Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
20.12.2019 10:00

Nové VZN by malo zvýšiť bezpečnosť a upravuje aj stavebný ruch


Obchodná ulica v Bratislave. Snímka zdroj: Mapio.net


Večierky v mestskej časti Bratislava-Staré Mesto budú otvorené iba od 06.00 do 23.00 h. Upravuje to nové všeobecne záväzné nariadenie (VZN), ktoré prijali staromestskí poslanci na utorkovom zasadnutí miestneho zastupiteľstva.


VZN, ktoré začne platiť od 15. januára 2020, reguluje aj otváraciu dobu pohostinských prevádzok rôzneho typu a zároveň obmedzuje stavebné, rekonštrukčné a udržiavacie práce počas času pracovného pokoja a nočného času.

Dôvodom prijatia nového VZN boli početné podnety občanov, ktoré vyústili do dvoch petícií – obyvateľov Obchodnej a Jedlíkovej - a tragické udalosti, ktoré sa v poslednom čase udiali v centrálnej mestskej časti a príčinou ktorých bol do značnej miery alkohol. Na sťažnosti obyvateľov reaguje aj druhá časť nariadenia o regulácii stavebného ruchu.

Nové VZN veľmi presne špecifikuje otváracie hodiny pre rozličné typy podnikov a prevádzok, najvýznamnejšou zmenou oproti doteraz platnému VZN 6/2017, je však skrátenie otváracej doby tzv. večierok na území Starého Mesta od 06.00 do 23.00 h. Pôvodný návrh VZN rátal so zatváracími hodinami už o 22.00 h, pozmeňovací návrh poslanca Damasa Grusku posunul „záverečnú“ vo večierkach o hodinu. Doteraz mohli večierky fungovať nonstop.

Časť poslancov sa obávala, či toto opatrenie neokliešti nákupné možnosti obyvateľov lokality, podľa riaditeľa Okresného riaditeľstva Policajného zboru Bratislava 1 Milana Jajcaja, je však zjavné, že po desiatej hodine večer sa v týchto obchodoch predáva takmer výlučne alkohol. „Málokto si kúpi niečo iné. Keď sme s kolegami boli na kontrole na Obchodnej, pred večierkou stál taký rad, ako voľakedy na banány a ľudia odtiaľ vychádzali iba s fľaškami. Nie je problém, že tí ľudia požívajú alkohol, ale problém je v tom, že keď zvyšok mesta zatvorí o 22.00, vtedy sa všetci tí ľudia sťahujú do centra,“ vysvetlil Jajcaj.

„Každý, ktorý umrie od hladu preto, že si po desiatej večer nemohol kúpiť rožky, by mal Starým Mestom garantovaný štátny pohreb,“ povedal na margo týchto obáv poslanec Peter Osuský. „Samozrejme, môžeme pochybovať, že toto niečo zachráni, ale už zlepšenie o nejaké percentá je zlepšenie,“ dodal.

Objavili sa aj návrhy neobmedziť otváraciu dobu večierok, ale len možnosť predaja alkoholu. Aufrichtová považuje tento spôsob za neefektívny. „Pochybujem, že by sme dokázali skontrolovať, či sa toto nariadenie dodržiava. Neviem si predstaviť, že by sme naháňali ľudí a kontrolovali bločky, či im predali alkohol o 22.05.“

Hoci v diskusii nezískala takú pozornosť, nemenej významná je aj úprava, ktorá sa dotýka obmedzenia „stavebného ruchu“ v čase pracovného pokoja. Staré Mesto sa už niekoľkokrát pokúšalo upraviť čas, kedy sa môžu vykonávať stavebné, rekonštrukčné a udržiavacie práce v Starom Meste, vždy však boli napokon zrušené pre protest prokurátora.

„Na nočný kľud a čistotu verejného priestranstva (zvýšená prašnosť, znečisťovania komunikácií, pohyb ťažkých mechanizmov na komunikáciách) majú vplyv aj stavebné, rekonštrukčné a udržiavacie práce najmä vo vonkajšom prostredí. Mestská časť preto využíva kompetenciu ustanoviť nariadením činnosti (v tomto prípade stavebné, rekonštrukčné a udržiavacie práce), ktoré zakazuje vykonávať v čase pracovného pokoja,“ vysvetľuje vedenie mestskej časti Staré Mesto.

„Spravme to ako dočasné prvé opatrenie, ktoré v decembri o rok vyhodnotíme,“ uzavrela starostka Starého Mesta. Dodržiavanie VZN bude kontrolovať mestská polícia a poverení zamestnanci mestskej časti.

Autor: (ts-Bratislava-Staré Mesto)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.09.2017
Staré Mesto má grantový program na tento rok
Skultúrnenie verejného priestoru, ochrana a tvorba životného prostredia, kultúrno-spoločenské aktivity a rozvoj kultúrneho života. To sú oblasti, v rámci ktorých sa dá požiadať bratislavské Staré Mesto o pridelenie grantu.
viac
27.12.2019
Staré Mesto vnáša do systému prideľovania dotácií jasnejšie pravidlá
Bratislavské Staré Mesto by malo vniesť do systému prideľovania dotácií z rozpočtu mestskej časti transparentné a jasnejšie pravidlá. Vyplýva to zo všeobecne záväzného nariadenia (VZN), ktoré schválili miestni poslanci.
viac
14.11.2020
Staré Mesto a koronakríza: kroky na zmiernenie dopadov
Mestská časť Bratislava-Staré Mesto podnikla kroky, ktoré by dopad krízy na lokálny gastrobiznis, miestnu kultúru a cestovný ruch mali aspoň čiastočne zmierniť.
viac
09.11.2021
V Starom Meste sa kreuje nový návrh VZN o otváracích hodinách
V bratislavskom Starom Meste sa kreuje nové všeobecne záväzné nariadenie (VZN) o otváracích hodinách prevádzok. Návrh pripraví pracovná skupina zložená zo zástupcov prevádzkarov, obyvateľov, mestskej časti i hlavného mesta.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %