ondreja Dostála bol na pripomienkovanie nadštandardný priestor, čo potvrdila aj šéfka staromestskej samosprávy, ktorá poukázala na fakt, že materiál bol už raz z rokovania stiahnutý, mesiace sa hľadal konsenzus a k finálnemu zneniu prišla len jedna pripomienka.       

Novým VZN nadväzuje mestská časť na strategické politiky mestskej časti, ktorými sú Staromestský program na roky 2019 - 2022, Zelené mesto - Dobrý úrad a Program hospodárskeho a sociálneho rozvoja mestskej časti. VZN definuje štruktúru dotačného programu a percentuálne podiely jednotlivých dotačných schém, oprávnených žiadateľov, či podmienky poskytovania dotácií a mechanizmus posudzovania žiadostí. Jeho cieľom je tiež zjednodušiť proces predkladania povinných dokladov k žiadosti o poskytnutie dotácie.       

Najviac financií, 70 percent z peňazí na dotačný mechanizmus, je vyčlenených pre staromestskú dotačnú schému. Pre malé dotácie by malo byť vyčlenených 25 percent a zvyšných päť percent by malo ísť na individuálne dotácie.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.12.2018
Do kresla starostu Starého Mesta oficiálne zasadla Z. Aufrichtová
Kreslo starostu bratislavského Starého Mesta patrí od utorka oficiálne Zuzane Aufrichtovej (SaS, OĽaNO, KDH, Sme rodina, OKS, Nova, Zmena zdola, demokratická únia Slovenska). Miesto jej uvoľnil doterajší starosta Radoslav Števčík.
viac
13.10.2020
Poskytovanie dotácií z rozpočtu má od 15. októbra nové pravidlá
Na poslednom zasadnutí mestského zastupiteľstva (MsZ) poslanci schválili nový návrh všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o poskytovaní dotácií z rozpočtu mesta Banská Bystrica, ktoré má nadobudnúť účinnosť 15. októbra.
viac
09.11.2021
V Starom Meste sa kreuje nový návrh VZN o otváracích hodinách
V bratislavskom Starom Meste sa kreuje nové všeobecne záväzné nariadenie (VZN) o otváracích hodinách prevádzok. Návrh pripraví pracovná skupina zložená zo zástupcov prevádzkarov, obyvateľov, mestskej časti i hlavného mesta.
viac
28.06.2023
Staré Mesto zvýši poplatok za jasle na 500 eur, zvýši aj stravné
Bratislavské Staré Mesto zvýši od septembra poplatok za jasle. Mesačný poplatok sa zmení z doterajších 400 na 500 eur mesačne.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %