Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
02.05.2020 02:00

Mesto zámenou získa pozemky pri gymnáziu


Gymnázium Milana Rúfusa v Žiari nad Hronom. Snímka zdroj: (ziar.sk).


Mesto Žiar nad Hronom chce zámenou získať pozemky v areáli miestneho Gymnázia Milana Rúfusa, ktoré sú potrebné na vybudovanie športového zázemia školy. Výmenu týchto pozemkov za mestské pozemky v inej lokalite odsúhlasili na poslednom rokovaní mestského zastupiteľstva žiarski poslanci.


Primátor Peter Antal priblížil, že v konečnom dôsledku je hlavným zámerom urobiť trojzámenu, a teda ponúknuť získané pozemky pri gymnáziu Banskobystrického samosprávnemu kraju (BBSK), ktorý je zriaďovateľom školy.

„Dlhodobo komunikujeme, že stredná škola, hoci nie je v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta, by mala byť zabezpečená rovnako ako naše základné školy, teda s plnohodnotným športoviskom pre gymnazistov. Sme radi, že sme sa zatiaľ ako mesto dohodli s vlastníkom veľkej časti pozemku v areáli gymnázia, kde by malo vzniknúť toto športovisko,” uviedol.

Dodal, že majiteľ nechcel pozemky predať, ale zameniť za pozemky v inej lokalite mesta. Ide o pozemok za miestnym obchodným domom, ktorý už v minulosti odsúhlasili na predaj, no nikdy k nemu reálne nedošlo. „Čiže tento pozemok zamieňame za pozemok v areáli gymnázia. Ďalším krokom bude ponuka vyššiemu územnému celku (VÚC) zameniť pozemok pri gymnáziu za pozemok, ktorý vlastnia pred technickou školou za oplotením,” vysvetlil primátor.

Ide podľa neho o plochu, ktorú kraj nevyužíva a ktorú by mesto vedelo perspektívne využiť na vybudovanie záchytného parkoviska. „V minulosti sme takýto zámer aj predložili VÚC za bývalého župana, ale zámer nebol podporený. Chcem veriť, že k týmto zámenám dôjde a každý bude mať to, čo potrebuje,” dodal.

Mestský poslanec a iniciátor zámeny týchto pozemkov Norbert Nagy na rokovaní priblížil, že snahy vyrovnať pozemky v areáli gymnázia v celkovej výmere asi 15 000 štvorcových metrov trvajú približne 15 rokov. „Len zruba 1400 štvorcových metrov sa podarilo vyrovnať a ich vlastníkom je BBSK,” uviedol.

Keďže je učiteľom telesnej výchovy na predmetnom gymnáziu, poukázal na absenciu športoviska. Na získaných pozemkoch o rozlohe približne 5000 štvorcových metrov by podľa jeho slov mohla vzniknúť 200-metrová tartanová atletická dráha s atletickým zázemím a multifunkčným ihriskom.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.05.2016
Mesto akceptovalo požiadavky obyvateľov sťažujúcich sa na jarmok
Žiarska samospráva sa rozhodla vyjsť v ústrety nespokojným obyvateľom, ktorí nedávno iniciovali petíciu za presťahovanie žiarskeho jarmoku do inej lokality.
viac
07.04.2020
V centre mesta osadili automat na ochranné rúška
Mesto Žiar nad Hronom pokračuje v opatreniach, ktoré majú pomôcť zabrániť šíreniu nového koronavírusu. V jeho centre začal v pondelok (6. 4.) popoludní fungovať automat na ochranné rúška.
viac
22.12.2023
Krajskí poslanci vyzvali spoločnosť AGEL na zachovanie zdravotnej starostlivosti
V Žiari nad Hronom včera (21. decembra) zasadlo mimoriadne zastupiteľstvo Banskobystrického samosprávneho kraja. Hlavnou témou rokovania bola výzva spoločnosti Agel, aby vynaložila maximálne úsilie na znovuobnovenie prevádzky gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia v žiarskej nemocnici.
viac
27.01.2024
Obyvatelia môžu v dotazníku vyjadriť svoj názor na život v meste
Obyvatelia Žiaru nad Hronom môžu dotazníkovou formou vyjadriť svoj názor na život v meste. Pracovníčky Komunitného centra v Žiari nad Hronom vytvorili Dotazník mapovania potrieb komunity mesta, ktorý je zverejnený na internetovej stránke mesta. Informovala o tom žiarska radnica.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %